Vinnere i Unge forskere 2020 - naturvitenskap og teknologi
10 naturvitenskap- og teknologiprosjekter vant priser i Unge forskere 2020. Her kan du lese mer om prosjektene og laste ned oppgavene.
Gullvinnere |
Om prosjektet |
"BIOPLAST - en fordypningsoppgave om gode alternativer til fossilbasert plast" Skole: Oslo By Steinerskole |
Oppgaven er en undersøkelse av bioplast ved at forfatteren har laget egen bioplast av fornybare ressurser, for så å se hvordan den brytes ned. Dette gjør forfatteren for å kunne analysere om bioplast kan være et mer miljøvennlig alternativ til fossil plast laget av olje. |
"Deducing the graph representing the catenary without using differential equations" Skole: Blindern videregående skole |
Oppgaven er en analyse og utleding av formen til en kjedelinje, som er kurven som fremkommer når et kjede henger fritt mellom to faste punkter. Utledningen er gjort ved bruk av en metode som ikke ser ut til å ha blitt publisert tidligere. |
Sølvvinnere |
Om prosjektet |
"Water Rocket Fuel Optimization" Skole: Blindern videregående skole |
En undersøkelse av hvor stor andel av en vannrakett som skal fylles med vann for å oppnå størst mulig høyde. |
"Testing the Assumptions of Normality and Independence of Returns of the Black-Scholes Option-Pricing Formula" Skole: Lillestrøm videregående skole |
Oppgaven undersøker hvor godt et datasett med 365 daglige kraftpriser fra Oslo i 2018 tilfredsstiller Black-Scholes formelens antagelse om normalfordeling og at avkastning er statistisk uavhengig. |
"Music and the ear" Skole: Blindern videregående skole |
Har høyre og venstre øre samme kapasitet til å dechiffrere og tolke musikk og toner? Svaret vil være nyttig for kirurger som skal operere inn implantater til en persons høyre eller venstre øre og påvirke hvordan høreapparat, eller implantater, er programmert til å prossessere lyd. |
"An investigation in mould growth under the exposure of lights of different wavelengths" Skole: Nesbru videregående skole |
Ettersom det er allment kjent at hovedfaktorene for veksten av mugg på dagligvarer er fuktighet, pH og temperatur, søker forfatteren i denne oppgaven å undersøke i hvilken grad ulike bølgelengder av det synlige lysspektret begrenser matdegraderingen av mugg, spesielt på 31% fullkornsbrød iløpet av 14 dager. |