Spørsmål og svar om KI-senterutlysningen

Alt du trenger å vite om utlysninga vår om KI-sentre finnes på selve utlysningsteksten. Det kan allikevel være spørsmål dere sitter igjen med og vi har forsøkt å samle det flere har lurt på her.

Gå rett til

Om skisser

Spørsmål: Hvor mye må være klart til skissen?

Svar: Skissen blir godkjent så lenge dere følger kravene i skisseutlysningen, som er å svare på spørsmålene i skissemalen og sende skissen innen fristen 7. juni. Dere vil få en tilbakemelding fra Forskningsrådet om hvor godt vi mener skissen svarer på forventningene til hva et KI-senter skal være. Dere får ikke en faglig vurdering av skissen. 

Refleksjon: Det er åpent for "alle" å sende inn skisser, og det er viktig å få inn mange gode ideer nå i tidlig fase. Det er likevel verdt å tenke over om man skal bruke både egen og andres tid og krefter på å sende inn sin egen skisse, dersom den ikke er realiserbar og ikke egner seg til å bli et stort KI-senter. Det er fullt mulig å bli med som partner i en søknad, uten å ha sendt inn egen skisse. Jobben med å tenke over egne mål og ambisjoner og hva man kan bidra med i et KI-senter må gjøres uansett, også uten å sende inn skisse. 

I vår vurdering av skissene, ser vi etter prosjektideer som er godt forankret i organisasjonene som står bak og at skissen og ideen om et senter fremstår som relevant, realistisk og gjennomførbar. Hvem som sender inn skisse og fronter ideen er ikke så viktig, men aktørene bak må fremstå om seriøse og troverdige. Alle partnere må ikke være på plass når skissen sendes inn, men det er naturlig at det allerede på skissestadiet kan vises til at et partnerskap står bak.

Spørsmål: Hvor mye kan endres fra skisse til søknad?

Svar: I utlysningen står det: "En søknad til hovedutlysningen av KI-sentre må være basert på en eller flere skisser."  I praksis vil nok de fleste søknadene baseres på flere skisser, og vil uansett gjennomgå ganske store endringer fram til søknad. Det meste kan endres, både partnere og hvem som er prosjekteier/søker i skissen.

Dere oppgir referansenummer på den/de skissen(e) søknaden springer ut fra. Vi forventer at flere skisser må gå sammen for å kunne få stort nok momentum til å bli et KI-senter med årlig finansiering på mellom 15 – 40 mill. kroner. 

Spørsmål: Blir skissen offentliggjort?

Svar: Ja. Vi publiserer tittel på skissen, hvem som står bak, og sammendrag. Dette er det informert om i utlysingen. For øvrig gjelder offentlighetsloven.

Spørsmål: Kan en og samme organisasjon sende inn flere skisser med ulike tematiske innretninger?

Svar: Ja, det er ingen begrensninger på antall skisser per organisasjon.

Refleksjon: Den enkelte organisasjon må vurdere hvilken innsats de vil legge inn her. En organisasjon kan gjerne bli partner i en sentersøknad, selv om de ikke har sendt inn skisse.  Vi skal ende opp med 4 – 6 KI-sentre. 

Et annet poeng er at det er et satt krav om høy kvalitet på KI-forskningen og ambisiøse KI-forskningsmål. Et ensidig fokus på anvendelser av KI, vil i mindre grad kunne bidra til å oppfylle dette kravet – og vil ikke ha gode sjanser for å kunne bli et KI-senter. 

Spørsmål: Vil det bli organisert møteplasser og andre måter for å komme i kontakt med pågående KI-senterinitiativ?

Svar: Ja. Forskningsrådet, gjerne i samarbeid med andre, vil invitere til møteplasser både før og etter skissefristen, slik at aktuelle søkere og partnere kan videreutvikle skisser (prosjektforslag) og finne sammen i gode konsortier. Følg med på Satsing på kunstig intelligens og Forskningsrådets arrangementer.

Økonomi - Finansiering av sentrene

Det har kommet mange spørsmål om krav til budsjett og finansiering. Det er mye som ikke er avklart enda, og som blir avklart først når hovedutlysningen er klar.

Spørsmål: Vil bedriftspartnere kunne få finansiering fra Forskningsrådet?

Svar: Dette er ikke endelig avklart. Inntil videre kan dere forvente at store bedrifter må finansiere egen innsats (egenfinansiering). Det har kommet flere innspill om å åpne for noe støtte til små og mellomstore bedrifter.  Eventuell støtte til bedrifter vil i så fall gis innenfor statsstøtteregelverket, Artikkel 25. Les mer om statsstøtte på Forskningsrådets nettsider.

Rammene/kravene for egenfinansiering og hvor mye statsstøtte vi åpner for, til hvem, kommer i hovedutlysningen, i løpet av mai-juni 2024.

Spørsmål: Må norske forskningsorganisasjoner bidra med egenfinansiering?

Svar: Forskningsorganisasjoner, offentlige virksomheter og andre som ikke regnes som foretak vil kunne få finansiert sin innsats. Dere må forvente at det kommer krav til egenfinansiering og kontantbidrag for det enkelte senter.

Spørsmål: Kan internasjonale forskningsorganisasjoner delta som partnere i et KI-senter? Og kan de motta finansiering?

Svar: Internasjonalt samarbeid vil være viktig i KI-sentrene. Forutsatt at samarbeidet er konkret og bidrar til å styrke nasjonal kompetansebygging – og nå målene til KI-senteret, vil noe av støtten fra Forskningsrådet kunne dekke innsats fra utenlandske forskningsorganisasjoner. Utenlandske bedrifter kan ikke motta støtte. 

Spørsmål: Kan innkjøp av infrastruktur finansieres av sentrene? Hvor stor andel, øvre ramme?

Svar: Størsteparten av støtten fra Forskningsrådet skal gå til forskningsaktiviteter og budsjettposten "Personalkostnader". Større utstyrsinvesteringer/infrastrukturer kan ikke finansieres gjennom KI-senterutlysningen. 

Roller og organisering av KI-senter

Spørsmål: Hva er kravene til organisering og roller i et KI-senter?

Svar: Dette er ikke avklart ennå. Vi forventer at mange av kravene til forskningssentrene, som f.eks. SFI, også kommer til å gjelde for KI-sentrene. F.eks. vil det bli krav om et styre, og internasjonale rådgivende eksperter. 

Spørsmål: Hva menes med tverrsektorielt samarbeid?

Svar: Her, i denne utlysningen, mener vi samarbeid mellom de ulike FoU-utførende sektorene som er næringslivet, offentlig sektor, instituttsektoren og universitets- og høgskolesektoren. 

Faglige krav

Spørsmål: Er det slik at individuelle senter forventes å dekke alle tre sporene i KI-satsingen, eller er det summen av sentrene som skal ivareta dette?

Svar: KI-sentrene skal samlet dekke de tre sporene. KI-sentrene skal ha forskjellige faglige tyngdepunkt og partnersammensetninger. Hvert senter forventes å dekke minst to av sporene.

Spørsmål: Hva menes med tverrfaglig samarbeid? Hva regnes som tverrfaglig?  

Svar: Vi kommer tilbake til om det trengs en helt presis definisjon. Inntil videre må dere forholde dere til forventningen om at et senter skal dekke minimum to spor og svarer på  problemstillinger som krever tverrfaglig samarbeid. 

Spørsmål: Hvordan definerer Forskningsrådet kunstig intelligens? Ref. krav om høy kvalitet på KI-forskning og ambisiøse KI-forskningsmål?

Svar: Vi henviser til Nasjonal strategi for kunstig intelligens. (Se også første notat fra Ekspertgruppen for eksempler på forskningsutfordringer.)

Spørsmål: Er det åpent for "bransjespesifikke sentre"? Altså KI-senter for å svare på spesifikke utfordringer innenfor et anvendelsesområde? 

Svar: KI-forskningsutfordringer skal være kjernen i et KI-senter. KI-sentrene skal utføre KI-forskning, som gir ny kunnskap

  • om samfunnskonsekvenser ved innføring og bruk av KI
  • for utvikling av KI som teknologi og
  • om utfordringer og muligheter knyttet til hvordan ta i bruk KI.

Denne kunnskapen skal være relevant på tvers av anvendelsesområder/bransjer, men KI-sentrene må også inkludere bransjekunnskap/flere anvendelsesområder der det er relevant, for å kunne teste og verifisere både problemstilling og løsning.

Spørsmål: Vektlegges de tre sporene likt? Eller kan vi forvente flere større sentre på ett eller flere av sporene?

Svar: Målet er at de 4–6 sentrene samlet gir en god dekning av alle tre sporene. 

Spørsmål: Vil det være åpent for grunnforskning i senteret?

Svar: Ja. Dere kan få støtte til grunnleggende, anvendt og industriell forskning. Eksperimentell utvikling kan ikke finansieres av støtten fra Forskningsrådet, men kan inngå som egne arbeidspakker med egen finansiering. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. mai 2024, kl. 19:13 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.