Rammebevilgning 2020 for forskningsinstitutter, universiteter, høgskoler og helseforetak
Viktige datoer
01. jan 2020
Åpen for søknad
01. jan 2020
Tidligste tillatte prosjektstart
12. feb 2020
Søknadsfrist
01. apr 2020
Beslutning om tildeling
31. des 2020
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
PES2020-rammebevilgningen for 2020 skal bidra til å styrke norsk deltakelse i de siste utlysningene i Horisont 2020. PES2020-støtten skal avlaste kostnader for norske søkere forbundet med søknadsskriving og kompetanseheving om deltakelse i Horisont2020.
I tillegg skal rammebevilgningen benyttes til å sikre høy norsk deltakelse fra og med første utlysning i Horisont Europa. Søkerne oppfordres derfor til å delta i relevante posisjoneringsaktiviteter rettet mot det neste rammeprogrammet.
Om utlysningen
Utlysningen har som mål å fremme:
- god norsk deltakelse i de siste utlysningene i Horisont 2020
- aktiv posisjonering av sentrale norske aktører inn mot Horisont Europa
Ved fordeling av midler vil Forskningsrådet legge vekt på søkers resultater fra Horisont 2020 ved utgangen av 2019. Vi baserer søknadsvurderingen vår på tilgjengelig ECORDA-statistikk over norsk Horisont 2020-deltakelse.
Søkere med liten EU-erfaring vil få tildelt midler innenfor tilgjengelige budsjettrammer til å bygge opp eller styrke deltakelsen sin i EUs rammeprogrammer.
Støtte til posisjoneringsaktiviteter blir vurdert individuelt for hver søknad, basert på aktiviteter beskrevet i søknaden, aktivitetens relevans og søkers potensial for å gjennomføre aktivitetene.
Utlysningen finnes kun på norsk.
Hvem kan søke?
Forskningsinstitutter, universiteter, høgskoler og helseforetak kan søke om en årlig ramme via denne utlysningen, eller sende inn enkeltsøknader til løpende utlysninger til PES2020. Se listen over godkjente forskningsorganisasjoner.
Dersom en organisasjon søker om årlig rammebevilgning, skal bevilgningen gå til å dekke organisasjonens utgifter til prosjektetablering, reiser, profilering, nettverksbygging og posisjonering. Midler kan ikke gå til å dekke kostnader hos eventuelle samarbeidspartnere. Dersom en organisasjon sender inn enkeltsøknader om støtte til prosjektetablering og til reiser/profilering, kan den maksimalt få 500 000 kroner i samlet støtte for 2020.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet og må ha godkjent at søknaden sendes inn.
Hva kan du søke om støtte til?
Rammebevilgningen skal dekke arbeid med prosjektforslag rettet mot utlysninger fra Horisont 2020, eller fra programmer som mottar finansiering fra Horisont 2020, slik som Eurostar, Joint Technology Initiatives, Ambient Assisted Living og COST. Søknader rettet mot ERA-NET og Joint Programming Initiatives kan også få støtte dersom prosjektene mottar finansiering fra Horisont 2020 gjennom såkalte COFUND-utlysninger.
PES2020-midlene skal dekke organisasjonens egen deltakelse i Horisont 2020-søknader. Øvrige norske aktører som deltar i prosjektforslagene, men som ikke har egen rammebevilgning, må sende inn separat søknad til Forskningsrådet for å få dekket sine kostnader.
Les mer om betingelser for støtte til prosjektetablering og posisjonering under overskriften "Aktuelle temaer".
I tillegg til økonomisk støtte gjennom PES2020-rammebevilgningen, kan Forskningsrådet tilby norske søkere veiledning fra de nasjonale kontaktpersonene (NCP-er) som er oppnevnt for hvert tema i Horisont 2020.
Søkere kan også få tildelt gratis konsulenthjelp fra firmaet PNO.
Vi oppfordrer søkerne til å ta kontakt med Forskningsrådet tidlig som mulig for å sikre best mulig støtte, både til søknadsskriving og posisjoneringsaktiviteter.
PES i Horisont Europa
PES-ordningen vil bli videreført i Horisont Europa, men det er per i dag for tidlig å si noe konkret om hvordan ordningen vil bli seende ut.
Vi oppfordrer søkerne til å legge vekt på kjønnsbalansen ved valg av prosjektledere for Horisont 2020-prosjekter. Spesielt gjelder dette for Horisont 2020-prosjektsøknader med norsk koordinator.
Forutsetning for støtte
Støtte til en forskningsorganisasjon skal gå til organisasjonens ikke-økonomiske aktivitet. Den utgjør dermed ikke statsstøtte. Forskningsrådet forutsetter at nødvendig regnskapsmessig skille er på plass.
Rapportering og utbetaling av støtte
Vi utbetaler støtten etterskuddsvis basert på faktiske kostnader ført i organisasjonens regnskap. Dere må bidra med statusrapportering to ganger årlig. I tillegg oppfordrer vi organisasjonene til å ta direkte kontakt med den aktuelle nasjonale kontaktpersonen (fag-NCP) for veiledning om konkrete søknader og posisjoneringsaktiviteter.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Internasjonalisering
Internasjonale stimuleringsmidler
Forskningsinstitutter skal basere seg på satsene oppgitt i hovedutlysningen for å beregne støtte til prosjektetablering.
Støtten fra PES2020 utbetales på grunnlag av antall innsendte og formelt godkjente Horisont-2020-søknader i år 2020 og forskningsinstituttets rolle i disse. Instituttene kan søke om å støtte til å dekke
- direkte og indirekte kostnader knyttet til Horisont 2020-mobilisering, søknadsskriving, kontraktsutforming
- innkjøp av ekstern assistanse og rådgiving
Støtten skal ikke bidra til økonomisk overskudd hos støttemottakeren.
Universiteter, høgskoler og helseforetak skal basere seg på satsene oppgitt i hovedutlysningen Økonomisk støtte til å skrive søknader rettet mot H2020 (lenke over), for å beregne støtte til prosjektetablering.
Støtten fra PES2020 utbetales på grunnlag av antall innsendte og formelt godkjente Horisont-2020-søknader i år 2020 og søkes rolle i disse. I tillegg dekkes interne tiltak for å styrke EU-kompetansen på institusjonen. Universiteter, høgskoler og helseforetak kan søke om støtte til å få dekket
- frikjøp av tid til søknadsskriving
- reiser knyttet til etablering av konsortier og prosjekter
- tiltak for å styrke EU-kompetansen på institusjonen slik at søkere kan få nødvendig hjelp til å utvikle, skrive og kvalitetssikre sine Horisont 2020-søknader
- innkjøp av ekstern assistanse og rådgivning knyttet til prosjektetablering og søknadsutvikling
Innenfor tildelt ramme vil relevante, dokumenterte kostnader kunne dekkes fullt ut.
Vi forutsetter at universiteter med medisinsk eller helsevitenskapelige fakulteter samarbeider tett med helseforetakene. Helseforetakene kan søke om egne rammebevilgninger for prosjektetablering og posisjonering.
Rammebevilgningen kan dekke posisjoneringsaktiviteter rettet mot Horisont Europa.
Posisjonering handler om å gjøre din organisasjon synlig, bli hørt og være en aktør som de beste miljøene i Europa ønsker å samarbeide med. Effekter av posisjoneringstiltak vil styrke din organisasjons evne til å lykkes i EUs rammeprogrammer.
Med posisjonering menes for eksempel
- å bygge relasjoner med ledende europeiske miljøer (nettverksbygging)
- å styrke organisasjonens innsats gjennom interne tiltak og strategisk arbeid
- å delta på arenaer som medvirker til å sette den europeiske forsknings- og innovasjonsagendaen (strategisk arbeid)
- kortsiktig posisjonering for å komme inn i eksisterende konsortier
I søknaden må du gjøre rede for hvilke posisjoneringsaktiviteter som dere planlegger å gjennomføre i 2020, og hva du forventer at dette vil koste.
Forskningsinstitutter får dekket 50 prosent av instituttets egne kostnader til posisjoneringsaktiviteter (reise- og timekostnader for egne ansatte).
Universiteter, høgskoler og helseforetak kan søke om støtte til å dekke reisekostnader og andre kostnader knyttet til nettverksbygging, men kan ikke få dekket kostnader til forskertid.
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp obligatoriske vedlegg. Når søknadsfristen går ut er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist, som vi behandler.
Søknaden må oppfylle følgende krav
- Søker/prosjektansvarlig må være i riktig kategori.
- Søknaden må være innenfor tema/formål spesifisert i utlysningen.
- Søknadsbeløp, hva det søkes om og eventuell egenfinansiering må samsvare med rammene for utlysningen.
- Budsjettet må være satt opp riktig, slik at det er tydelig hva det søkes om midler til.
- Søknadsskjemaet må være fullstendig utfylt.
- De etterspurte vedleggene må ligge ved, og i riktig mal.
- Beskrivelsen av prosjektet må svare på utlysningen.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på norsk eller engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
Obligatorisk vedlegg
- Prosjektbeskrivelse, på maks 5 sider. Disse spørsmålene må besvares i prosjektbeskrivelsen:
- Oppgi hvilke Horisont 2020-søknader organisasjonen planlegger å delta i eller koordinere i 2020. Spesifiser hvilken rolle institusjonen vil ha i disse (koordinator, arbeidspakkeleder, deltaker). Bruk gjerne eget vedlegg.
- Hvilke tiltak vil organisasjonen iverksette i 2020 for å styrke eller opprettholde sin deltakelse i Horisont 2020?
- Hvilke posisjoneringsaktiviteter planlegger organisasjonen å gjennomføre i 2020, og hva forventes dette å koste?
- Hvilke fagområder eller forskergrupper vil organisasjonen spesielt profilere eller posisjonere inn mot Horisont Europa,og hvordan vil organisasjonen arbeide for å komme i inngrep med det nye rammeprogrammet?
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Det er ikke teknisk validering på innhold i vedleggene du laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggtype.
Hva vektlegger vi i vurderingen av søknaden?
Ved fordeling av midler, vil Forskningsrådet legge vekt på søkers resultater fra Horisont 2020 ved utgangen av 2019. Vi baserer søknadsvurderingen vår på tilgjengelig ECORDA-statistikk over norsk Horisont 2020-deltakelse. Søkere med liten EU-erfaring, vil innenfor tilgjengelige budsjettrammer få tildelt midler til å bygge opp eller styrke sin deltakelse i EUs rammeprogrammer.
Støtte til posisjoneringsaktiviteter blir vurdert individuelt for hver søknad, basert på aktiviteter beskrevet i søknaden, aktivitetens relevans og søkers potensial for å gjennomføre aktivitetene.
Behandlingsprosedyre
Søknadene om støtte blir vurdert av fagpersoner internt i Forskningsrådet. Forventet svar på søknaden er ca. 1. april 2020.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 6. juni 2023, 07:55 CEST