Forskning for Mattilsynet
Last ned utlysningen
Viktige datoer
14. aug 2019
Åpen for søknad
25. sep 2019
Søknadsfrist
11. des 2019
Bevilgningsmøte
01. jan 2020
Tidligste tillatte prosjektstart
01. jun 2020
Seneste tillatte prosjektstart
31. mai 2024
Seneste tillatte prosjektslutt
Viktige datoer
Formål
Utlysningen er rettet mot effektiv forvaltning for å forebygge introduksjon og spredning av nye planteskadegjørere, og skjer i samarbeid med Mattilsynet. Formålet er å styrke forvaltningen av norsk plantehelse.
Om utlysningen
Formålet med utlysningen er å bidra til mer effektiv forvaltning for å forebygge introduksjon og spredning av nye planteskadegjørere.
Prosjektet skal se på aktuelle muligheter for å redusere risiko knyttet til introduksjon og spredning av nye alvorlige planteskadegjørere. Relevant tverrfaglig forskningssamarbeid er ønskelig.
Prosjektet skal besvare følgende spørsmål:
Hvordan kan importører av planter og andre smittebærende emner settes bedre i stand til å ta ansvar for sin plantesanitære status?
Prosjektet skal gi ny kunnskap om:
Kompetanse og holdninger hos ulike grupper av importører av planter og andre smittebærende emner med henblikk på å kunne gjøre egne farevurderinger og gjennomføre mottakskontroll av sendinger.
Virksomhetenes utfordringer knyttet til å oppfylle krav til internkontroll og dokumentere at importerte partier tilfredsstiller offentlige krav.
Effekter av informasjon og ulike veiledningstiltak.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk. Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Hvem kan søke?
Godkjente norske forskningsorganisasjoner kan søke. Se listen med godkjente forskningsorganisasjoner.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig må være en godkjent norsk forskningsorganisasjon.
Organisasjonen som står som prosjektansvarlig må ha godkjent at søknaden sendes til Forskningsrådet.
Krav til prosjektleder
Prosjektleder må ha godkjent doktorgrad eller oppnådd førstestillingskompetanse før søknadsfristen. I denne sammenheng regnes det å være eller ha vært ansatt som forsker 1, forsker 2 eller seniorforsker i instituttsektoren også som førstestillingskompetanse.
Krav til samarbeidspartner
Andre forskningsorganisasjoner enn prosjektansvarlig kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet, gjennomføre prosjektaktiviteter og motta støtte på linje med prosjektansvarlig.
Andre organisasjonstyper, inkludert bedrifter og andre foretak, kan ikke være samarbeidspartnere i Forskerprosjekt og motta støtte, men de kan være leverandør av FoU-tjenester til prosjektet. Eventuelle immaterielle rettigheter knyttet til resultater av leverandørens arbeid tilfaller oppdragsgiver.
Krav til brukermedvirkning
Det skal opprettes referansegruppe for prosjektet, der bl.a. Mattilsynet skal være representert.
Hva kan du søke om støtte til?
Forskningsrådet kan i denne utlysningen finansiere inntil 100 % av prosjektkostnadene hos berettigede støttemottakere.
For at Forskningsrådet kan beregne sin støtte må søknaden inneholde et samlet prosjektbudsjett basert på følgende godkjente prosjektkostnader:
- Personal- og indirekte kostnader knyttet til forskertid (inkludert stipendiatstillinger) ved forskningsinstitusjonene som deltar i prosjektet. Regler for beregning av personal- og indirekte kostnader i søknader til Forskningsrådet finner du her.
- Innkjøp av FoU-tjenester. Prosjektansvarlig og samarbeidspartnere kan sammen eller hver for seg, kjøpe FoU-tjenester fra FoU-utførende foretak. Leverandører av FoU-tjenester i prosjektet kan ikke samtidig være samarbeidspartnere.
- Kostnader knyttet til innkjøp og bruk av vitenskapelig utstyr. Les om Forskningsrådet retningslinjer for beregning av kostnader til utstyr her.
- Andre driftskostnader, inkludert støtte til utenlandsopphold (utenlandsstipend) og reisekostnader, og andre prosjektrelaterte kostnader som ikke dekkes av kategoriene over. Dersom søknaden innvilges, er det også mulig i prosjektperioden å søke om utenlandsstipender for stipendiater. Les mer om ordningen med utenlandsstipend for stipendiater her.
- Driftskostnader, inkludert innkjøp av FoU-tjenester, drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr og andre driftskostnader. Se Forskningsrådets retningslinjer for utstyr og avskrivning.
Forutsetning for støtte
Forskningsrådets finansiering skal gå til forskningsorganisasjonenes ikke-økonomiske aktivitet. Foretak kan ikke motta støtte til å dekke prosjektkostnader eller motta indirekte støtte gjennom rettigheter til prosjektresultater. Tildelt støtte i denne utlysningen utgjør dermed ikke statsstøtte.
Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning og utbetaling av støtte for første år og eventuelle tilsagn og utbetalinger for etterfølgende år er angitt i Generelle vilkår for FoU-prosjekter.
Forskningsartikler og forskningsdata
Prosjektansvarlig FoU-organisasjon avgjør hvilke(n) arkivløsning(er) som skal brukes for lagring av forskningsdata som oppstår i prosjektet. Prosjektansvarlig FoU-organisasjon oppgir dette i forbindelse med revidering av søknad.
Aktuelle temaområder for denne utlysningen
Mat og landbaserte bioressurser
Praktiske opplysninger
Krav til utforming
Du kan endre og sende inn søknaden flere ganger fram til søknadsfristen. Vi anbefaler at du sender inn søknaden så snart du har fylt ut søknadsskjemaet og lastet opp de obligatoriske vedleggene. Når søknadsfristen går ut er det den versjonen av søknaden som ble sendt inn sist vi behandler.
- Søknaden og alle vedleggene skal skrives på engelsk.
- Alle vedleggene skal være i PDF-format.
- Alle maler kan lastes ned nederst i utlysningen.
Obligatoriske vedlegg
- prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider etter fastlagt mal, se nederst i utlysningen
- CV for prosjektleder etter fastlagt mal, se nederst i utlysningen
Søknader som ikke oppfyller kravene over vil bli avvist.
Valgfrie vedlegg
- CV for sentrale deltakere i prosjektet etter fastlagt mal, se nederst i utlysningen
- forslag på inntil tre fageksperter som antas å være habile til å vurdere søknaden
Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider det lenkes til i søknaden, eller andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Det er ikke teknisk validering på innhold i vedleggene du laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggtype.
Vurderingskriterier
I 2019 innfører Forskningsrådet nye vurderingskriterier: kvalitet, virkninger og effekter og gjennomføring. Kriteriene er tilpasset slik at de vil være egnet til å vurdere både grunnleggende og anvendt forskning.
Forskningskvalitet | FP
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og forskningsspørsmål er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad prosjektet har potensial for å frembringe ny kunnskap som utvider forskningsfronten, inkludert ny kunnskap av teoretisk, metodologisk, eksperimentell eller empirisk art.
Kvaliteten på prosjektets FoU-aktiviteter
• Kvaliteten på forskningsspørsmålene, hypotesene og prosjektets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og interdisiplinære innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• Hvis relevant, i hvilken grad prosjektet forholder seg til etiske problemstillinger, sikkerhetsspørsmål og kjønnsdimensjonen i forskningen på en god måte. I hvilken grad brukeres/interessenters kunnskap tas i bruk på en egnet måte.
Virkninger og effekter | FP
• I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både i nåtid og i et framtidsperspektiv.
• Dersom det er relevant for prosjektets mål, i hvilken grad de planlagte resultatene vil bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål eller møte andre viktige samfunnsutfordringer, både i nåtid og i et framtidsperspektiv.
• I hvilken grad de potensielle virkningene er tydelig formulert og troverdige.
Formidling og kommunikasjon og utnyttelse
• Kvaliteten på og graden av formidling og kommunikasjon rettet mot forskjellige målgrupper, inkludert relevante interessenter/brukere, og direkte involvering av disse gruppene.
Gjennomføring | FP
• I hvilken grad prosjektleder har relevant kunnskap og erfaring og har vist evne til å utføre forskning av høy kvalitet (tilpasset hans/hennes karrierestadium).
• I hvilken grad prosjektdeltakerne har gjensidig utfyllende ekspertise, og i hvilken grad prosjektgruppen som helhet innehar den nødvendige ekspertisen for å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte og skape merverdi.
Kvaliteten på prosjektets organisering og ledelse
• I hvilken grad arbeidsplanen er effektiv, inkludert i hvilken grad ressursene til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelige og i tråd med den enkelte arbeidspakkes mål og leveranser.
• I hvilken grad oppgavene i prosjektet er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i prosjektet er organisert på en egnet måte.
Samlet vurdering fra fageksperten/panelet | FP
Relevans for utlysningen
Vi vil prioritere prosjekter med kvinnelig prosjektleder når søknadene ellers vurderes likt.
Behandlingsprosedyre
Alle søknader om Forskerprosjekt vil bli vurdert av internasjonale ekspertpaneler. Etter at panelvurderingen er gjennomført vil søknader bli vurdert med hensyn til relevans for utlysningen. Administrasjonen skriver så en innstilling med anbefalinger til bevilgende organ. Bevilgende organ fatter til slutt vedtak om bevilgning eller avslag.
Forventet svar på søknaden er desember 2019.
Om søknadsresultatene
- Søkt beløp
- Kr 12 300 000
- Tildelte midler
- Kr 8 000 000
- Mottatte søknader
- 2
- Innvilgede søknader
- 1
Prosjektnr. | Organisasjon | Prosjekttittel | Tema | Søkt beløp | Publisert |
---|---|---|---|---|---|
310060 | NIBIO - NORSK INSTITUTT FOR BIOØKONOMI | Risk management of imported plants and seeds: possibilities for improved pest detection to prevent the introduction and spread of new pests | N/A | N/A | 22.06.2021 |
Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. januar 2023, 02.36 CET