Ofte stilte spørsmål
På denne siden finner du svar på spørsmål som ofte stilles av søkere.
Kan utdanningsinstitusjonene støtte flere prosjekter?
Ja, både prosjektansvarlig avdeling/institutt ved utdanningsinstitusjonen og personen som er administrativt ansvarlig kan ha disse rollene for flere STUD-ENT prosjekter.
Må studentene studere ved institusjonen som støtter prosjektet?
Nei, vi krever ikke at studentene har studert eller avlagt eksamen ved utdanningsinstitusjonen som støtter STUD-ENT-prosjektet. Prosjektet må derimot ha en kobling til et relevant fagmiljø ved en norsk utdanningsinstitusjon, hvor samarbeidet bidrar til å redusere teknologisk- eller annen kritisk risiko i prosjektet.
Hvordan kan søker styrke søknaden med intensjonserklæringer?
Intensjonserklæringer eller interessebrev fra potensielle kunder, -industripartnere eller - samarbeidspartnere kan lastes opp som egne vedlegg til søknaden.
Disse dokumentene bidrar til å styrke søknaden dersom avsender beskriver spesifikke forpliktelser som bidrar til å redusere risiko i prosjektet. Generelle uttalelser har liten verdi.
Får søkere en tilbakemelding på søknaden?
I vurderingen av søknadene bruker Forskningsrådet eksterne eksperter som har relevant erfaring knyttet til hver enkelt søknad. De eksterne ekspertene har bakgrunn som investor, forretningsutvikler, teknologiutvikler, serie-gründer o.l. Ekspertene bidrar med kritiske og praktiske råd til alle prosjektsøknadene, uavhengig av om man får økonomisk støtte eller ikke. Alle prosjekter som blir vurdert, får en skriftlig tilbakemelding og på den måten representerer STUD-ENT-ordningen en praktisk læringsarena får både studenter og utdanningsinstitusjoner.
Hva om søker er uenig i tilbakemeldingen på søknaden?
Selve vurderingsprosessen er ment å representere en egenverdi for søker, uavhengig om man får støtte eller ikke. Ekspertpanelets vurderinger er ikke å anse som fasitsvar, men er ment å gi søker innsikt i hva søker har lykkes med å kommunisere og hvordan prosjektet oppfattes fra et kommersielt- og markedsperspektiv. For søker kan kritiske tilbakemeldinger ofte deles inn i to kategorier:
- Tilbakemeldinger søker er enig i: Disse tilbakemeldingene peker typisk på svakheter eller forbedringspunkter i søknaden som blir tydelige for søker når de påpekes av ekspertene.
- Tilbakemeldinger søker ikke er enig i: Disse tilbakemeldingene peker typisk på sider av søknaden som kan oppfattes som uklare, eller ikke i tilstrekkelig grad begrunnet eller beskrevet og derfor kan misforstås av ekspertene.
Ta kontakt med saksbehandler dersom det er tilbakemeldinger som er uklare.
Hvorfor beskrive en prosjektplan når planer ofte endres underveis?
I søknadsprosessen må søkere overbevise ekspertene om at den planlagte bruken av støtten er basert på en gjennomtenkt plan. Planen må beskriver prioriterte aktiviteter som på søknadstidspunktet vurderes å ville kunne redusere teknologi- og konsept risiko for å avklare usikkerhet, slik at prosjektet kommer videre i kommersialiseringsprosessen etter endt STUD-ENT prosjekt.
En million kr er mye penger, og prosjekter som ikke er tilstrekkelig modne til å overbevise ekspertene med prosjektplaner som er fornuftige, vurderes til å ha et for dårlig utgangspunkt. Støtten er skattebetalernes penger, de skal forvaltes med forstand.
Bevilgede prosjekter får en stor mulighet som det er viktig å bruke riktig. Dersom opprinnelig prosjektplan må endres på bakgrunn av e.g. endrede markedsbetingelser, har Forskningsrådet forståelse for dette. Prosjektendringer meldes inn til Forskningsrådet på Mitt Nettsted fortløpende gjennom året for godkjennelse. Det er viktig å begrunne hvorfor man trenger prosjektendring.
Hva kjennetegner prosjekter som ikke når opp i konkurransen?
- manglende praktisk kundeforståelse/markedsundersøkelser i forkant av søknad
- har for liten kunnskap om verdikjeden
- mangler komplementær kompetanse i teamet
- for mye fokus på produkt- fremfor kommersielle avklaringer
- milepæler og leveranser er ikke tilstrekkelig skarpe og målbare
- prosjektene planlegger med for mye kalendertid før de når kritiske avklaringer
- lite fokus på utløsende effekt, hva skjer hvis man lykkes med prosjektet?
- uavklart hvem / hvordan prosjektet skal finansieres etter STUD-ENT
Kan man få støtte fra Innovasjon Norge og STUD-ENT?
Prosjekter som har mottatt tilskudd til kommersialisering fra Innovasjon Norge kan søke STUD-ENT. For prosjekter som har mottatt fase 1 og 2 må det komme tydelig frem i STUD-ENT søknaden at det gjenstår teknologi- og konsept risiko som kunden ikke aksepterer. Prosjekter som har mottatt støtte fra STUD-ENT oppfordres til å ta kontakt med Innovasjon Norge for å identifisere relevante finansieringsmuligheter.
Kan man få støtte fra andre finansieringskilder og STUD-ENT?
STUD-ENT-støtte er ikke ment å være et alternativ til privat kapital, prosjekter som allerede har annen finansiering eller ansees å være i posisjon til å kunne oppnå annen finansiering vil kunne vurderes til å falle utenfor målgruppen. Virkemidlet er heller ikke ment å finansiere hele kommersialiseringsafasen og støtter heller ikke generell produkt- og selskapsutvikling.
Hvordan utbetales støtten og hva er rapporteringskravene?
- utbetaling: gjennomføres etter kontrakt er signert, utbetalt beløp utgjør forventet forbruk for første budsjettår, dog maksimalt inntil 6 måneder.
- utbetaling: gjennomføres i begynnelsen av andre budsjettår, tilsvarende som for første utbetaling, men 20% holdes igjen til sluttrapporteringen.
Resten av støtten utbetales etter at sluttrapport og prosjektregnskapsrapport for andre budsjettår er godkjent.
Innlevering av prosjektregnskaps-, fremdrifts- og sluttrapport følger standardrutiner i Forskningsrådet. Autorisert regnskapsfører må godkjenne prosjektregnskapsrapportene.
Merk at det skal sendes prosjektregnskapsrapport for første regnskapsår med frist 20. januar året etter, og at oppgjøret for eventuelt høyere eller lavere kostnader for første budsjettår vil skje i forbindelse med behandling av prosjektregnskapsrapporten.
Er det noe spesielt ph.d.-studenter bør være oppmerksomme på?
Ph.d.-studenter omfattes av arbeidstakeroppfinnelsesloven og kvalifiserer til å søke både STUD-ENT og Kvalifisering/Verifisering. Vår anbefaling er følgende:
- Dersom institusjoner frasier seg rettigheter, kan ph.d. studenten søke STUD-ENT.
- Dersom institusjonen ønsker å ta eierskap til rettigheter i prosjektet bør ph.d. studenten søke Kvalifisering/Verifisering.
STUD-ENT-ordningen har nemlig en todelt ambisjon om å
- støtte lovende studentdrevne forretningsideer
- styrke entreprenørskapskulturen i universitets- og høyskolesektoren
I et STUD-ENT-prosjekt skal derfor studenter sitte på mesteparten av rettighetene, men søknaden må beskrive hvordan samarbeidet mellom prosjektet og utdanningsinstitusjonen vil bidra til å styrke entreprenørskapskulturen.
Støtte til et Kvalifisering-/Verifiseringsprosjekt er ren prosjektstøtte for å bidra til økt kommersiell anvendelse av offentlig finansiert forskning. I et kommersialiseringsløp hvor institusjonen har eierskap til rettigheter vil det være naturlig at TTO'en spiller en sentral rolle mtp. avtaleverk.