Norsk veikart for forskningsinfrastruktur
ESS Lund: Verdens kraftigste nøytronmikroskop
European Spallation Source (ESS Lund) blir et gigantisk forskningsanlegg med verdens sterkeste «nøytronkanon» plassert i Lund i Sverige. Investeringen innebærer et stort løft for forskningen i Europa.
Partnere: Norge er medlem i ESS ERIC som har 13 europeiske partnerland.
Finansiering: Konstruksjonskostnadene ble i 2013 beregnet til 1843 millioner euro. Norge bidrar med 2,5 prosent av konstruksjonskostnadene. Med Sverige og Danmark som vertsland og Norges bidrag vil de skandinaviske landene dekke halvparten av konstruksjonskostnadene. Øvrige europeiske partnere skal dekke den andre halvparten.
Tidsplan: ESS ERIC ble etablert i august 2015, og prosjektet er nå i konstruksjonsfasen som løper til 2023. De første nøytronene forventes produsert i 2022 og 3 instrumenter skal være ferdig installert til brukerprogrammet starter i desember 2023. De øvrige 12 instrumentene skal installeres og ferdigstilles for brukerne i 2024 og 2025. Full drift av alle de 15 instrumentene er planlagt fra 2026.
Mer informasjon: europeanspallationsource.se
Status: ESFRI Landmark
Nøytronkilden ved ESS blir den mest kraftige i verden. Forskjellen fra dagens nøytronkilder blir som å observere gjenstander med blits i forhold til stearinlys.
Nøytronstråler brukes til å «gjennomlyse» materialer for å finne og studere nanostrukturen, dynamikken og virkemåten til faste materialer, væsker og biologiske materialer.
ESS vil starte opp i 2023 og tilby regulær brukertilgang på 15 instrumenter i løpet av 2025. Anlegget vil betjene ca. 5000 brukere, ha om lag 450 ansatte i driftsfasen. Infrastrukturen ligger i Lund med Sverige som vertskapsland og Danmark som co-vertskap. Sverige har bygget en kraftig ny kilde for synkrotronstråling, MAX IV, ved siden av ESS. Framtidige brukere vil derfor få tilgang til to fasiliteter som tilbyr komplementære metoder for materialstudier. I Norge ble IFE tildelt midler til å fornye instrumenteringen ved JEEP II reaktoren på Kjeller. Reaktoren er nå stengt og skal dekommisjoneres. Det arbeides nå med å finne nye løsninger for norske brukere av nøytronkilder og styrke de norske forskningsmiljøenes kompetanse på bruk av nøytronstråling for å muliggjøre norske forskeres framtidige utnyttelse av ESS i Lund.
ESS vil bidra til å gi europeiske forskere de beste mulighetene til å kunne konkurrere med amerikanske og japanske forskere. ESS blir en multivitenskapelig fasilitet og åpner nye muligheter innenfor forskningsfelt som kjemi, nano- og energiteknologi, miljøteknologi, mat, biovitenskap, medisin og farmasi, IT, materialer, ingeniørvitenskap og arkeologi. Materialteknologi vil blant annet ha stor betydning for å møte de globale klimautfordringene.
Bruk av nøytronstråling i material- og energiforskning har lange tradisjoner i Norge. Det er aktive nøytron-brukermiljøer ved bl.a. IFE, UiO, UiB og NTNU. Også norsk industri innenfor aluminium, silisium og polymerer vil kunne nyttiggjøre seg mulighetene som åpnes gjennom deltagelsen i ESS.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 1. juni 2023, 00:33 CEST