Norsk veikart for forskningsinfrastruktur
EMBRC: Svarer på utfordringer for marine økosystemer
Norsk medlemskap i ESFRI-samarbeid om marine ressurser. En norsk node i samarbeidet vil styrke forskningen på konsekvenser av miljøforandringer i marine økosystemer og betingelsene for bærekraftig utnyttelse av havressursene.
ESFRI-node: Prosjektet utgjør en norsk node i ESFRI-prosjektet EMBRC-ERIC
Nasjonal koordinator: Universitetet i Bergen (UiB)
Partnere: IMR, NTNU, UiO, NIVA, UiT Norges arktiske universitet, Nofima
Finansiering: Forskningsrådet bevilget 26,3 millioner kroner i 2018
Mer informasjon: embrc.eu
Status: ESFRI Landmark
Norge har en sterk posisjon innenfor havforskning, og mottok i 2017 en UNESCO-pris for sin innsats for å bygge forskningskapasitet innenfor dette området. Medlemskap i ESFRI-samarbeidet EMBRC styrker Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet innenfor marin forskning ytterligere. Målet er å etablere en norsk node i ESFRI-samarbeidet.
Den norske noden integrerer syv norske institusjoner som driver med forskning på ulike marine økosystemer og modellorganismer. Eksisterende infrastrukturer ved institusjonene skal koordineres og oppgraderes. Den norske noden vil spesielt tilby fasiliteter der man kan teste hvordan ulike marine organismer reagerer på endringer i biologiske, fysiske og kjemiske forhold under betingelser som ligner svært på dem organismene møter i naturen.
Marine økosystemer er under press som følge av klimaendringer og menneskelig påvirkning. Infrastrukturen vil legge til rette for forsøk med marine organismer for å studere hvordan de reagerer på ulike endringer i det marine miljøet. Infrastrukturen vil spesielt rettes inn mot studier av organismer som har betydning for fiskeri og akvakultur. Slik vil den norske noden svare på spørsmål knyttet til to store samfunnsutfordringer: miljøforandringer og bærekraftig matsikkerhet.
Infrastrukturen fremmer internasjonalt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og industrien for å oppdage nye muligheter, forbedre konkurransen og fremme bærekraftig utvikling i havområdene. Infrastrukturen vil forsterke Norges posisjon som en fremtredende havnasjon og aktør på den internasjonale arena. Kunnskap fra denne forskningen vil være verdifull for politikkutforming, forvaltning og internasjonalt samarbeid.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 4. juni 2023, 02:53 CEST
IT-feil Skattefunn
Har du fått e-post om at prosjektet ditt til SkatteFUNN er trukket? Dette skyldes en IT-feil. Vi beklager dette og jobber med å rette opp i feilen.