Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Fra gen til gane - med myter på menyen

Gå ikke glipp av en kveld med ny kunnskap, frisk debatt og spennende smaksprøver fra norske matleverandører.

Hva vet du om genene i maten din? Logo vitenskap i hverdagen Er genmodifisering
løsningen på verdens matproblemer? Eller bør vi holde
fingrene fra fatet?

Etter ti år og over 1,6 milliarder kroner investert i bioteknologisk forskning inviterer Forskningsrådet til en spennende kveld om bioteknologi og mat.

Vitenskapsåret 2011 Du får på en enkel og underholdende måte innsikt i forskning på genmodifisering og produksjon av mat på land og i vann.

Seminaret er en del av Vitenskapsåret i regi av Kunnskapsdepartementet.

Meld deg på her

Møt opp på den nye Mathallen i Maridalsveien 17 i Oslo 12. oktober fra kl. 16.15 for ny kunnskap, frisk debatt og smaksprøver fra norske matleverandører.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Se programmet nedenfor

Foto: Shutterstock
Program

Konferansier: Åsleik Engmark

16:15 Dørene åpnes. Norske mat- og drikkeleverandører serverer smaksprøver av alle slag.

17:15 Velkommen ved Arvid Hallén, administrerede direktør i Forskningsrådet

17:30 Eli Grindflek forteller om husdyr og avl, Petter Arnesen og Turid Mørkøre om lakseoppdrett, og Atle Bones forteller oss hva GMO er godt for.

Eli Grindflek (Foto: Elin Fugelsnes)


Eli Grindflek er molekylærgenetiker og arbeider i Norsvin ved UMB. Hun vil fortelle oss om hvordan nye muligheter innen bioteknologi gjør det mulig å avle frem husdyr som gir oss stadig bedre kjøttmat, melkeprodukter og egg. Og det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom lønnsom produksjon og dyrevelferd, ifølge Grindflek.

 

Petter Arnesen og Turid Mørkøre (Foto: Elin Fugelsnes) Petter Arnesen er konsernansvarlig for avl og genetikk i Marine Harvest mens Turid Mørkøre er seniorforsker ved Nofima Marin. I 2010 produserte Norge nok oppdrettsfisk til ti millioner måltider hver dag. Men fortsatt gjenstår store utfordringer knyttet til blant annet fiskehelse, kvalitet og miljø. Arnesen og Mørkøre forteller om hvordan bioteknologi kan bidra til å løse dem.


Atle Bones 8Foto: Heidi M. Bones)  
Atle Bones er professor i biologi ved NTNU. Han tror ikke bioteknolog eller genmodifiserte organismer vil redde verden alene, men vil være en del av løsningen for noen og på visse områder. For eksempel kan genmodifiserte planter bidra til sikker matforsyning til tross for kraftig befolkningsvekst og store klimaendringer over kort tid.

  

Pause med overraskelser fra Kulinarisk Akademi.

19:15 Tid for ny GMO-politikk? Dag O. Hessen åpner og leder debatten.

I panelet sitter:
Sissel Rogne, direktør for Bioteknologinemnda
Kathrine Kleveland, leder for Norges bygdekvinnelag og representant for Nettverk for GMO-fri mat og fôr
Hilde-Gunn Oppsahl Hoen-Sorteberg, forsker og GMO-forkjemper
Atle Bones, forsker på GMO
Andreas Viestad, matjournalist og ambassadør for norsk mat på BBC

20:30 Slutt

Velkommen! 

Skrevet av:
Nora Clausen
Publisert:
28.04.2011
Sist oppdatert:
13.09.2016