Gå direkte til innhold

VRI Nordland:

Med geologien som attraksjon

Noen steder er geologien så spennende at den i seg selv trekker turister. Prosjektet "Geotoper" ser nærmere på hvordan disse attraksjonene kan utnyttes bedre i reiselivets opplevelsesproduksjon.

En geotop defineres som "et avgrenset område med definerte geologiske kvaliteter". Det store spørsmålet i reiselivssammenheng er hvordan man kan skape spennende opplevelser rundt disse geotopene.

Stjerneklasse Geologien kan være turistmagnet i seg selv. Hullet i Torghatten trekker mer enn 100.000 besøkende hvert år. Geologien kan være turistmagnet i seg selv. Hullet i Torghatten trekker mer enn 100.000 besøkende hvert år.
- Geotoper er ikke veldig godt utnyttet pr. i dag, men utvikling av geotoper som turistmål er under utvikling både nasjonalt og internasjonalt. Norge har foreløpig to geoparker,
en i Telemark/Vestfold og en i Rogaland. Men vi har også geotoper i Nord-Norge som definitivt har potensial som skikkelige magneter, sier førsteamanuensis Arne Fjalstad ved Universitetet i Nordland.
Blant landskjente geotoper i nord kan nevnes Torghatten i Brønnøy, mantelbergarter på Leka og forsteinet morene i Øst-Finnmark.
- Leka og Øst-Finnmark er i stjerneklasse! sier Fjalstad entusiastisk.

Nasjonalmonument
Øya Leka, som ligger i Nord-Trøndelag fylke, ble i 2010 kåret til Norges geologiske nasjonalmonument. Her kan du, billedlig talt, foreta en geologisk reise inn i jordens indre, fra havbunnen og inn i mantelen. Det kan du ingen andre steder i Norge. Torghatten i Brønnøy kom på andreplass, med 78 færre stemmer, og har nytt godt av publisiteten i forbindelse med avstemmingen.
- Er geotoper sårbare ved tanke på mye besøk?
- Nei. Her snakker vi tross alt om fjell og stein. Det er slitesterke saker, sier Arne Fjalstad.
I VRI-prosjektet "Geotoper" samarbeider forskeren med aktører på Sør-Helgeland/Nord-Trøndelag: Torghatten kurs- og feriesenter, Leka kommune, Vega kommune og et nettverk i Velfjord bestående av Nevernes Havn, Sør-Helgeland Opplevelser og Bru gård. I tillegg har Torgar næringshage i Brønnøy fungert som tilrettelegger og observatører.

Skattejakt og teknologi
- For å styrke geotoper som reisemål må vi bli flinkere til å pirre nysgjerrigheten, skape aktivitet og gi de besøkende mer kunnskap. Litt á la Deltakerne i VRI-prosjektet _3Geologi_3 utforsker ei strand på Leka. Deltakerne i VRI-prosjektet _3Geologi_3 utforsker ei strand på Leka. det museene gjør. Vi bør stimulere til aktiv bruk og utforsking, kanskje i form av feltoppgaver som skal løses ved å besøke attraksjonene, der turistene kan registrere sine funn, tolkninger, bilder og videosnutter i en tilpasset web-løsning. Naturopplevelser og teknologi kan utgjøre en fin kombinasjon, som for eksempel i geocaching, sier Fjalstad.
Etter forprosjektet, som har pågått i 2011, søkes det om VRI-midler til å videreføre arbeidet. Også Innovasjon Norge skal involveres tettere. Felles hjemmeside og påtrykk for å få plass i nasjonale satsinger vil være prioriterte arbeidsoppgaver.
- Det er viktig å stå samlet for å bli synlige og nå fram, sier Fjalstad.

Himmelblå geopark
Himmelblå geopark kan også bli resultat av det nylig påbegynte arbeidet med geotoper som reisemål på Sør-Helgeland.
- Ja, dette er noe aktørene fra Brønnøy og Vega har snakket om. Vi ser gjerne at Norges tredje geopark kommer på Helgeland, sier Per Kåre Hatten, daglig leder ved Torghatten kurs- og feriesenter, og initiativtaker til VRI-samarbeidet.
Torghatten kurs- og feriesenter ble startet i 1988, den gang som Torghatten Camping. I 2009 ble det endring i både navn, selskapsform og konsept. Senteret baserer seg på ferie- og fritidsmarkedet i sommermånedene, og resten av året på kurs og konferanse. I konsentrerte sesonger er selskaper også en viktig pilar.

Helgeland har alt
Det velkjente hullet i Torghatten ligger en halv times gåtur fra senteret. Torghatten har ca. 100.000 besøkende i året. Per Kåre Hatten, som driver Torghatten kurs- og feriesenter, vil gjerne at Himmelblå geopark blir en realitet. Her har han for øvrig funnet Torghatten i miniatyr. Per Kåre Hatten, som driver Torghatten kurs- og feriesenter, vil gjerne at Himmelblå geopark blir en realitet. Her har han for øvrig funnet Torghatten i miniatyr.
- Dette kan utnyttes bedre. Helgeland har alt - vi har bare ikke satt det i system, sier Hatten.
Han beskriver VRI-samarbeidet som en eneste opptur.
- Vi har lært mye om hvilke kvaliteter som finnes i nærområdet, og blitt mer stolte av både eget og naboenes produkter. Reiselivsaktørene i dette samarbeidet er ganske store hver for seg, men sammen har vi enda mer kraft. Å treffes og sette ord på det vi gjør, er vitaliserende. Jeg er spent på fortsettelsen, sier Per Kåre Hatten.

 

"Geologi som attraksjon" har vært et kompetansemeglingsprosjekt i VRI Nordland i 2011. Det søkes om VRI-midler til å videreføre arbeidet. Også Innovasjon Norge skal involveres tettere. 

Skrevet av:
Hanne Løkås Veigård. Foto: Arne Fjalstad og Torghatten kurs- og feriesenter
Publisert:
19.01.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016