Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Internasjonalt gjennombrudd i Bergen

To forskere ved Haukeland universitetssykehus har oppdaget en mulig behandling av ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom. Bergen Teknologioverføring (BTO) har hjulpet forskerne med patentering, dialogen med næringslivet og internasjonal promotering av oppdagelsen.

Både TV2 og andre medier vier gjennombruddet stor oppmerksomhet. Både TV2 og andre medier vier gjennombruddet stor oppmerksomhet. Det norske gjennombruddet vekker internasjonal oppmerksomhet.

Sykdommen har blitt sett på som en ”gåte”, fordi den foreløpig har en ukjent årsak. Forskerne er ikke enige om ME har psykiske eller fysiske årsaker.

Autoimmun sykdom

Gjennom en ”dobbel blind studie” har de to Haukeland-legene testet ut en medisin på ME-pasienter. Medisinen brukes blant annet i kreftbehandling. Som de første i verden har legene i Bergen funnet ut at kreftmedisinen har god effekt på ME-syke.

Dette er et stort steg i retning av å bekrefte at ME er en fysisk sykdom. Forskernes teori er at dette dreier seg om en såkalt autoimmun sykdom, som forenkelt betyr at kroppens eget immunforsvar angriper kroppens egne celler.

BTO har bistått

Gjennombruddet som BTO har bidratt til, er blitt omtalt i tv-reportasjer både hos TV2 og NRK. Funnet vekker også stor interesse hos andre.

Det foreligger ennå ikke en spesifikk test som diagnostiserer ME direkte.
Kavlifondet bekrefter overfor tv2.no at fondet nå ønsker å støtte den videre forskningen til Olav Mella og Øystein Fluge ved Haukeland.

Med penger fra fondet i ryggen, håper ME-forskerne å finne biologiske spor av sykdommen, noe som igjen kan føre til utvikling av en ME-test. 

Les mer hos TV2 og se innslag på TV2-nyhetene.

TV2 om ME-syke Elene som ble frisk.

Også andre skriver om gjennombruddet. Blant andre PLoS One, New Scientist, VG og BTO selv. Det samme gjør tyske Spiegel.

Skrevet av:
Siw Ellen Jakobsen
Publisert:
21.10.2011
Sist oppdatert:
13.09.2016