Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Konkurransen Unge Forskere:

– Utrolig rørende!

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var imponert og rørt da hun delte ut priser i Konkurransen Unge Forskere. Alger som biodrivstoff og utrydding av fattigdom var blant temaene.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sammen med førsteprisvinnerne. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sammen med førsteprisvinnerne. (Foto: Andreas B. Johansen) Flere ganger mens hun leste juryens begrunnelser, var statsråd Halvorsen tydelig rørt og mektig imponert.

– Juryen har gjort en veldig god jobb. Å få med seg så gode og inspirerende begrunnelser i så ung alder må være veldig inspirerende. Kandidatene var eksepsjonelt gode og tok opp viktige problemstillinger, sa Halvorsen og mente dette lover godt for Norges fremtid som kunnskapsnasjon.

– Fantastisk gøy! Dette gjorde virkelig helgen, sa hun på vei ut.

Ingvill Ellertsen ble rørt over førsteprisen. Ingvill Ellertsen ble rørt over førsteprisen. (Foto: Andreas B. Johansen) – Jeg skjelver fortsatt!
Det var ikke bare kunnskapsministeren som var rørt. Ingvill Ellertsen fra Skagerak International School vant førstepremie i klassen for naturvitenskap og teknologi. Hun har undersøkt hva som er optimale vekstforhold for en type alge som kan brukes til å produsere biodrivstoff.

Da Kristin Halvorsen leste begrunnelsen presset tårene på. Og de kunne ikke holdes tilbake da Ellertsen i tillegg fikk beskjed om at hun får delta i den europeiske forskningsfinalen i Lisboa i september og Nobelprisutdelingen i Stockholm i desember.

– Jeg fikk ikke med meg noen ting av det Kristin Halvorsen sa. Jeg skjelver fortsatt! sa den lykkelige unge forskeren etter utdelingen. At hun fikk førstepremie var nemlig en stor overraskelse.

– De andre bidragene holder fantastisk høyt nivå. Jeg trodde aldri jeg skulle få førstepris! Jeg trodde ikke noen ville være interessert i alger og biodrivstoff og hadde ikke tenkt til å sende inn bidraget mitt en gang.

Hva skal du gjøre videre?

– Dette er et veldig dumt tidspunkt å spørre på, for jeg har ikke landet ennå. Det var kjempegøy å forske, så det kan hende jeg vil fortsette med det, ja, smilte hun.

Den andre førsteprisen for naturvitenskap og teknologi gikk til 20-åringen Magnar Hjelmstad fra Lillestrøm videregående skole. Prosjektet hans gikk ut på å måle løftekraften til et modellhelikopter, og dra paralleller til vindturbiner og fornybar energiproduksjon.

– Det frister litt mer med en forskerkarriere etter dette. Det er helt utrolig å være her. Det er så mange bra prosjekter! sa Hjelmstad som var eneste hanen i kurven blant førsteprisvinnerne.

Mona Formoe mottok annenpris i klassen for humanistiske fag og Forskningsrådets humaniorapris. Mona Formoe mottok annenpris i klassen for humanistiske fag og Forskningsrådets humaniorapris. (Foto: Andreas B. Johansen)

Reiste til Latin-Amerika
I klassen for humanistiske fag ble det delt ut 3 førstepriser. Lina Hamre og Hanne Margrete Johnsen fra Voss gymnas, begge 20 år, reiste til Latin-Amerika for å finne ut hvordan regjeringene i Ecuador og Bolivia kunne redusere fattigdommen. I sin studie fant de ut at både den høye jordeiendomskonsentrasjonen og strukturen i småjordbruket står i veien for fattigdomsbekjempelsen på landsbygda, men at disse ikke er de eneste forholdene som vanskeliggjør kampen mot fattigdommen. Juryen kalte prosjektet « friskt og levende, og samtidig balansert og nyanserikt». Prosjektet ble belønnet med en førstepris i årets konkurranse.

– For oss var det ikke nok å lese om det latinske alternativet. Vi var nødt til å reise dit. Selvfølgelig var det motivasjon å dra på tur, men vi jobbet med prosjektet hver dag, sa Hamre og Johnsen fra Voss. Begge er i gang med universitetsstudier, henholdsvis innenfor økonomi og internasjonale studier.

18-åringen Myrth Andresen fra Sandefjord videregående skole har forsket på en av våre mest kjære forfattere, Camilla Collett – og fikk førstepris for det. I sin oppgave behandlet hun grottesymbolet i romanen «Amtmannens døtre», og kaster dermed nytt lys over store deler av romanen.

Den siste førsteprisen gikk til Elisabeth Tverå, 18 år, fra Mosjøen videregående skole. Hennes prosjekt er et omfattende arbeid om stedsnavn på gården Tverå i Vefsn kommune i Nordland. En imponert jury mente at arbeidet er et bidrag til å ta vare på en sterkt truet kulturarv.

Pris for kaffeprisforskning
Norges Forskningsråd delte ut en egen humaniorapris. Denne gikk i år til Mona Formoe fra Sandefjord. Formoe har forsket på priselastisiteten på kaffe ved kafeen Kafka i Sandefjord. Prisen ble overrakt av Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén, som var tydelig imponert. Premien består av en dag ved en forskningsinstitusjon etter prisvinnerens ønske.

– Jeg skal bruke prisen til å fordype meg i faget og finne ut hvilke retninger jeg kan gå videre, fortalte 18 år gamle Formoe som til høsten begynner å studere i England.

Internasjonale reisepriser
I tillegg til Ingvill Ellertsens nevnte reisepriser, får Magnar Hjelmstad representere Norge i den store internasjonale Intel/ISEF-konkurransen i USA. Alle vinnerne i klassen for humanistiske fag reiser til et 14 dagers forskningsseminar i London i sommer.

Arvid Hallén i samtale med finalist Louise Cerys Heavey. Arvid Hallén i samtale med finalist Louise Cerys Heavey. (Foto: Andreas B. Johansen)

Bedre karakterer på en aldersblandet skole
I klassen for ungdomskolen går førsteprisen til to jenter fra Langnes skole i Tromsø. 16-åringene Ida Bosch og Hanne Mathisen undersøkte hva som er best av aldersblandede skoler og tradisjonelle skoler. De fant ut at elever trives like bra på tradisjonelle skoler som på aldersblandede, men at karakterene er en anelse bedre på sistnevnte. Som spesialpris reiser jentene på Tekna og Den Norske Turisforeningens Skolecamp ved Prekestolen.

Stadig flere jenter

20 av 27 finalister, 4 av 5 førsteprisvinnerne i Konkurransen Unge Forskere, og 5 av 6 finalister i klassen for ungdomsskolen var jenter. Dette tyder på at en god trend fortsetter og at konkurransen bidrar til å få flere jenter interessert i forskning og vitenskap.

Fullstendig prisliste:

Førstepris
Klassen for naturvitenskap og teknologi

Ingvill Ellertsen 18 år Tønsberg
Skagerak International School
Tittel: Optimization of algae culture for biofuel production.

Magnar Hjelmstad 20 år Lillestrøm
Lillestrøm videregående skole
Tittel: Flight of a Radio Controlled Helicopter

Klassen for Humanistiske fag
Lina Hamre og Hanne Margrete Johnsen 20 år Tjoflot og Eidfjord
Voss gymnas
Tittel: Mytemord om mat i moderne sosialisme

Myrth Andresen 18 år Nøtterøy
Sandefjord videregående skole
Tittel: Grottesymbolet i "Amtmannens døtre"

Elisabeth Tverå 18 år Mosjøen
Mosjøen videregående skole
Tittel: TVERÅ GÅRD - Stedsnavn

Annenpris
Klassen for naturvitenskap og teknologi

Thomas Øvestad 18 år Sandnes
St. Olav videregående skole
Tittel: An investigation in surface plasmon polariton excitation using Scanning Near-Field Optical Microscopy tips.

Sophie Rae 18 år Sandnes
International School of Stavanger
Tittel: The Effectiveness of Stainless Steel as a Means of Reducing Odorous Volatile Sulphur
Compounds (VSCs) Produced by Various Food Products

Kristin Egeland 18 år Trondheim
Trondheim Katedralskole
Tittel: An investigation on the influence of the position and method of plucking a guitar string for the distribution of energy between fundamental tone and overtones.

Klassen for Humanistiske fag

Ole Edvard Andreassen 18 år Trondheim
Trondheim Katedralskole
Tittel: Culture, civilization and J. Alfred Prufrock

Karoline Iversen Holti 18 år Son
Ås videregående skole
Tittel: How did Norwegian women view emancipation in the Norwegian magazine Sirene in 1975?

Mona Formoe 18 år Sandefjord
Sandefjord videregående skole
Tittel: To what extent is the price of coffee the main determining factor for people choosing Kafka, a local café, and how can this information help increase total revenue?

Ellen Elveseter 19år Biri
Gjøvik videregående skole
Tittel: Litterære virkemidler i ”En flyktning krysser sitt spor” av Aksel Sandemose 

Tredjepriser
Klassen for naturvitenskap og teknologi

Lene Olszeth 18 år Bryne
St. Olav videregående skole
Tittel: Gender and memory

Dmitriy Belozerov 18 år Finnfjord
Finnfjordbotn videregående skole
Tittel: Can we measure mass of a box using only a liquid, a measuring tube and a ruler, relying on fundamental laws of statics?

Pedro Sjøblom Tavares 20 år Hosle
Oslo By Steinerskole
Tittel: An approach to natural ventilation through sustainable building design.

Kasper Husefest 19 år Stavanger
St. Olav videregående skole
Tittel: Leave light bulbs on or switch them off?

Klassen for humanistiske fag:

Frida Kracht Ur 18 år Stavanger
Stavanger Katedralskole
Tittel: Dadaisme - dada dada dada dada dada

Louise Cerys Heavey 17 år Røyneberg
International School of Stavanger
Tittel: To What Extent Did the Treatment of “War Neurosis” Develop Between the First and the Second World Wars in Britain?

Camilla Myklebust 18 år Gjettum
Nesbru videregående skole
Tittel: Alice's Adventures in Horrorland.

Gjøa Drabløs Orheim 20 år Vøyenenga
Nesbru videregående skole
Tittel: Symbolism in Photography: Is Sally Mann's collection Immediate Family child pornographic?

Klassen for ungdomsskolen

Førstepris
Ida Bosch og Hanne Mathisen 16 år Tromsø
Langnes skole
Tittel: Hvordan er karakterene og miljøet på en aldersblandet ungdomsskole i forhold til en aldersdelt ungdomsskole?

Annenpris
Benedicte Sørli og Amanda Hesmyr 16 år Ski
Ski ungdomsskole
Tittel: Internett blant ungdom og eldre

Tredjepris
Julie Ulstein og Simen Blokkhus 16 år Ski
Ski ungdomsskole
Tittel: Fjordrensing og marine undersøkelser
 

Skrevet av:
Thomas Keilman Rådgiver +47 22 03 73 35 thke@forskningsradet.no
 

Legg igjen en kommentar


Captchabilde

 
Publisert:
23.04.2010
Sist oppdatert:
13.09.2016