Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Innovasjonspris til bioteknologibedrift

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad overrakte i dag Norges Forskningsråds innovasjonspris til den FUGE-støttede bedriften Bionor Immuno AS.

- I idrettens verden henger den prisen høyest hvor en idrettsutøver kåres av sine egne. Nå er det norske bedriftsledere som har kåret Bionor Immuno til Norges mest innovative bedrift 2008. Dette er en utmerkelse det står respekt av, sa Brustad under overrekkelsen.

Den Skiens-baserte bedriften ble etablert i 1995 og har utviklet en ny teknologi som åpner for helt nye muligheter når det gjelder utvikling av vaksiner mot ulike virussykdommer og kreft. Vaksinene gjør kroppen i stand til for eksempel å produsere immunceller som finner og dreper celler som produserer HIV, hepatitt C-virus og livmorhalskreft.

Foto: Elin Fugelsnes Fra venstre: Utviklingssjef Per Bengtsson, administrerende direktør Birger Sørensen, forskningsdirektør Maja Sommerfeldt og nærings- og handelsminister Sylvia Brustad

Det var en stolt administrerende direktør som mottok prisen.

- Dette oppleves som en utrolig stor anerkjennelse, spesielt når det kommer fra egne kolleger. Prisen er også motiverende for andre som driver med denne typen arbeid og for alle som representerer bioteknologiindustrien, sa Birger Sørensen.

Han rettet en spesiell takk til Forskningsrådet som har gitt bedriften støtte i flere år.

- Å få godkjent en søknad i Forskningsrådet er veldig viktig, blant annet for å utløse private midler. Investorer vil alltid spørre om risiko og hvor raskt de kommer til å få tilbake pengene sine. Da kan en tredjeparts vurdering være avgjørende, sa Sørensen.

BioNor Immuno har gjort kliniske studier på HIV-vaksinen på Haukeland Universitetssykehus og Ullevål universitetssykehus. Nå er det satt i gang utprøvinger ved 27 sentre i USA og i fire europeiske land. Målet er at vaksinen skal være ute på markedet i 2011.

Foto: Elin Fugelsnes Forskningsrådets direktør Arvid Hall�n gratulerer Birger Sørensen Lars Espen Aukrust, direktør for Divisjon for innovasjon i Forskningsrådet uttrykte også stolthet over å ha bidratt til forskningen i BioNor Immuno. Han beskrev bioteknologibedriften som et godt eksempel på hvordan forskning kan fungere i næringslivet.

- Det er fantastisk når alt klaffer og en bedrift står fram med banebrytende, ny teknologi og kan dokumentere resultater og anvendelser som gir håp til store pasientgrupper – og som samtidig viser at det kan skapes bedrifter med stort internasjonalt potensial i Norge.

Thomas Slagsvold, koordinator for Forskningsrådets bioteknologiprogram FUGE, mener det er svært gledelig at prisen i år går til en liten bioteknologibedrift.

- Vi begynner nå å se konkrete resultater av den norske bioteknologisatsingen. Som BioNor Immuno selv påpeker, er støtten fra Forskningrådet ikke bare viktig i seg selv, men også som et kvalitetstempel som tiltrekker nye investorer og gir internasjonal oppmerksomhet, sier Slagsvold. FUGE har bidratt med betydelige midler til BioNor Immunos vaksineforskning.

BioNor Immuno er det andre selskapet som får Norges Forskningsråds innovasjonspris. I fjor gikk prisen til solenergibedriften REC.

Årets kandidater er nominert av personer som leder forsknings- og innovasjonsprosjekter på universitetene og instituttene, og av Forskningsrådets egne programsjefer innen næringslivsrettet forskning. 3.500 næringslivsledere har deretter stemt fram vinneren blant ti kandidater.

Prisen ble delt ut i forbindelse med at Nærings- og handelsdepartementet la fram den første Innovasjonsmeldingen i Norge. I sin presentasjon kunne Brustad også røpe at regjeringen vil styrke kliniske enheter for utprøving av nye legemidler i Oslo og Bergen.

 

Skrevet av:
Elin Fugelsnes og Nora Clausen
Publisert:
05.12.2008
Sist oppdatert:
05.12.2008