Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Forskerskolen NORSI (PING)

På studietur i Silicon Valley

Forskerskolen i innovasjon (NORSI-PING) reiste i juni til Silicon Valley og Bay Area i California på studietur. 17 PhD-studenter fra ulike institusjoner fra hele Norge deltok.

Studentene utenfor Haas School of Business, University of Calefornia Berkeley etter foredrag med Sohyeong Kim, Executive Director of Food Design Research at Stanford University (Foto: Birthe Horn-Hansen)

Studieturen hadde som mål å gi doktorgradsstudentene et innblikk i hvordan det unike 'innovation ecosysystem' virker i Bay Area, hvordan Norge bruker det for å lære mer om og fremme entreprenørskap og innovasjon i California/USA og i Norge, se på universitet-næringslivsinteraksjonen i California, og mer spesifikt få økt innsikt i matinnovasjon, tjenesteinnovasjon, og 'design thinking'. I løpet av den seks dager lange turen deltok studentene på seminarer med anerkjente innovasjonsforskere fra både University of California og Stanford University.  Woody Powell og Robert Burgelman fra Stanford ga foredrag med fokus på sosial nettverksanalyse, teknologiklynger og strategisk ledelse. Presentasjonene til David Mowery, Haas School of Business, UCB og Martin Kenney, UC Davis tok for seg relasjonene mellom universitet, entreprenører og foretak i California samt rollen til 'venture capital' i Bay Area.

Ved Nordic Innovation House fikk studentene førstehånds kunnskap om norske start-ups, entreprenørskap og norsk tilstedeværelse i Silicon Valley i et halvdags seminarer, hvor også olje- og energiminister Tord Lien og Norges generalkonsul i San Francisco Hilde J. Skorpen deltok. Bedriftsbesøket hos Cisco ga innsikt i Ciscos tilnærming til innovasjon, digital forretningsutvikling og nye produkter med fokus på Internet of Things (IOT), store data og adtech innovasjon. Dessuten var studentene på workshop om entreprenørskap med Ikhlaq Sidu ved Sutardja Center for Entrepreneurship and Technology på UCB, og de besøkte D-School på Stanford. I tillegg ble det tid til en byomvising i San Fransisco med fokus på økonomisk utvikling og planlegging. En mottakelse hos Generalkonsulen sto også på programmet.

Tre korte refleksjoner på bakgrunn av studieturen til California:

1) Det ble flere ganger understreket hvor spesielt innovasjonsecosystemet i Silicon Valley og Bay Area er, også i en amerikansk kontekst, noe som ikke minst har å gjøre med at venture capital finansieringen fungerer meget effektivt der og bedre enn i de fleste andre regioner i USA. De direkte overføringsmulighetene til en norsk virkelighet er dermed svært begrensete. Dette har grunnleggende å gjøre med de store forskjellene mellom det amerikanske og norske samfunn. Det reflekteres også i forskjellene mellom et innovasjonsecosystem og et regionalt innovasjonssystem, som vi kjenner det i Norge, som er mer planlagt, koordinert og langsiktig, og hvor det offentlige spiller en større rolle.

2) Professor Mowery viste i analysen av interaksjonene mellom de syv universitetene i University of California systemet og næringslivet at alle hadde sin egen historie å fortelle; det lå ingen overordnet strategi fra den sentrale universitetsledelse til grunn. Måten forskningen og innovasjonene ble gjennomført på, var i stor grad avhengig  av de forskere og entreprenører som var involvert i de ulike prosjekter.

3) Mange av innovasjonene i Silicon Valley har karakter av å være 'disruptive'. I den senere tid har det vokst frem en diskusjon om den samfunnsmessige nytten av slike innovasjoner, særlig tjenesteinnovasjoner som Airbnb og Uber, når det viser seg at arbeidsproduktivitet og verdiskaping pr. arbeidstime faller, selv i USA. Innovasjon har tidligere alltid vært den største bidragsyter til økt produktivitet og verdiskaping, men mange spør seg nå om 'disruptive innovation' bare gjør entreprenører og ikke samfunnet rikere?
 

Studieturen var muliggjort gjennom en ekstra bevilgning til NORSI-PING fra Forskningsrådet til bruk for å fremme doktorgradsstudentenes kunnskap om innovasjon og entreprenørskap i USA generelt og i Bay området spesielt.

Programdirektør og professor Bjørn T. Asheim, Universitetet i Stavanger og CIRCLE, Lunds Universitet, planla og koordinerte ekskursjonen sammen med direktør for samfunnskontakt Per Erik Johannessen, programkoordinator for NORSI-PING Birte Horn-Hanssen, og professor Knut Sogner, alle fra Handelshøyskolen BI. De tre førstnevnte var med som ledere på studieturen. Turen var til stor faglige nytte og innspirasjon for studentene.

 

Skrevet av:
Bjørn Asheim og Birte Horn-Hanssen
Publisert:
26.08.2016
Sist oppdatert:
13.09.2016