Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

VRI Rogaland

Elektropuls mot lakselus

- Gründerbedriften Seafarm Development tar sikte på å lansere et nyskapende våpen mot lakselus til neste år. Det kan bli god butikk.

Foto: Vidar Vassvik Oppdrettslaks (Foto: Vidar Vassvik )


Det sier Harald Bredal, FoU-leder og en av gründerne i SFD AS.

Lakselus kostet oppdrettsnæringen tre milliarder kroner i fjor, og behovet for effektive tiltak er stort.

– Det problemet kan vi løse. Vi utvikler det første systemet som tar lusa før den setter seg på fisken, sier Bredal.

Systemet kalles Seafarm Pulse Guard og består blant annet av et strømgjerde som monteres rundt merdene på oppdrettsanlegget. Anlegget overvåkes via et PLS-system og internett. Strømgjerdet skal stå fastmontert gjennom hele produksjonssyklusen. Ved montering på et stort sjøanlegg kan strømgjerdene ha fra 15 til 20 mil med kabler.

– Vi regner med å levere systemet til 10-20 anlegg neste år, sier Bredal.

Seafarm Development skal ikke selge systemet til oppdrettsanleggene, men leie det ut og selv stå for montering, drifting og vedlikehold.
– Systemet er for avansert for den gjengse røkter, det krever blant annet elektrokompetanse. Bransjen selv er nok også mest interessert i å leie inn denne typen tjenester, sier Bredal.

Lakselus Lakselus Metoden går ut på å svimeslå lusa i copepodittstadiet, det vil si stadiet da den fester seg på laksen. Dermed vil en svimeslått lakselus drive passivt gjennom merden. Bedriften har jobbet i fem år med å finne en metode for å sende elektrisk puls i sjøen som slår ut lakselusa.

– Våre egne tester viste at vi fikk det til, men ingen trodde på oss før vi fikk forskningsstempelet på det, sier Bredal.

Bredal kontaktet Morten Bergslien, kompetansemegler i VRI Rogaland, og Bergslien hjalp Bredal med søknader og kontaktpersoner, og det er han glad for i dag.

– Vi er en typisk gründerbedrift uten penger, og var helt avhengige av støtte fra VRI Rogaland, det gikk raskt da jeg kontaktet Morten Bergslien, sier Bredal.

Selskapet fikk 200.000 kroner i VRI-midler og har nå fått til sammen 3,2 millioner kroner i VRI- og forskningsmidler fra VRI Rogaland og Forskningsrådet. Bedriften har til nå brukt 15 til 20 millioner kroner på å utvikle produktet.

Hovedutfordringen har vært å finne den riktige sjøkabelen til å føre strømmen til sjøvannet og lakselusen.

– Ved svimeslåing bruker vi mindre strøm og påvirker det øvrige miljøet mindre, sier han.

Den første testen svimeslo 70 prosent av lakselusa, og det var alle fornøyd med, bortsett fra Bredal og hans kolleger.

– Det var et godt resultat, men ikke godt nok. Vi antok nemlig et resultat rundt 90 til 95 prosent, sier Bredal.

Nå er det gjennomført flere karforsøk og sjøtester, den siste gav et resultat på 93 prosent. I løpet av høsten 2012 og gjennom 2013 gjennomføres siste fullskala-test før lakselus-løsningen sendes ut i markedet.

– Vi har allerede fått nyss om at flere oppdrettsanlegg er interessert i løsningen vår, og vi regner med at produktet er på markedet til neste år, sier Bredal.

Skrevet av:
Atle Christiansen
Publisert:
27.09.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016