Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Nyhetsarkiv

242 treff
27.04.15

Ga roret videre til IKTPLUSS

I 2014 har internettforskningen har gitt oss en rekke viktige resultater på sentrale samfunnsområder, viser VERDIKTs årsrapport. Samtidig ble en ny tiårig milliardsatsing på IKT sparket i gang.
12.01.15

Slik skal du få nytte av gendata

Digitaliseringen av helsesektoren henger etter utviklingen innen genetiske analyser. Hvordan skal behandlere få informasjon om arvestoffet ditt?
06.01.15

Grenser for dårlig multimediakvalitet

Stadig mer underholdning strømmes over nettet med varierende kvalitet på lyd og bilde. Når legger vi merke til kvalitetstap?
18.12.14

Møtes på brukernes hjemmebane

Sosiale medier gjør det enklere å la brukere bidra i utvikling og innovasjon, innenfor rammen av egen hverdag.
16.12.14

IKTPLUSS er i gang

Den nye IKT-satsingen starter opp i 2015. De første utlysningene retter seg mot sikkerhet og samfunn, og innovasjon i helsesektoren.
15.12.14

Usynlig teknologi frem i lyset

Vi er omgitt av kritisk infrastruktur som vi ikke ser – for eksempel trådløse nettverk og GPS. Design kan skape større bevissthet om slik teknologi.
19.11.14

Flere tjenester kan komme automatisk

– Det burde ikke være nødvendig å søke om foreldrepenger eller barnehageplass, sier daglig leder Terje Grimstad i Karde AS.
14.11.14

– Burde kunne bruke hvilket nett som helst

Ulike operatørers nett feiler ganske uavhengig av hverandre. Dersom viktige brukere kunne hoppe mellom dem, ville det bety tilnærmet 100 prosent oppetid.
14.11.14

Slå sammen nettene dine

De fleste av oss bruker flere nett – for eksempel både fast og mobilt bredbånd. Nå kan du slå dem sammen uavhengig av leverandør – og få mer hastighet og pålitelighet.
13.11.14

Ny stor satsing på IKT

Det store programmet VERDIKT avsluttes ved årsskiftet. Med den nye satsingen IKTPLUSS vil Forskningsrådet ivareta IKT-forskning på en mer helhetlig måte.
11.11.14

Ti år med VERDIKT

Smartere biler, nye musikktjenester og mobilbetaling er bare noen av nyvinningene fra forskningen på fremtidens internett, viser en oppsummering av VERDIKT-epoken.
05.11.14

Dette treffer unge på sosiale medier

Mange organisasjoner sliter med å nå fram til unge med informasjon. Her er noen suksesskriterier for å engasjere via sosiale medier.
03.11.14

Snart fart på mobilsveip

Nærfeltskommunikasjon kan brukes til mye mer enn betaling med mobilen. Utviklingen av tjenester har likevel stått i stampe. Samarbeidsevnen til aktørene er avgjørende.
20.10.14

Utfordringer for industri-tingenes nett

Trådløs instrumentering brukes til overvåkning og styring av noen industriprosesser. Kan kablene sløyfes også for rask prosesskontroll og sikkerhetssystemer?
06.10.14

Musikkputer skaper samspill og mestring

Du kan slenge dem i sofaen eller på gulvet, og de inviterer til aktivitet. I framtida blir helseverdi viktigere ved design av hjemmemiljø.
24.09.14

Humanistiske perspektiver må inn tidlig

– Humanistene må være med å legge premissene for store satsinger i Forskningsrådet. Det er for sent å komme inn når programprosessene er ferdige.
18.08.14

Identifikasjon til fingerspissene

Tenk deg at en helt naturlig berøring kan identifisere deg - enten du tar i dørhåndtaket, betalingsterminalen eller sykkelen. Norsk selskap står klar med nøkkelteknologi.
08.08.14

Menn dominerer nettdebattene

Facebook er den eneste debattarenaen på nettet med jevn kjønnsfordeling. Både på Twitter, i blogger og i andre sosiale medier er det en klar overvekt av menn.
02.07.14

Innovasjon og kompetanse i verdensklasse

Forskningen i SFI iAD har gitt store resultater i form av kompetanseutvikling og nye arbeidsplasser. Microsofts nye skybaserte Office Graph-teknologi og bedriftsapplikasjonen «Oslo» er håndfaste resultater som har vekket internasjonal oppmerksomhet.
20.06.14

Startskudd for ny, tiårig IKT-satsing

IKTPLUSS sparkes i gang i november. Vi inviterer til konferanse om veivalg og behov fremover. Høydepunkter fra VERDIKT-epoken, tapas og vin står også på menyen.
12.06.14

1000 ganger raskere nett

En HD-film inn på mobilen i løpet av sekunder mens du sitter på trikken. I framtida hopper vi på nye bånd for datakommunikasjon.
06.06.14

Øker presisjonen for medisinsk ultralyd

Bildeveiledning muliggjør inngrep som belaster kroppen mindre. Ved hjelp av 3D-teknologi kan ultralyd få nok presisjon til å veilede flere slike operasjoner.
02.06.14

Teknologisk rom for tolkning

Teknologi gir mange muligheter for å utvide museenes tolkningsrom, og kan engasjere et yngre publikum.
08.05.14

Kom med innspill til ny teknologi

Har du en radikal idé til ny teknologi? Nå ønsker EU å høre dine forslag til tema og retning for fremtidens teknologiforskning.
01.05.14

VERDIKT-året 2013

Bedre helsesystemer i u-land, radioovervåking av musikk og bruk av dataspill for kriseøvelser, er blant nyvinningene i 2013, viser årsrapporten.
27.04.14

App for spleiselag i sosiale medier

Hva med å samle inn kronene til venneturen via Facebook? Norsk forsker har løsningen, men han er usikker på om tiden er moden.
27.04.14

Utestengt fra nettjenester

Nesten halvparten av alle kundehenvendelser til Altinn handler om trøbbel med innlogging. Hvem skal sørge for at tjenester på nettet blir tilgjengelige for alle?
15.04.14

Bilen får smart nettradio med norsk teknologi

Nye biler vil være på nett, og kan ha nettradio med opp mot 20 000 kanaler. Panasonic har valgt norske MusicDNA til å sørge for at bilen finner den som passer deg.
11.04.14

Dataflyt i framtidas sykehus

Sensorer og overvåkning på sykehus kan mer enn å følge helsetilstand. Sporing av pasienter, utstyr og ansatte kan gi oppdatert oversikt ved uforutsigbart arbeid.
10.04.14

Løft for grunnleggende IKT-forskning

Forskningsrådets evaluering av IKT-fagene viser at det er et stort behov for rekruttering og grunnleggende forskning. Nå styrkes IKT-forskningen med 54 millioner i Fri prosjektstøtte (FRIPRO) i et samarbeid med den nye strategiske IKT-satsingen IKT2025.