Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

TherRec

Drivstoffbesparelse ved varmegjenvinning.

Turpal Atabaev (Foto: Maria Ekornes Myhre / Forskningsrådet)

TherRec-teamet består av Turpal-M. A. Atabaev (24), Adam Nuridov (24), Husein Kartoev (25) og Daud Malik (27). Prosjektet er tilknyttet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Atabaev er sivilingeniør i maskin med spesialisering i produktutvikling. Nuridov har tidligere erfaring med oppstartsbedriftene ABCHjelp og Perkd. Kartoev har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon med spesialisering i prosjektledelse. Malik har alltid vært interessert i nytenkning innenfor teknologi og har teoretisk kunnskap i fysikk.

Hva er kundeproblemet og løsningen?

Markedets beste forbrenningsmotorer utnytter halvparten av tilgjengelig energi i drivstoffet. Resterende energi forsvinner primært som varme. Dagens løsninger praktiserer gjenvinning av denne varmeenergien, noe som er økonomisk og miljømessig fordelaktig. Vårt prosjekt TherRec omhandler utvikling av et kompakt gjenvinningssystem som teoretisk vil gi mer drivstoffbesparelse enn dagens teknologier.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og TherRec?

Det er veldig spennende, men samtidig hardt. Det er ikke en vei alle tar, og den er full av mysterier, som et hinderløp. Siden vi har jobbet hardt med dette prosjektet, er det spesielt gledelig å nå de ulike milepælene. Dette er et tiltrekkende aspekt ved entreprenørskap, spesielt hvis man har en idé som er verdt å satse på, og som vil ha positiv påvirkning på verden. Da er det verdt det.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?

Støtten betyr svært mye for oss. Den gir en god start og en mulighet til å jobbe fulltid med noe som er vårt og som vi brenner for. Bare det at vi ble valgt og den annerkjennelsen det betyr, har gitt oss energi vi ikke tenkte det var mulig å ha. Det er en utrolig spennende vei vi har foran oss, og støtten fra Forskningsrådet har gitt oss en mulighet til å nå bestemmelsesstedet raskere, og det blir lettere å ha det gøy på veien. Kommersialiseringstiden har blitt kraftig redusert takket være støtten. Mentalt føles det som om vi kan takle hva som helst.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på, og hvordan bidrar NMBU?

Prosjektet og gjenvinningssystemet bygger på termodynamikk, men er et resultat av en masteroppgave skrevet ved maskin- og produktutviklingslinjen ved NMBU.

NMBU og det tilknyttete innovasjonsnettverket har bidratt mye, og vi må si tusen takk til dem alle. Vi har fått dyktige rådgivere tilknyttet alle aspekter ved kommersialisering og utvikling av vår løsning. Vi har i tillegg fått en arbeidsplass for bygging og testing av prototypen med et visst antall verkstedtimer med assistanse fra verkstedets ansatte. Vi har også fått god kontakt med og et partnerskap med Innovasjonssenteret, Inkubator Ås og Eik Ideverksted, samtlige tilknyttet NMBU. 

Skrevet av:
Anette Haukelidsæter
Publisert:
01.11.2017
Sist oppdatert:
03.10.2018