Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

SignLab

Global plattform for tegnspråkopplæring.

Endre Olsvik Elvestad (Foto: Martin Røsok / Forskningsrådet)

SignLab-teamet består av Endre Olsvik Elvestad (26) og Tor Barstad (27). Prosjektet er tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Elvestad har erfaring som skribent for Utenriksdepartementet og Innovasjon Norges gründerrapport. Han har også skrevet masteroppgave om opplæring i tegnspråk ved bruk av VR+AI. Barstad har tidligere vært gründer for EdTech-bedriften Corsane, og har en mastergrad i informatikk.

Hva er kundeproblemet og løsningen?

SignLab jobber for å skape en global plattform for opplæring av hørende i alle verdens tegnspråk. Over 70 millioner mennesker i verdener døve, og 80 prosent av dem kan hverken lese eller skrive. Hovedårsaken til dette er at kun 10 prosent av 210 millioner foreldre og søsken av døve kan tegnspråk. Hos foreldre og søsken står det ikke på viljen, men på tilgjengeligheten av opplæring. SignLab vil gjennom prosjektet SignSight skape en løsning som gjør tegnspråkopplæring gøy og tilgengelig for alle. SignLab mener at økt bruk av tegnspråk blant hørende, særlig i nære relasjoner, vil føre til større inkludering og likestilling av døve i samfunnet.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og SignLab?

Det er viktig å huske at døvhet er tap av hørsel, ikke tap av kognitive evner. I dag fører mangelen på kunnskap rundt døvhet, og mangelen på opplæring i tegnspråk, til at millioner av mennesker ikke har noen å kommunisere med. Tidlig mangel på kommunikasjon i et barns liv fører til sosiale, emosjonelle og kognitive problemer.

Alt dette er helt unødvendig i det 21. århundret. SignLab har som mål å nå fem millioner døve verden over før 2020 og ha en betydelig positiv innvirkning på statistikken rundt kunnskapen om døvhet og tegnspråk i døves nære familie.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?

Støtten fra Forskningsrådet til prosjektet SignSight gjør at vi kan jobbe fulltid med utvikling av plattformens første språk, norsk tegnspråk. Dette vil føre til at hørende familie, helsepersonell, lærere og andre vil få et fleksibelt tilbud for å lære norsk tegnspråk. Samtidig vil det danne grunnlaget for bedriftens videre drift og utvidelse internasjonalt.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på, og hvordan bidrar NTNU?

Prosjektet er et resultat av Elvestads masteroppgave i datateknikk ved NTNU. En fremsynt veileder sørget for god støtte for prosjektet innad og på forskningssiden. Det sterke gründermiljøet ved NTNU er en uvurderlig kunnskapsressurs for videre utvikling av oppstartsselskapet.

Undersøkelsene i forkant og arbeidet som lå i å skrive søknaden – har dere noen gode tips å komme med til fremtidige søkere?

Ved avslag, ikke gi opp. Prøv igjen.

 

Skrevet av:
Anette Haukelidsæter
Publisert:
01.11.2017
Sist oppdatert:
03.10.2018