Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

RespirAnalytics

Gjenkjenning av unormale lungelyder.

Anna Dranovska (f.v.) og Johan Fredrik Eggen Ravn (Foto: Maria Ekornes Myhre / Forskningsrådet)

RespirAnalytics-teamet består av Johan Fredrik Ravn (25) og Anna Dranovska (24). Prosjektet er tilknyttet Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).

Både Ravn og Dranovska er utdannet ved UiT med henholdsvis mastergrad i informatikk og mastergrad i Business Creation and Entrepreneurship.

Hva er kundeproblemet og løsningen?
Lungelyder blir undersøkt ved hjelp av stetoskop, men det kan være vanskelig å oppdage og tolke ulyder. Opplæringen av leger og sykepleiere gjøres i dag en-til-en: en student sammen med en erfaren lege/sykepleier. Det er ressurskrevende, og det er begrenset tid til opplæring. Undersøkelsesmetoden medfører stor fare for feiltolkning, eller at man ikke oppdager lungelyder som kan være forårsaket av sykdom. Et økende antall lungeproblemer på verdensbasis gjør korrekt tolkning viktigere. For å hjelpe leger, sykepleiere og andre er det behov for smarte løsninger som automatisk oppdager, markerer og tolker ulyder. Vår løsning baserer seg på maskinlæring for automatisk oppdagelse og tolkning av ulyder. Vårt første verktøy vil hjelpe studenter i helseutdanningene, sykepleiere og leger til å lære seg å tolke lungelyder.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og RespirAnalytics?
Det er utrolig spennende å få muligheten til å bringe vår idé ut i markedet. Det er motiverende å utvikle et produkt som kan hjelpe mennesker med lungeproblemer. Vi ønsker å satse på entreprenørskap fordi det kan gi oss en mulighet til å skape noe nytt.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?
Det var viktig at vi fikk støtten fra Forskningsrådet. Den gir oss muligheten til å videreutvikle prosjektet til et fullverdig produkt. Vi kan nå ta kontakt med samarbeidspartnere og gjennomføre testing med potensielle brukere.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på, og hvordan bidrar UiT?
Prosjektet bygger på teknologi utviklet i Ravns masteroppgave skrevet ved Institutt for informatikk ved UiT. I masterprosjektet bruker vi data innsamlet i Tromsøundersøkelsen 7 og eksperttolkningen gjort av lungeeksperter på Allmennmedisinsk forskningsenhet, Institutt for samfunnsmedisin ved UiT. Vårt første produkt er inspirert av problemer hos undervisere og studenter i sykepleierutdanningen ved UiT.

 

Skrevet av:
Anette Haukelidsæter
Publisert:
02.11.2017
Sist oppdatert:
03.10.2018