Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

13 STUD-ENT-søknader nådde opp i 2018-konkurransen

Forskningsrådet bevilger 13 million kroner til STUD-ENT-prosjekter fra fem ulike universiteter og høyskoler.

Ordningen STUD-ENT bidrar til at flere gode forretningsideer fra studentgründere blir til nye produkter og tjenester. Årets utlysning ble gjennomført i februar, og Forskningsrådet mottok totalt 52 søknader fra prosjekter ved 13 universiteter og høyskoler. 

Christensen og Bendik Fon står bak Exero. De får støtte for å utvikle et hjelpemiddel for at personer med nedsatt funksjonsevne kan holde seg i aktivitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevilgede prosjekter
De 13 prosjektene som mottar støtte kommer fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Universitetet i Tromsø (UiT), Høgskolen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Agder (UiA).

Søknadene dekker et bredt spekter av fagområder. Prosjektene som får støtte inkluderer spillteknologi for sosial spilling, en kjelke for økt aktivitet og selvstendighet blant funksjonsnedsatte, ny genredigeringsteknologi for landbruket, og et system for overvåking av sykehuspasienter. Nær halvparten av prosjektene fokuserer på IKT.

Dette er prosjektene som har fått innvilget støtte i 2018:

 • Exero - Nytt aktivitetshjelpemiddel som bidrar til økt aktivitet og selvstendighet blant personer med funksjonsnedsettelser (NTNU)
 • Moon Labs - Plattform for kontinuerlig helseovervåking av sykehuspasienter (NTNU)
 • Playwell - Sosial Gaming (HVL)
 • COMPAX - Smarte avfallskompaktorer for tørkepapir (NTNU)
 • Entrino Solutions - Tyverisikring av skiutstyr utenfor alpinanleggs restauranter og afterskisteder (NTNU)
 • Evetro - Digitalt system for effektiv kontinuerlig forbedring (NTNU)
 • Gungnir Barbells - Forenklet trening gjennom produktinnovasjon (NMBU)
 • Zendera AS - Optimaliserer transportører ved å automatisere administrasjonen (NMBU)
 • Easy Intervals - Intelligent motstandsregulator for treningsutstyr (NTNU)
 • Pazzing AS – Underholdningsplattform som kombinerer geolokasjon og utvidet virkelighet (AR) for smarttelefoner og nettbrett (UIT)
 • Avox - Automatisert verktøy for akselerert, presis og trygg genredigering innen planteforedling (NMBU)
 • Droptech - Flow control with droplet precision (UIA)
 • Keenious - Automatisk nettsøk basert på kunstig intelligens (UIT)

Av de 13 prosjektene er ett ledet av en kvinne, mens ytterligere tre har kvinner som sentrale prosjektdeltagere. Blant søkerne var ni av 52 prosjektledere kvinner. Forskningsrådet vil jobbe sammen med utdanningsinstitusjonene, og andre aktører som jobber med entreprenørskap, for å øke denne andelen fremover.

Søknadsvurderingen
Forskningsrådet benytter utelukkende eksterne fageksperter til å vurdere STUD-ENT-søknadene. Til denne utlysningen har vi benyttet et ekspertteam på totalt 17 personer bestående av entreprenører, investorer, fagspesialister og industripersoner til å vurdere søknadene. Mer informasjon om hvem disse er finner du her.

I tillegg til å rangere søknadene har fagekspertene bidratt med verdifulle råd og tilbakemeldinger knyttet til de typiske utfordringene de enkelte prosjekter har foran seg. Denne tilbakemeldingen deles med studentene, som er prosjektledere, og administrativt ansvarlige for prosjektene, som er ansatt ved de ulike universitetene og høyskolene, uavhengig om søknadene får bevilgning eller avslag. Forskningsrådet tror dette vil bidra til å øke entreprenørskapskompetansen ved de ulike institusjonene, som igjen vil føre til en kontinuerlig heving av søknadskvaliteten og antallet prosjekter som får bevilgning. 

Karakteristisk for prosjektene som ikke nådde opp i konkurransen var at de har gjennomført for lite undersøkelser blant potensielle kunder og brukere, har for liten kunnskap om verdikjeden, eller at prosjektet mangler komplementær kompetanse i teamet.

Ny sjanse til vinteren 2019
Ny planlagt søknadsfrist er 14. februar 2019, og Forskningsrådet oppfordrer både studenter som har fått avslag og nye som oppfyller kravene til å søke!

Mer informasjon om planlagt utlysning kommer snart. Forskningsrådet oppfordrer alle interesserte til å melde seg på STUD-ENT sitt nyhetsbrev.

 

Skrevet av:
Miriam Meling Seniorrådgiver mbm@forskningsradet.no
Publisert:
09.04.2018
Sist oppdatert:
09.04.2018