Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Moon Labs

En plattform for kontinuerlig overvåking av sykehuspasienter

Vegard Theriault, Julian Veisdal (Foto: Steffen Hansen/Forskningsrådet)

Moon Labs-teamet består av Julian Veisdal (24 år), Vegard Solheim Theriault (25 år), Tord Midtkandal Åsnes (23 år), Fredrik Ellertsen (23 år), Johannes Gjeraker Holm (23 år) og Nils Kristian Skjærvold (43 år).  Prosjektet er tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Veisdal har flere års erfaring som hardware og software konsulent i Norge og Silicon Valley, Theriault har flere års erfaring som iOS utvikler og har blant annet utviklet appen "Level" i App store, Åsnes har også flere års erfaring som iOS utvikler og har blant annet utviklet appen "To Bed" som har over en halv million nedlastninger i App Store. Ellertsen har blant annet jobbet i Disruptive Technologies, Holm hjelper til med medisinsk signalbehandling i forskningsgruppen HUM ved NTNU og Skjærvold jobber til daglig som Overlege ved St.Olavs Hospital ved Klinikk for anestesi og intensivmedisin.

Hva er kundeproblemet og løsningen?
Periodiske målinger av vitaler er svært viktige for å diagnostisere pasienter på sykehus og for å oppdage alvorlige helsetilstander som hjerteinfarkt eller blodforgiftning. Dagens løsninger for kontinuerlig overvåking er dyre, upraktiske, og er kun tilgjengelige for de mest kritiske pasientene. Leger ønsker så mange målinger som mulig, men sykepleiere har ofte ansvar for så mange pasienter at de kun har kapasitet til å ta noen få målinger per dag. Moon Labs har sammen med St. Olavs Hospital utviklet en liten, ikke-invasiv engangspatch som muliggjør kontinuerlig måling av puls, pustefrekvens, og oksygenmetning ved hjelp av lys-spektroskopi, samt bevegelse og kroppstemperatur.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og Moon Labs?
Først og fremst trives alle i teamet veldig godt i oppstarts bedrifter hvor det er mye å gjøre og alltid litt kaos. Man får muligheten til å ha roller som inkluderer mange forskjellige arbeidsoppgaver og en får ha en stor innflytelse på produktene som blir utviklet.

Før vi dannet Moon Labs i 2017 jobbet vi med å utvikle medisinsk sensorteknologi for forskning og så med en gang hvor mye vi kunne utrette sammen som et lite team. I tillegg var det svært motiverende å oppleve hvor glad sykepleierne og legene på sykehuset ble for at noen tok tak i problemene de hadde. Tradisjonelt sett er utviklingstiden av medisinsk utstyr svært lang og det er vanskelig å gå fra konsept til klinisk testing. Gjennom det tette samarbeidet vårt med St.Olavs Hospital har vi klart å redusere denne utviklingstiden og føler dermed at vi har havnet i en unik situasjon i verdenssammenheng. Vi har utviklet en ny teknologi som løser et behov i et stort marked - da er det bare å kjøre på!

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?
Så langt har produktutviklingen vært egenfinansiert i form av frivillig arbeid og konsulentarbeid for andre selskaper. Støtten fra Forskningsrådet vil derfor være svært viktig da den går til å lønne teamet slik at vi kan fokusere på videre produktutvikling og klinisk utprøving av produktet.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på og hvordan bidrar NTNU?
Behovet for lav-terskel kontinuerlig overvåking av sykehuspasienter kommer fra leger og sykepleiere ved St.Olavs Hospital, men har også blitt bekreftet ved andre sykehus både i Norge og internasjonalt. Siden prisen på medisinsk utstyr er veldig høy er det bare de sykeste pasientene som overvåkes kontinuerlig, noe som fører til at de fleste pasientene er avhengige av at sykepleierne utfører målinger manuelt. For å “demokratisere” behandlingen av sykehuspasienter må prisene på medisinsk utstyr bli kraftig redusert, noe som var den grunnleggende tanken bak ideen til produktet. Vi laget et design av en sensor som bygger på lett tilgjengelige, billige, komponenter fra forbrukerelektronikk-industrien, men som har medisinsk målenøyaktighet. De første prototypene viste gode nok resultater til at vi fikk finansiering fra NTNU Discovery til å produsere en runde med prototyper for ytterligere bevise konseptet gjennom klinisk testing.

Skrevet av:
Steffen Hansen/Forskningsrådet
Publisert:
12.09.2018