Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Hark Technologies

EcoControl: automatisk strømstyringssystem.

Joar Gunnarsjaa Harkestad (Foto: Maria Ekornes Myhre / Forskningsrådet) EcoControl-teamet består av Joar Gunnarsjaa Harkestad (26) og Karl Ylvisaker (23). Prosjektet er tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). 

Harkestad har treårig utdannelse i teknisk kyberteknikk fra NTNU, mens Ylvisaker går tredje året på profesjonsstudiet i kyberteknikk og robotikk ved NTNU.

Hva er kundeproblemet og løsningen?
Mobilregninger er svært nøyaktige, så hvorfor er strømregningen bare er ett stort tall? Snart kommer strømprisen til å variere flere ganger om dagen, som en funksjon av forbruket, og det vil bli nærmest umulig å følge med på forbruket. Dersom man kan flytte oppvarmingen av varmtvann til den tiden på døgnet strømprisen er lavest, uavhengig av når en bruker varmtvannet, kan man spare mye penger. Hark Technologies utvikler nye løsninger for energibransjen, og vi har tatt tak i et par av deres problemstillinger. Vårt fullautomatiske styringssystem kan gjøre hele jobben med optimalisering av strømforbruket på flere av produktene i et bolighus. Kunden vil spare penger uten å endre vanene sine. I tillegg får kunden full oversikt over strømforbruket på de forskjellige enhetene på strømregningen.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og EcoControl?
Motivasjonen vår for å bli ingeniører har hele tiden vært å kunne løse problemer for folk flest, og vår løsning gjør nettopp det. Ved hjelp av teknologi kan man forenkle hverdagen, ha høyere komfort og samtidig spare penger. Uten å forstyrre brukeren sørger systemet vårt for å holde strømforbruket lavt og flytte det til den billigste tiden på døgnet. Samtidig gir systemet brukeren oversikt over forbruket og mulighet til å styre eget hus rett fra telefonen. Det innebærer en smartere måte å fordele strømforbruket på uten at man trenger å tenke på det.

På NTNU har vi fått den nødvendige kunnskapen og tilgjengelige verktøy for å sette ideen ut i livet. For at så mange som mulig skal få tilgang til løsningen vår, startet vi Hark Technologies, som utvikler systemet. Å få jobbe med egen bedrift gir en fantastisk frihet og byr på en spennende hverdag der ingen dager er like. Det er alltid mye å gjøre, så man jobber i snitt mye mer enn i en vanlig jobb, men samtidig har man også fleksibilitet til å styre tiden selv. Det medfører en svært bratt læringskurve å starte sin egen bedrift, og man innser ikke hvor mye arbeid det er, og hvor mange ting en må tenke på og ta stilling til, før man faktisk har prøvd det. Drømmen er å lage et produkt som når ut til mange brukere, og som gir folk en bedre hverdag. Å starte egen bedrift tvinger en til å tenke kreativt og finne nye løsninger dersom en skal kunne konkurrere mot andre store bedrifter. Det er en spennende utfordring og en utrolig fin måte å lære mye på kort tid.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?
Støtten fra Forskningsrådet betyr at vi kan satse for fullt på prosjektet fra høsten av og dermed dedikere all vår tid til det. Samtidig vil støtten hjelpe oss med å dekke utviklingskostnader og sertifiseringer frem til vi er klare for produksjon.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på, og hvordan bidrar NTNU?
Prosjektet bygger på avansert maskinlæring og signalbehandling av data fra sensorer. Universitetet bidrar med flere professorer som veileder prosjektet, samt testlokaler, laboratorium og verksted for testing og utvikling av systemet. Det ble i vår skrevet en bacheloroppgave for bedriften, og det vil senere bli lyst ut flere bachelor/masteroppgaver.

Skrevet av:
Martin Røsok
Publisert:
02.11.2017
Sist oppdatert:
03.10.2018