Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Compax

Smarte avfallskompaktorer for tørkepapir

Fra venstre Jonas Fossnes Blekastad, Anders Engebakken, Christian Wilhelmsen

Compax-teamet består av Jonas Fossnes Blekastad (24 år), Terje Bogevik (27 år), Anders Engebakken (25 år) og Christian Wilhelmsen (24 år). Prosjektet er tilknyttet Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Blekastad var tidligere medlem av CarGuru og deltok i tillegg på Gründerskolen i Boston i 2017, Bogevik var også tidligere medlem av CarGuru og deltok også på Gründerskolen i Boston i 2017, Englebakken har jobbet blant annet erfaring med avansert produktutvikling og produksjon av elektriske racerbiler, og Wilhelmsen har drevet eget firma for konsulenttjenester innen produktutvikling.

Hva er kundeproblemet og løsningen?
Kundeproblemet er at det brukes store mengder tørkepapir på offentlige toalettrom den dag i dag. Avfallsbeholdere på toalettrom blir raskt fylt opp og må tømmes regelmessig, noe som fører til store kostnader og mye logistikk. Compax løser dette problemet ved å introdusere en smart avfallskompaktor for tørkepapir. Denne vil komprimere tørkepapiret opptil 10 ganger, samt samle verdifull data for økt operasjonell effektivitet. I tillegg vil en stor reduksjon av antall plastikkposer brukt medføre et redusert miljøavtrykk.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og Compax?
Ved å satse på entreprenørskap ønsker vi å kunne bidra med vår kunnskap for et bedre og mer effektivt samfunn. Selv om teammedlemmene har ulike bakgrunner og erfaringer har vi til felles at vi ønsker å skape nye løsninger. Vi tror på at optimalisering av tradisjonelle arbeidsprosesser ikke bare forbedrer arbeidsdagen og økonomien hos våre kunder, men også at dette bidrar på et større, samfunnsøkonomisk nivå. Vi i COMPAX ønsker derfor å effektivisere samfunnet ved hjelp av smarte, teknologiske løsninger, og avfallskompaktoren er bare første steg i denne prosessen.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?
Støtten fra Forskningsrådet gjør at vi har mulighet til å akselerere vår utviklingsprosess og nå markedet raskere. Å bygge et fysisk produkt er kapitalintensivt, og mye av midlene fra Forskningsrådet vil gå til produktutvikling. I tillegg har vi nå også mulighet til å fokusere hundre prosent på bedriften og nå de målene vi har satt oss enda hurtigere, hvor vi ellers måtte ha nedprioritert bedriften for å ha en lønnet deltidsjobb på siden.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på og hvordan bidrar NTNU?
Prosjektet baserer seg på teamets erfaring og kunnskap innen produktutvikling, et identifisert problem i markedet og ny komprimeringsteknologi. Kombinert har dette resultert i det produktet som teamet utvikler i dag. Universitetet er en viktig bidragsyter for oss på flere områder. Først og fremst bidrar universitetet med spisskompetanse innen teknologi og produktutvikling, men vi har også et stort nettverk rundt oss knyttet til innovasjon og entreprenørskap gjennom NTNUs Entreprenørskole og andre studentdrevne verv. I tillegg har NTNU gitt oss muligheten til å fortsette produktutviklingen på universitetet ved å gi oss fri tilgang til kontorplasser det kommende året.

 

Skrevet av:
Steffen Hansen, Forskningsrådet
Publisert:
11.09.2018