Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Avox

Automatisert verktøy for akselerert, presis og trygg genredigering innen planteforedling

Axel Zeiner (Foto: Steffen Hansen/Forskningsrådet)

Avox-teamet består av Axel Zeiner (30 år), Kristian Kramås (24 år), Tiril Lintvedt (23 år) og Anders Wullf-Vester (26 år). Prosjektet er tilknyttet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Zeiner har blant annet gründererfaring som CFO i Disruptive Engineering AS og bakgrunn innen økonomi og internasjonal business fra Copenhagen Business School. Kramås og Lintvedt har begge to erfaring fra en rekke utviklingsprosjekter ved Eik Idéverksted. Wullf-Vester har erfaring som overingeniør ved Senter for Klimaregulert Planteforsknings og deltakelse i en rekke genredingering-prosjekter.

Hva er kundeproblemet og løsningen?
Konvensjonell foredling av planter og frø tar lengre tid enn klimatiske endringer og mangler resistens mot skadelige sykdommer. Automatiserte verktøy fra Avox bidrar til fremtidens bærekraftige matproduksjon ved å redusere tid og kostnader knyttet til foredlingsprosessen for rotfrukter, korn og bær, for både forsker og planteforedler.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og Avox?
Det er et uforløst potensial i skjæringspunktet mellom økonomi, teknologi og vitenskap. Ønske om å utvikle noe verdiskapende for samfunnet, tilgjengeligheten av avansert teknologi og fremskritt innen plantevitenskap danner grunnlaget for denne entreprenørskapssatsningen. Det er et felles ønske om å legge til rette for etisk, bærekraftig og biologisk mangfoldig matproduksjon tilpasset et stadig mer volatilt klima. Avox gir kommersielle planteforedlere økt konkurransekraft, matprodusenter mer mangfoldige og resistente planter, og forskere utstyr tilpasset planteforedling.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?
Støtten fra Forskningsrådet gjør at man får muligheten til å verifisere verdiforslaget i forretningsidéen. Uten kapitalen, legitimiteten og koblingen til universitetet, som NFR og STUD-ENT-prosjektet gir, ville det vært vanskelig å utvikle en fungerende prototype med omfattende testing for å bevise det kommersielle potensialet ovenfor kunder, samarbeidspartnere og investorer. Støtten gjør det mulig å satse for fullt på å kommersialisere en teknologisk løsning og bringe den ut til markedet. Det kan dermed bidra til å realisere noe av det enorme potensialet Norge har for å bli en ledende aktør innen fremtidens bærekraftige matproduksjon.

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på og hvordan bidrar NMBU?
Prosjektet bygger på kunnskapen innen og samspillet mellom kommersialisering, forretningsutvikling, kunstig intelligens, programmering, bildegjenkjenning, CRISPR, elektroforese og plantevitenskap fra henholdsvis Handelshøyskolen, Realtek og Biovitenskap. NMBU bidrar til prosjektet ved å benytte det som case i Entreprenørskaps- og Innovasjonsstudiet, bruk av sertifisert plantecellelaboratorie, samt vitenskapelige og faglige mentorer. Videre benyttes Eik Idéverksted og Inkubator Ås aktivt til henholdsvis teknisk utvikling og forretningsmessig rådgivning.

 

 

 

 

Skrevet av:
Steffen Hansen/Forskningsrådet
Publisert:
11.09.2018