Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Amiroh

Smart sminkespeil.

Maria Sygard Steen Amiroh-teamet består av Tomas Roaldsnes(24), Eirik Sverd(24) og Maria Sygard Steen (24). Prosjektet er tilknyttet Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Roaldsnes har en mastergrad i entreprenørskap. Han er prosjektleder og har overordnet ansvar for prosjektet. Sverd har en bachelorgrad i automasjon med kjernekompetanse i elektronikk. Steen er prisvinnende grafisk designer og front-end-utvikler med et årsstudium i front-end-utvikling og interaksjonsdesign.

Hva er kundeproblemet og løsningen?

Det har ikke skjedd mye innovasjon på speilfronten de siste ti årene. Sminkespeilene, som er det viktigste hjelpemiddelet når det kommer til kosmetikk og skjønnhet, er fortsatt det samme produktet ti år siden.
Mange sminker seg i dårlig lys, sminking er et tidkrevende gjøremål, og flere sliter med manglende ferdigheter. De som har sminke som hobby, har et skrivebord fullt av sminke, datamaskin, kamera og dyre lyskilder. Vi lurte derfor på om smartspeilteknologien kunne brukes innenfor kosmetikk og skjønnhet. Amiroh er et radikalt nytt sminkespeil Tomas Roaldsnes (f.v.) og Eirik Sverd (Foto: Maria Ekornes Myhre / Forskningsrådet) som skal forbedre sminkeprosessen til sminkeglade kvinner og menn. 

Speilet vårt har smart lysstyring med både kaldt og varmt lys, og det kan simulere dagslys, lys i en restaurant og andre steder der brukeren skal oppholde seg. Med smartspeilteknologien kan brukeren se innholdet direkte i speilplaten som inspirerende bilder eller YouTube-videoer. Vi gjør det mulig for sminkører og sminkebloggere å lage sminkekurs og sanntidsstrømming som andre brukere kan følge samtidig som de sminker seg.

Hvorfor ønsker dere å satse på entreprenørskap og Amiroh – smart sminkespeil?

Vi har rett og slett forelsket oss litt i entreprenørskapskulturen. Det gir en frihetsfølelse å kunne bestemme hva vi vil bruke tiden til, og å kunne skape en arbeidskultur som gjør at vi får lyst til å jobbe tolv timer hver eneste dag de neste årene. Litt av inspirasjonen oppstod på grunn av oljekrisen, der nyutdannede ingeniører stod uten muligheter. Vi hadde lyst å bryte den onde sirkelen der du trenger ti års erfaring for å få en jobb, mens du trenger en jobb for å skaffe deg ti år med erfaring. Vi er klar over at vi kommer til å jobbe hardere enn noen gang, og at vi kommer ikke til å huske hva en komfortsone er om et års tid. Og selv om dette ikke blir en suksess, vil vi sitte igjen med erfaringer og kunnskaper som vi ikke får i en tradisjonell jobb.

Hva vil støtten fra Forskningsrådet bety for dere?

Vi klarer ikke å forklare hvor takknemlige vi er for støtten fra Forskningsrådet og tilliten de har vist oss. Vi har ofret eksamenskarakterer og risikert en masteroppgave for å få dette til, og det føltes ubeskrivelig å få høre "Gratulerer! Det var ikke bortkastet!" i telefonen på fredag. Til alle som har gjort dette mulig for oss: tusen, tusen takk!

Hvilken kunnskap bygger prosjektet på, og hvordan bidrar HVL?

Amiroh består av et sterkt, lite team med kunnskap i design, utvikling og elektronikk. Dette prosjektet krever kunnskap om utviklingen av en større, digital plattform og maskinvaren som skal kjøre den. Ideen hadde utspring i en artikkel om smartspeil Roaldsnes kom over, da han var i Houston i sammenheng med Gründerskolen. Etter utallige timer på sminkebutikker og et år med brukerundersøkelser, tester og prototyping har vi kommet frem til et produkt vi tror kundene våre vil ha.

Prosjektet er forankret i data- og elektromiljøet ved HVL, som har god kjennskap til automasjon og programmering. Vi er i dialog med miljøet med tanke på utvikling av et masterprosjekt som vil vektlegge mulighetene for detaljert ansiktssporing og hvordan maskinlæring og bildegjenkjenning kan brukes til personlig veiledning av brukere. Disse funksjonene kan gjenkjenne mangler og potensielt effektivisere sminkeprosessen. De kan også danne en kilde for datainnsamling, som i høy grad er relevant for nye funksjoner. Vi ser også for oss et samarbeid for å integrere en berøringsskjerm uten overflateberøring. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet vårt med HVL, som har knyttet oss opp til relevante fagmiljøer og tilbudt veiledning og plass i den nystartede inkubatoren deres.

Skrevet av:
Martin Røsok
Publisert:
01.11.2017
Sist oppdatert:
03.10.2018