Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Ny ultralydmaskin gir bedre hjertediagnose

Med revolusjonerende bildekvalitet og innovative analyseverktøy kan den nye hjerte-ultralydmaskinen Vivid E95 fra GE Vingmed Ultrasound bidra til å redde mange liv. Flere Forskningsråd-programmer har gitt avgjørende bidrag til nyvinningen som ble presentert på Rikshospitalet 3. september.

Den nye ultralydmaskinen Vivid E95 ble presentert på Rikshospitalet 3. september. Fra venstre: Thor Edvardsen, professor ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og senterleder for SFI CCI; Kristina H. Haugaa, overlege og førsteamanuensis ved OUS; Eigil Samset, GE Vingmed Ultrasound og senterkoordinator for SFI CCI. Hvert år dør 4500 nordmenn av plutselig hjertestans. Ultralyd er den viktigste bildemetoden for å kunne sette diagnose ved flere hjerterelaterte sykdommer. Med Vivid E95 tar teknologien et stort sprang fremover. Maskinen – som har vært under uttesting et halvt års tid på flere sykehus i Norge og Europa – gir uovertruffent bedre bilder av hjertet, både i 2D og 3D.

– Dette er neste generasjons ultralydsystem. Her på Rikshospitalet gir vi avansert behandling til 21 000 hjertepasienter hvert år. Bildediagnostikk er helt vesentlig i dette arbeidet, og kommer til å bli enda viktigere for behandling og diagnostikk i årene som kommer, fastslår professor Thor Edvardsen ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

Skarpere bilder med bedre fokus

Han er også senterleder for SFI CCI (Center for Cardiological Innovation), som har gitt avgjørende bidrag til funksjonaliteten i den nye maskinen, blant annet et verktøy basert på arbeidet til Nærings-ph.d-stipendiat Jørn Bersvendsen som er tilknyttet senteret. Samtidig er software-plattformen cSound, som utgjør mye av grunnteknologien i maskinen, utviklet i BIA-prosjektet «Fotorealistisk visualisering av hjertet» som er ledet av GE Vingmed Ultrasound.

– Vi har fått fantastisk god feedback – jeg har aldri opplevd maken til respons! Med cSound kan rekonstruksjonen av bilder som før ble gjort i hardware  prosesseres med software-teknologi. Med den kan vi analysere alle data som ligger i minnet samlet og i sanntid. Dette gir mye skarpere og bedre fokuserte bilder, forteller Erik N. Steen som har ledet BIA-prosjektet.

– Du kan sammenligne det med mobiltelefoner. I en gammel telefon lå alle applikasjoner inne som hardware når du kjøpte den, og du kunne ikke tilføre den verdi. Med moderne smarttelefoner kan du laste ned apper og øke verdien over tid. Slik er det med vår plattform – den forbedrede bildekvaliteten ligger i bunn, og du kan over tid installere nye software-algoritmer og funksjonaliteter som gjør den enda bedre, forklarer han. Skjermbildet viser en pasient med sterkt forstørret septum, det vil si at hjerteveggen mellom høyre og venstre side er alt for tykk, og forkamrene (nederst) er alt for store sammenlignet med hovedkamrene. cSound (det høyre bildet) gir mye klarere visualisering av kamre, klaffer og hjertevegger. (Foto: GE Vingmed)

Finner nye risikopasienter

Nettopp slike funksjonaliteter for målinger og analyse av dataene er det CCI har jobbet med å utvikle. Resultatet kan bety mye for mennesker som er utsatte for hjertesykdommer – kanskje uten å vite om det selv.

Under lanseringen fikk de oppmøtte muligheten til å se ultralydbilder av sitt eget hjerte. – Plutselig hjertestans skyldes ofte hjerterytmeforstyrrelser, særlig i de tilfellene hvor det rammer yngre mennesker. For å forhindre dette kan vi operere inn hjertestarter hos utvalgte pasienter, men dette er forbundet med både komplikasjoner og kostnader. Vi kan ikke gi hjertestarter til alle – så hvordan finner vi ut hvem som bør få det? Dagens metode er å studere ultralydbilder for å bestemme hjertefunksjonen, men dette er ikke perfekt  – det har vist seg at også andre kan få stans, påpeker overlege og førsteamanuensis Kristina H. Haugaa ved OUS.

– I CCI har vi sammen med GE utviklet software som gir oss et kart av hjertets sammentrekning fra Vivid-maskinen. Der vi kan se om de ulike delene av hjertet trekker seg sammen synkront eller ujevnt. Pasienter vi ikke ville vurdert som aktuelle for hjertestarter med gamle metoder, slår ut med det nye kartet, og kan være aktuelle for behandling. Dette har vi kalt mekanisk dispersjon, og det har fått stor internasjonal oppmerksomhet, forteller hun.

- Teknologien er lovende også for bruk på andre organer, sier Eigil Samset. Presise målinger

En annen av nyvinningene fra CCI gjør det lettere å måle størrelsen på aortakloaffen i livpulsåren fra utsiden, og dermed å bestemme hvem som skal ha klaffebehandling. Ved hjelp av en 3D-datamodell utviklet av Nærings-ph.d-stipendiat Jørn Bersvendsen, kan Vivid E95 gi en rask, presis og nærmest helautomatisk måling.

Eigil Samset i GE Vingmed Ultrasound og senterkoordinator for SFI CCI, forteller at den unike bildekvaliteten i maskinen kan gi enda flere muligheter på sikt.

– Man kan observere hver eneste pixel fra mange kanter, og dermed vil maskinen fremheve de pixlene som viser virkelig vev. Skygger, refleksjoner og HDR-teknologi gir en helt ny farge- og dybdeopplevelse. Selv om maskinen primært er utviklet for å studere hjertet, er teknologien også lovende for bruk på andre organer, for eksempel leveren.

Bildene av hjertet blir svært detaljerte med den nye teknologien. (Foto: GE Vingmed) Tror på flere gjennombrudd

Senterleder Thor Edvardsen tror på flere spennende gjennombrudd fra CCI de nærmeste årene.

– SFI-statusen har vært avgjørende for det vi i OUS har kunnet bidra med. Den har eksempelvis gjort det lettere å plukke ut og ansette de beste stipendiatene vi ønsket å jobbe sammen med. CCI har svært sterke partnere både fra industri og vitenskap, og det er kjempegøy å se all den entusiasmen og intelligensen som finnes i senteret.

– Dette er det største vi har realisert så langt, men det kommer mer. Industrisamarbeid er en viktig vei å gå for oss leger og andre som vil hjelpe pasienter – det er ofte der innovasjonene skjer.

Les artikkel om Vivid E95 hos Vestviken24.no.

Les mer om cSound og se levende ultralydbilder hos GE Reports.

Se innslag om maskinen fra Dagsrevyen.

Les tidligere artikkel om arbeidet til Nærings-ph.d-stipendiat Jørn Bersvendsen.

 

Skrevet av:
Nils Ragnar Løvhaug
Publisert:
11.09.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016