Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

SFI iAD:

Innovasjon og kompetanse i verdensklasse

Forskningen i SFI iAD har gitt store resultater i form av kompetanseutvikling og nye arbeidsplasser. Microsofts nye skybaserte Office Graph-teknologi og bedriftsapplikasjonen «Oslo» er håndfaste resultater som har vekket internasjonal oppmerksomhet.

-iAD har blitt en storskala utvikler av opplevelser og intelligente skytjenester, sier senterleder Bjørn Olstad. (Foto: Kai-Marius Pedersen) - iAD har blitt en storskala utvikler av opplevelser og intelligente skytjenester, sier senterleder Bjørn Olstad. (Foto: Kai-Marius Pedersen) – Med utgangspunkt i den langsiktige akademiske forskningen har vi bygget kjernekompetanse innenfor de heteste IT-områdene, utviklet et nytt produktspekter som danner basisen for Microsofts fremtidige teknologistrategi, og fått et enormt internasjonalt nettverk. Vi har gått fra å være en leverandør av søketjenester til å bli en storskala utvikler av opplevelser og intelligente skytjenester, konstaterer Bjørn Olstad.

Milliarder av brukere
Olstad er senterleder for SFI iAD (Information Access Disruptions) og administrerende direktør i Microsoft Development Center Norway, tidligere kjent som Fast Search & Transfer. Microsoft kjøpte Fast i 2008, like etter at SFI iAD ble startet opp, og dette er eneste SFI som har et selskap som vertsinstitusjon. Fra akademisk side er både NTNU, BI og universitetene i Oslo og Tromsø tungt inne i arbeidet – i tillegg til ledende amerikanske forskningsmiljøer.

– Dette er ikke bare norsk innovasjon, men innovasjon på et internasjonalt nivå, som kommer til å bli brukt av milliarder av brukere. Vi bygger opp et kompetansemiljø som løfter opp både norsk industri og akademia. Nå er det mange som sier «Look to Norway», forteller Olstad.

Kommersialiseringen det er snakk om kalles altså Office Graph, og denne infrastrukturen er allerede integrert i Microsofts mestselgende produkt, den nettskybaserte Office365-pakken. Da Fast ble kjøpt opp var det grunnet selskapets unike kjernekompetanse innenfor søketeknologi, og det er denne som er videreutviklet frem mot dagens – og fremtidens – løsninger.

I juni møttes nøkkelfolk fra hele Microsoft-konsernet i Tromsø, for å diskutere videre muligheter. (Foto: Kai-Marius Pedersen) I juni møttes nøkkelfolk fra hele Microsoft-konsernet i Tromsø, for å diskutere videre muligheter. (Foto: Kai-Marius Pedersen) Enorm interesse
Under SharePoint-konferansen SPC14 i Las Vegas 3. mars, som samlet 10 000 deltakere, ble Office Graph og Project Oslo presentert for ledende fagmiljøer, noe som har gitt mye internasjonal oppmerksomhet og en lang rekke medieoppslag. 17. og 18. juni møttes nøkkelfolk fra hele Microsoft-konsernet i Tromsø, for å diskutere videre muligheter som denne forskningen og utviklingen skaper.

– Office Graph er en ny tilnærming til bedriftssøk, en intelligent og dynamisk skybasert søketjeneste som kan hente ut og analysere aktivitet og interaksjon i en bedrift. Datamodellen samler åpen informasjon i selskapet, analyserer innhold, samspill og aktivitetsstrømmer, og kartlegger forbindelser mellom folk, dokumenter og aktiviteter. «Alle» vil bygge intelligente applikasjoner i dag, og dette er den rikeste og mest integrerte datamodellen som har vært presentert noen gang, forklarer Olstad.

Smart analyseverktøy
Trenden i dag er at stadig mer informasjon lagres i og leveres fra nettskyen, i stedet for på lokale servere, og det er dette Office Graph utnytter. Big Data er et begrep som brukes mer og mer, og større datamengder kombinert med «smartere» analyseverktøy åpner for at maskinene selv forstår aktiviteten og justerer hvordan informasjonen behandles – såkalt maskinlæring. Dette gir muligheten for å bygge nye tjenester.

– Systemet skjønner hva du jobber med og hvem du jobber sammen med. Det tar hensyn til at folk beveger seg fra prosjekt til prosjekt, og kan forutsi hvilke dokumenter som er viktige for deg akkurat nå. Man behøver ikke endre måten man jobber på – Office Graph jobber i bakgrunnen og fanger opp signaler fra datakilder som mail, Exchange, Yammer, Sharepoint og Onedrive. Dette kan benyttes i brukerapplikasjoner som vil forenkle arbeidshverdagen, tror Olstad.

Arbeidsapplikasjonen «Oslo» viser relevant informasjon i et dashbord bestående av sosiale ruter. (Foto: Microsoft) Arbeidsapplikasjonen «Oslo» viser relevant informasjon i et dashbord bestående av sosiale ruter. (Foto: Microsoft) «Oslo» gjør felles kunnskap synlig
Den første av disse applikasjonene kalles altså «Oslo», og benytter informasjonen samlet inn med Office Graph til å lager en personalisert måte å finne de personer, dokumenter og diskusjoner i selskaper man trenger for å få gjort jobben sin raskere og bedre.

– «Oslo» utnytter et sosialt nettverk som etableres automatisk ut fra bedriftens ansattes bruk av alle Office-applikasjonene. Den søker opp relevant informasjon for den enkelte ansatte basert på hvilke temaer du arbeider med og hvem du kommuniserer med på jobb. Relevant informasjon produsert av alle vises i et dashbord bestående av sosiale ruter. «Oslo» søker kun i informasjon og dokumenter som allerede er tilgjengelig for alle internt. På denne måten blir den kunnskapen en bedrift besitter gjort synlig for flere, forklarer Olstad.

Cluster i nord
Mye av grunnlaget for utviklingen er lagt i Tromsø, der Universitetet lenge har jobbet med viktig grunnteknologi på området. Det er også årsaken til at Microsoft i 2012 flyttet 50 arbeidsplasser fra sitt hovedkontor i Redmond til ishavsbyen.

Vi er i ferd med å bygge et innovativt norsk clustermiljø som og kan løfte norsk industri og akademia, sier Dag Johansen. (Foto: Kai-Marius Pedersen) - Vi er i ferd med å bygge et innovativt norsk clustermiljø som og kan løfte norsk industri og akademia, sier Dag Johansen. (Foto: Kai-Marius Pedersen) – Folk kommer fra hele verden for å se hvordan de løsningene vi så smått begynte å utvikle for 10-12 år siden kan nyttiggjøres i deres portefølje. Vi er i ferd med å bygge et innovativt norsk clustermiljø som har global innflytelse og kan løfte norsk industri og akademia. Det er litt morsomt at vi har fått til alt dette i nord, og ambisjonene er fortsatt store, sier professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø.

Nye muligheter
Forskningen på Big Data og maskinlæring kan nemlig legge grunnlaget for langt mer enn bare bedriftsapplikasjoner. Den åpner blant annet for spennende muligheter innenfor helsesektoren.

– Teknologien kan anvendes til å gi ny medisinsk kunnskap. Vi ser for oss helseapplikasjoner som ved hjelp av sensorer og kamera kan analysere kroppens egne «Big Data» i sanntid, og forutsi skader og sykdommer som kreft og diabetes, sier Johansen.

Samarbeid og langsiktighet gir nytteverdi
SFI iAD er inne i sitt avslutningsår, men grunnlaget er lagt for fortsatt innovasjon i Norge. Både Olstad og Johansen er opptatt av å fremheve betydningen av de langsiktige perspektivene et slikt åtteårig SFI-løp har åpnet for.

Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø og Bjørn Olstad, administrerende direktør i Microsoft Development Center Norway, har vært sentrale i SFI-arbeidet. (Foto: Kai-Marius Pedersen) Professor Dag Johansen ved Universitetet i Tromsø og Bjørn Olstad, administrerende direktør i Microsoft Development Center Norway, har vært sentrale i SFI-arbeidet. (Foto: Kai-Marius Pedersen) – Dette er ikke noe en eller to personer kan bygge alene på et kontor – kanskje jobber man med sju-åtte ulike løsninger, der en eller to viser seg å ha livets rett. Volumet SFI-et har gitt oss gjorde det mulig å jobbe dypt over lengre tid, og bygge langsiktig kompetanse. Det har også gjort det attraktivt for de tyngste amerikanske akademimiljøene å samarbeide med oss.

– Der er unikt at Microsoft, som eier de intellektuelle rettighetene, aldri har stoppet noe. De ønsket den akademiske verdien et bredt samarbeid gir. Mange av de som er med på å bygge opp næringsclusteret er konkurrenter internasjonalt, men samarbeider her siden forskningen gir gjensidig nytteverdi, sier Dag Johansen.

– I tillegg til å generere neste generasjons teknologi og ta ledelsen på tjenester til over en milliard mennesker, har vi gjennom SFI-et lagt teknologigrunnlaget for å gjøre mye annet og dra mønstrene inn i nye applikasjonsområder. Nå har vi mange hundre toppfolk på dette området her i Norge, og kan påvirke hele verden, konkluderer Bjørn Olstad.

Se Youtube-video om Office Graph og Oslo her. 
 

Les artikkel i Teknisk Ukeblad her.
 

 Les artikkel i Digi.no her.
 

Les tidligere BIA-artikkel om Microsofts satsing i Tromsø.

 

Skrevet av:
Nils Ragnar Løvhaug
Publisert:
02.07.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016