Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Hjertelig samspill

Nærings-ph.d.-kandidat Jørn Bersvendsen arbeider med å utvikle en geometrisk 3D-datamodell som kan beskrive hjertefunksjoner på en presis måte. Han er en av flere stipendiater tilknyttet SFI CCI, og et godt eksempel på hvordan Forskningsrådets ulike ordninger samspiller med hverandre.

Nærings.ph.d.-kandidat Jørn Bersvendsen og CCI-senterkoordinator Eigil Samset. Nærings.ph.d.-kandidat Jørn Bersvendsen og CCI-senterkoordinator Eigil Samset. – Ved å ta min doktorgrad på denne måten får jeg unik tilgang til maskiner og fagkompetanse. Samtidig blir veien kortere frem til resultatene mine tas i bruk i produkter. Samarbeidet med Universitet i Oslo er smidig, og hjelper meg å sette ting inn i en større kontekst. Jeg ser stort sett bare fordeler med å gjennomføre en Nærings-ph.d. tilknyttet et SFI, sier Bersvendsen.

Viktige doktorgrader
CCI-senteret (Centre for Cardiological Innovation) har Oslo Universitetssykehus (OUS) som vertsinstitusjon, og forsker på nye diagnostiske metoder for å påvise hjertesvikt og andre hjertesykdommer. Ultralydbasert teknologi står sentralt i arbeidet.

– Vi er et ganske tverrfaglig SFI, der det både kreves medisinsk, matematisk og ingeniørmessig kompetanse. Det er behov for mange ressurser og mye kritisk masse for å jobbe med de ulike problemstillingene, og SFI-et har stor nytte av doktorgradsstipendiatene vi har tilknyttet oss, sier senterkoordinator Eigil Samset.

Mye av doktorgradsarbeidet gjør Bersvendsen her i GE Vingmed Ultrasounds laboratorie i Forskningsparken. Mye av doktorgradsarbeidet gjør Bersvendsen her i GE Vingmed Ultrasounds laboratorie i Forskningsparken. I CCI-samarbeidet representerer han GE Vingmed Ultrasound, en kompetansebedrift innen ultralydteknologi der så mange som 25 prosent av utviklerne har doktorgrad. Det er også her Nærings-ph.d.-kandidat Jørn Bersvendsen er ansatt mens han jobber for SFI-et. Han ble valgt ut blant flere søkere etter at stipendet ble utlyst.

– Jeg hadde en mastergrad i medisinsk kybernetikk, et fagfelt der det ikke utlyses mange doktorgrader i Norge. Nærings-ph.d-ordningen kjente jeg ikke til fra før, så jeg var egentlig veldig heldig da denne muligheten dukket opp, forteller Bersvendsen.

Geometrisk hjertemodell
Doktorgradsprosjektet hans handler om segmentering og modulering av ultralydbilder. Målet er å lage en geometrisk hjertemodell i 3D som kan hente ut data fra ultralydbildene og beskrive anatomien til den aktuelle pasienten.

Ultralydbilde av en aortaklaff fra studiet til Bersvendsen.  Bildet er tatt med en ultralydprobe som er plassert i spiserøret til pasienten Ultralydbilde av en aortaklaff fra studiet til Bersvendsen. Bildet er tatt med en ultralydprobe som er plassert i spiserøret til pasienten – Den vil kunne brukes til å måle størrelsen på hjertekammeret, og til mer avanserte ting som å beregne hvor synkron sammentrekningen til hjertet er. Nytteverdiene er både en mer presis diagnostisering av hvordan pasientens hjerte fungerer, og bedre medisinske bilder for leger som utfører såkalt minimal invasiv hjertekirurgi, der man ikke åpner hjertet. Da er det viktig å ha så mye kunnskap som mulig om pasientens anatomi, forklarer han.

– Metoden er en standardisering av algoritmer, som måler slike ting automatisk, uten at legen behøver å gjøre en individuell tolkning. Vi har vist en demo til leger ved OUS som var overrasket over hvor bra den klarte å identifisere ting, legger Samset til.

Kort vei til produkt
Allerede neste år vil resultatene av det Bersvendsen har jobbet med sin doktorgrad komme inn i hjertescannerne fra GE Vingmed.

– Våre scannere gjør over 200 000 ultralyd-undersøkelser hver eneste dag, og det er ikke mange som kan se så konkrete resultater av sitt doktorgradsarbeid bare i løpet av et par år, påpeker Samset.

Jørn Bersvendsen med en 3D-ultralydprobe, som brukes til å ta bilder av hjertet. Akkurat dette hjertet er av plast. Jørn Bersvendsen med en 3D-ultralydprobe, som brukes til å ta bilder av hjertet. Akkurat dette hjertet er av plast. – Når jeg jobber «på innsiden» er jeg nær kompetansen og får et unikt faglig grunnlag. Jeg har tilgang både til neste generasjon ultralydmaskiner og programvare, og til de som utvikler metodene som styrer maskinene. Og så er det veldig spennende at veien inn i produktet er så kort, sier Bersvendsen.

Flere BIA-prosjekter
GE Vingmed benytter Forskningsrådets ordninger aktivt, og deltar blant annet i flere BIA-prosjekter. Også disse henger tett sammen med arbeidet som gjøres i SFI CCI.

– Et av BIA-prosjektene fokuserer på at ultralydbildene skal være så gode som mulig, helt fra man tar dem opp til de vises på skjermen. Dette er et viktig grunnlag for forskningen Jørn gjør. Et annet prosjekt handler om skjermteknologi som kan visualisere 3D-ultralydbilder holografisk, slik at det ser ut som bildet flyter i lufta foran deg. Dette vil gjøre inngrep lettere, og her har vi en doktorgradsstipendiat finansiert av BIA.

– Vi jobber med problemstillinger i forskningsfronten, og i et høykostland som Norge er vi avhengige av å stadig komme med spennende ting som har stor verdi. Ved å ha gode samarbeid med akademiske institusjoner kan vi bringe frem nye talenter og konkrete forskningsresultater. Det gir oss anledning til å styre forskningen i den retningen vi tror vil være nyttig – for bedriften, og ikke minst for pasientene som skal ha glede av produktene, understreker Samset.

Skrevet av:
Nils Ragnar Løvhaug
Publisert:
03.06.2014
Sist oppdatert:
13.09.2016