Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

To fremstående norske forskere får 2,5 millioner euro hver fra ERC

To norske forskere får Advanced Grant fra Det europeiske forskningsrådet ERC til kreftsforskning og atferdsforskning. ERC finansierer prosjekter på høyeste faglige nivå og med grensesprengende muligheter. De to leder hvert sitt Senter for fremragende forskning (SFF).

Professorene Harald Stenmark (t.v.) og Bertil Tungodden får 2,5 millioner euro hver fra Det europeiske forskningsrådet ERC til henholdsvis kreftforskning og atferdsforskning. (Foto: UiO og NHH)

Professorene Harald Stenmark ved Universitetet i Oslo og Bertil Tungodden ved Norges handelshøyskole (NHH) får 2,5 millioner euro hver til sine prosjekter innenfor henholdsvis kreftforskning og atferdsforskning.  

– Et av kravene til SFF-status er at forskere ved sentrene skal søke ERC. Derfor er vi svært tilfreds med at to senterledere får Advanced Grant-støtte i hard konkurranse med Europas beste forskere på sine felt. Tildelingene bekrefter sånn sett høy kvalitet på forskningen ved sentrene, sier Per Ivar Høvring, nasjonalt kontaktpunkt for ERC-ordningen i Forskningsrådet.

Andre Advanced Grant til Stenmark

Professor Harald Stenmark får ERCs Advanced Grant for andre gang. Han får 2,5 millioner euro til kreftforskningsprosjektet "Coincidence detection of proteins and lipids in regulation of cellular membrane dynamics (CODE)".

Prosjektet skal avdekke "koder" som cellene i kroppen vår bruker til å slå på spesielle prosesser på riktig sted i cellen. Vi vet at feil i slike "koder" kan føre til ukontrollert celledeling og utvikling av kreft. Når vi vet hvilke "koder" cellen bruker, kan vi også utnytte disse bioteknologisk. En del av prosjektet går ut på å utvikle kunstige "koder" som kan brukes i biosensorer, skriver Institutt for klinisk forskning, Det medisinske fakultetet ved UiO, på sine nettsider.

To andre norske forskere har fått Advanced Grant to ganger: professorene Edvard Moser (NTNU) og Kenneth Hugdahl (UiB). Stenmark leder sitt andre SFF, CanCell – Senter for kreftcelle-reprogrammering, som starter opp i år.

SFF, Toppforsk og ERC på et år for Tungodden

Med tildelingen til Bertil Tungodden har en norsk høgskole for første gang fått et ERC Advanced Grant. Bertil Tungodden er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi og leder senteret FAIR som nylig startet opp som SFF. Han har også fått FRIPRO Toppforsk-finansiering etter utlysningen i fjor.

Tungodden får ERC-millioner til arbeidet med prosjektet «Fairness and the moral mind», som handler om ulikhet og moralsk motivasjon. En grunnleggende ambisjon er å vise hvordan moralsk motivasjon former enkeltindividets valg og dermed har stor betydning for å forstå samfunnsutviklingen, skriver magasinet NHH Bulletin.

Forventning om flere ERC-tildelinger fremover

– Forskningsrådet gratulerer Stenmark og Tungodden på det varmeste! Vi gleder oss til å følge arbeidet deres på deres ulike felt, og ser med spenning fram til resultater som kommer ut av sentrene de leder, sier Høvring.

– Forskningsrådet tildelte ti nye sentre SFF-status i fjor. 13 andre SFF er inne i siste halvdel av tiårsperioden som Forskningsrådet finansierer dem. Vi har en forventning om at flere av disse skal hente hjem ERC-finansiering til enkeltprosjekter fremover, både Advanced Grant, Starting Grant og Consolidator Grant, sier Høvring.

Nesten 270 søkere fikk Advanced Grant etter utlysningen i 2017. Det er litt over 10 prosent av det totale antallet søknader.

Neste Advanced Grant-utlysning offentliggjøres 17. mai.

Utlysningen for yngre forskere, ERC Starting Grant, og for forskere med litt lengre erfaring som prosjektledere, Consolidator Grant, skal etter planen offentliggjøres til sommeren.

Se eventuelt også
SFF - Sentre for fremragende forskning

Skrevet av:
Brita Skuland Seniorrådgiver +47 22 03 75 02 bsk@forskningsradet.no
Publisert:
16.04.2018
Sist oppdatert:
04.02.2019