Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Salomé Brunon

Salomé har forsket på hastighetskonstanten for hydrolyse av sukrose til glukose og fruktose ved forskjellige syrekonsentrasjoner. Hun fikk tildelt tredjepris i Unge forskere 2017.

(Foto: Thomas Keilman) Tittel: How is the rate constant dependent on the hydrochloric acid concentration during the inversion of sucrose to glucose and fructose?

Av: Salomé Brunon, 18 år fra Stavanger

Skole: International School of Stavanger

Pris: Tredjepris klassen for naturvitenskap og teknologi

Kandidaten har satt seg fore å bestemme hastighetskonstanten for hydrolyse av disakkaridet sukrose til monosakkaridene glukose og fruktose ved forskjellige syrekonsentrasjoner. Målingene ble utført ved hjelp av et hjemmelaget polarimeter som kandidaten brukte til å måle den optiske rotasjonen i reaksjonsblandingen som funksjon av tiden. Målingene er repeterte og så nøyaktige som det enkle eksperimentelle oppsettet tillater. Kandidaten har også en god vurdering av usikkerheten i målingene.

Juryen uttaler: Arbeidet representerer et eksperimentelt forskningsarbeid hvor juryen er spesielt imponert over at kandidaten har klart å lage sitt eget polarimeter til å utføre målingene. Juryen har bestemt art arbeidet skal belønnes med en 3. pris i klasse for naturvitenskap og teknologi i årets Unge forskere-konkurranse.  

Les sammendraget til prosjektet

This investigation aimed to determine whether the rate constant is dependent on the hydrochloric acid concentration during the inversion of sucrose to glucose and fructose. This reaction is a pseudo first-order reaction since the water and the acid are in excess. Therefore, the rate of the reaction can be calculated by recording the optical rotation and plotting the data using ln[A]= -kt +ln[A]0. The research question to this investigation is:

How is the rate constant dependent on the hydrochloric acid concentration during the inversion of sucrose to glucose and fructose?

A solution of sucrose and hydrochloric acid was put between two polarizers, the first was a liquid crystal display and the second one was a polarizing filter. The light was polarized in order to obtain only one plane of light. Since sucrose is dextrorotatory, the light first rotated to the right and then rotated to the left as sucrose was being used up. The solution left is made of glucose and fructose which are together levorotatory. The angle of rotation was measured every 10 minutes using a polarimeter. Five concentrations of Hydrochloric acid (2M, 4M, 6M, 8M and 10M) were used and each run was repeated three times to minimize errors. The data was processed and ln(At-A∞) was calculated and plotted against time. The slope of these plots was equal to the rate constant.

According the data collected, the rate constant k was found to be dependent on the HCl concentration. The graphs produced a straight line which demonstrates that the sucrose concentration is directly proportional to the rate of hydrolysis. Hydrochloric acid acts as a catalyser in this reaction and therefore lowers the activation energy of the reaction. This means that more H+ ions collide with sucrose molecule breaking up the bond between the two monosaccharides. This experimental method could be valuable to measure sugars in milk and products containing lactose such as yogurts and the invertase in the saliva from patients suffering from diabetes.

Skrevet av:
Redaksjonen
Publisert:
06.04.2017
Sist oppdatert:
21.04.2017