Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Nina Marie på European Space Camp 2015

Nina Marie Thomsen forteller om sine opplevelser på European Space Camp på Andøya.

Det sosiale er en viktig del av European Space Camp. (Foto: Nina Marie Thomsen) Da jeg først fikk vite at jeg skulle få lov til å delta i European Space Camp 2015, visste jeg ikke hva som ventet meg. Men nå etter denne uken, kan jeg uten tvil si at European Space Camp har vært en utrolig opplevelse med noen helt fantastiske folk.

Det tok ikke lang tid før alle deltakere ble kjent med hverandre, og etter et par aktiviteter utover kvelden var vi allerede blitt en stor gjeng. Dagen etterpå var den offisielle åpningen av European Space Camp 2015, og uken vi hadde sett fram til var i gang! Det ble holdt interessante foredrag om blant annet NAROM, ASC, og aerodynamikk. Vi fikk en omvisning på Andøya Space Center og gikk også opp fjellet til ALOMAR observatoriet, der vi fikk en innføring i hva og hvordan observatoriet brukes.

I løpet av de neste dagene delte vi oss inn i grupper for å begynne å bygge raketten vi skulle sende opp i slutten av uken. Jeg var med i ”Payload” gruppen der vi hadde ansvar for sensorene og ledningene i raketten. Vi hadde også ansvar for å passe på at alt var godt festet i raketten slik at det ikke ville påvirke rakettens bane.

I tillegg holdt noen av Europas beste forelesere foredrag om alt fra nordlys, arbeidet ved CERN, satellitter, til menneskers framtid på Mars. Det var en spennende og unik opplevelse å få mulighet til å lære og snakke med noen av de beste innenfor disse emnene.

Når vi ikke bygget raketten eller hørte på foredrag, var det alltid en masse sosiale aktiviteter på gang. Vi fikk bade i 4 graders kaldt vann under midnattssolen, konkurrere i en GPS skattejakt og til og med være med på hvalsafari!

Deltakere på årets Space Camp. (Foto: Nina Marie Thomsen)

Etter seks dager med hardt arbeid og mye fokus, var raketten klar. Etter å ha ventet spent i en time og en ti-sekunders nedtelling, skjedde det ingenting. Det ble prøvd en gang til og så enda en gang, men raketten ble stående. For første gang noen sinne ble raketten for European Space Camp ikke skutt opp. Vi fikk vite at det ikke var noens feil; raketten var feilfri, men at det var noe galt med tenningen av raketten. Da vi fikk vite dette var stemningen nokså tung; alle hadde jobbet hardt på raketten og det var skuffende ikke å se oppskytingen. Men vi gjorde det beste ut av det, og ikke lenge etter var alle i godt humør igjen, og vi kunne le litt av det; slikt skjer i vitenskapen! Vi analyserte i stedet data fra en rakett skutt opp noen uker tidligere, og fikk på den måten mer innsikt i hva som kunne ha skjedd med vår rakett.

Etter 8 dager med fullt program, var European Space Camp 2015 over. Det var både tårer og latter da vi måtte da avskjed, vi var ikke bare deltakerne lenger; men også gode venner. Uken ved European Space Camp var utrolig, den var fylt med så mye latter og så mange fantastiske mennesker. Jeg har lært så mye og jeg sitter igjen med mange nye vennskap og minner for resten livet.

Skrevet av:
Nina Marie Thomsen
Publisert:
06.08.2015
Sist oppdatert:
04.10.2016