Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Lisette på London International Youth Science Forum

(Foto: Therese Farstad, Forskningsrådet) Etter å ha deltatt i Konkurransen Unge Forskere ble jeg, som en del av andrepremien, tilbudt å delta på London International Youth Science Fair 2016. Dette er et forum over to uker for ungdom i alderen 17-21 år, med et program fullpakket med utflukter og foredrag fra ledende forskere innen ulike typer naturvitenskap. Til tross for at dette åpenbart var en utrolig stor mulighet, var jeg skeptisk fra starten av. Med en bakgrunn i humanistiske fag var jeg usikker på om det var verdt å vie to uker av sommerferien til naturvitenskap. Det var det.

I år hadde LIYSF deltakere fra over 65 forskjellige land. Her fikk vi med andre ord utveksle erfaringer med folk på vår egen alder, fra helt andre kulturbakgrunner enn oss selv. For meg var dette det aller mest spennende ved forumet. Diskusjoner om naturvitenskapelige fenomen etter foredrag, samtaler om politikk over middagen og sene jakter etter den perfekte iskrembutikken avslørte både ulikheter og likheter på tvers av nasjoner. Begge deler ofte like overraskende.

(Foto: Lisette Nkenmegni) Selv uten realfagsbakgrunn lærte jeg noe av hvert eneste foredrag. For eksempel var jeg ikke klar over at nakenrotter ikke kan få kreft! Til tider var nivået høyere enn hva jeg hadde forkunnskaper til. Det viste seg å ikke være et problem, for det var alltid en annen deltaker som i etterkant var mer enn villig til å forklare kompliserte prosesser til oss dødelige, ved hjelp av enkle uttrykk og kroppsbevegelser.

Utover det faglige deltok vi på tilstelninger hvor deltakere kunne vise ting eller tradisjoner hjemmefra. Det var også tilbud om sightseeing-turer, musikaler og å bidra i et kunstprosjekt som foregikk over de to ukene. Selv med et travelt program var det presset inn fritid, hvor vi gikk på kryss og tvers av London. Ved å slappe av i Hyde Park sammen, gjennom flere intense runder bordtennis og dessuten forent i en felles misnøye over lunsjpakkene som ble delt ut hver dag, var det enkelt å finne mange venner blant de 500 deltakerne.

LIYSF viste seg å være noe helt annet enn jeg hadde forventet, og jeg vil virkelig anbefale det til alle som får muligheten til å dra. Ikke bare viste det seg å være en interessant opplevelse på tross av min ikke-realfaglige bakgrunn. Forumet var med på å tydeliggjøre hvordan forskning til syvende og sist dreier seg om den virkelige verden. Skillelinjene mellom ulike fagområder og mellom ulike kulturer er utydelige og dessuten uviktige. Det er gjennom dialoger og samarbeid på tvers av disse at forskningen får spennende resultater.

Skrevet av:
Lisette Nkenmegni
Publisert:
26.08.2016
Sist oppdatert:
03.10.2016