Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Anne-Lise Rhodes

Anne-Lise har forsket på hvordan hun kan lage en blogg om glutenfri mat, som er enkel å forstå - også hvis man ikke snakker norsk.

(Foto: Thomas Keilman) Tittel: Creating a Gluten-Free Cooking Blog

Av: Anne-Lise Rhodes, 16 år, Hundvåg

Skole: British International School of Stavanger

Pris: Førstepris i klassen for ungdomsskole

Kandidatens prosjekt er å lage en blogg som gir oppskrifter på glutenfri kost til personer som har cøliaki - som skyldes overfølsomhet overfor proteinet gluten - og samtidig ikke kan snakke norsk.

Arbeidet omfatter 10 ekstrakter som er arbeidspakker som prosjektet har bestått av. En av arbeidspakkene var å lage en oppskrift på glutenfri eplekake, en annen en e-post-korrespondanse med COOP angående tilgjengelighet, priser osv. på glutenfrie varer. Ekstrakt 7 er et eksperiment i å ekstrahere gluten fra ulike typer mel. Referanselista er omfattende både når det gjelder temaet gluten og temaet å skrive en blogg.

Juryen uttaler: Dette er et godt gjennomført prosjekt om et tema kandidaten har skaffet seg store kunnskaper om og om hvordan man lager en blogg om temaet. Arbeidet er utført av en ung forsker på 16 år. Juryen har latt seg imponere over arbeidsmengde og kvalitet på prosjektet og har konkludert med at arbeidet skal belønnes med en 1. pris i klasse for ungdomsskolen i årets konkurranse.

Abstract

I have done the research needed to make an easy-to-understand blog about coeliac disease and gluten, as well as my personal experience with allergies to milk protein and soya.  My sister has coeliac disease which is a reaction to gluten.  I was tired of constantly repeating myself and convincing people that allergy food tastes nice so I decided to create something both beneficial for others and interesting for me, a resource to make life easier for people with coeliac disease and prove that catering for allergies is simple.  The blog includes a helpful cooking video of me making a gluten-free apple cake and some of the research I did on gluten.  I had not made a blog or a video before so I explored how to do these and what would make them effective.  To start I made three gluten-free recipes, one failed, and I surveyed my class to find out which of the other two they liked best.  This was the apple cake, so I made it in the video for the blog.  I also did an experiment whereby I extracted the gluten from various types of locally available flour to see how much gluten they contained.  I wanted to see how gluten looked and felt, and was interested in how it behaved.  Three of the flours, ecological sifted white flour (Økologisk siktet hvetemel), pizza flour (pizzamel) and sifted wheat flour (Siktet hvetemel) showed similar levels of gluten, ranging from 11 to 13 %.  This is a lot of protein for something I learnt was a carbohydrate.  It is fascinating how a blob of sticky goo stemmed from a soft white powder.  In my experiment, sour-dough flour (Surdeigsmel) produced less than 2 % gluten.  I was not able to extract the gluten from full-fibre wholemeal flour using the same process, it just breaks apart.  I investigated the prices of different gluten-free flours, where to buy them and which I believe is best to use.  My blog is aimed at anyone living in Norway on or catering for a gluten-free diet who does not know about the resources available.  Having spoken to several people I realised how daunting it must be to arrive in a new country with no idea how you are going to eat.  The blog also raises awareness about coeliac disease, gluten, and allergies.  It is a service to families in need of contacts, such as Norsk Cøliakiforeningen, and high-quality gluten-free products that they can use to make their everyday life with coeliac disease simpler.  The blog is at: http://familycoeliaccooking.blogspot.no/2016/07/coeliac-last-edited-260916.html  

Skrevet av:
Publisert:
19.04.2017
Sist oppdatert:
21.04.2017