Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Fag- og forskningskonkurranser i skolen

Det finnes flere fagkonkurranser for elever i videregående skole. I matematikk finnes det også en for ungdomsskolen. Bli med å kjempe om spennende finaleuker og plass på landslaget i internasjonale finaler.

Konkurransen Unge forskere

I Konkurransen Unge forskere kan du delta med ditt eget forskningsprosjekt innen både naturvitenskap og humanistiske fag. Konkurransen arrangeres av Forskningsrådet og har påmeldingsfrist 1. februar hvert år. Meld deg på Unge forskere.

Olympiader og fagkonkurranser

Norske elever kan hvert år delta i internasjonale olympiader og konkurranser i kjemi, fysikk, biologi, geofag og matematikk. Målet med konkurransene er å stimulere elever med interesse for realfag til å fortsette arbeidet med fagene.  

Fagolympiadene arrangeres ikke av Forskningsrådet, men av de ulike fagmiljøene. Klikk deg inn på hver enkelt konkurranses nettside for oppdatert informasjon, påmelding og regler.

Felles for konkurransene er at skolene må melde seg på og at de innledende rundene gjennomføres på skolen.

Abelkonkurransen (Matematikkolympiaden)

Niels Henrik Abels matematikkonkurranse er en konkurranse i matematisk problemløsning for elever i den videregående skolen. De beste 20 fra de innledende rundene inviteres til nasjonal finale og deretter utvelges deltakere til den internasjonale matematikkolympiaden.

Gå til Abelkonkurransens nettside
Arrangør: Norsk Matematisk Forening i samarbeid med Abelprisen

UngeAbel

UngeAbel er en matematikkkonkurranse for 9. trinn. Konkurransen har to innledende runder, der elevene skal løse en prosjekt-/fordypningsoppgave. Fylkesvinnere inviteres til en nasjonal semifinale. Alle elevene i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge får de samme oppgavene med nasjonale tilpasninger. Vinneren av den norske finalen inviteres til å delta i den nordiske finalen.

Gå til nettsiden til UngeAbel
Arrangør: Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS).

Biologiolympiaden

I den norske Biologiolympiaden er det to kvalifiseringsrunder der pensum er hentet fra Biologi1 og Biologi2. De beste elevene får delta i en finaleuke på Universitetet i Oslo. Vinnerne i den nasjonale finalen får delta i den internasjonale Biologiolympiaden samme år.

Gå til Biologiolympiadens nettside.
Arrangør: Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo.

Fysikkolympiaden

Alle fysikkelever kan delta i første runde og vanligvis deltar omkring 1000 elever. Etter andre runde går de beste deltakerne til en nasjonal finaleuke på Universitetet i Oslo og de beste sendes til den internasjonale Fysikkolympiaden.  

Gå til Fysikkolympiadens nettside.
Arrangør og kontaktperson: Fysikkolympiade-komiteen v/Carl Angell, Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo

Geofag-OL

Geofag-olympiade har vært arrangert i Norge siden 2014. Kvalifiseringsprøvene holdes innen naturgeografi- og geofag 1-fagstoffet. Det gjennomføres to kvalifiseringsrunder og komiteen inviterer de beste til å delta på treningsleir ved Universitetet i Bergen. Til slutt velges deltakerne som får reise og delta i den internasjonale finalen.

Gå til nettsiden for Geogfag- OL
Arrangør: Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) og Norsk Geologisk Forening (NGF).

Kjemiolympiaden

Kjemiolympiaden er en internasjonal kunnskapskonkurranse for kjemielever i den videregående skolen. Etter flere uttagningsrunder i Norge, velges de som skal delta i den internasjonale finalen der mer enn 70 land deltar.

Gå til Kjemiolympiadens nettside
Arrangør: Kjemiolympiadekomiteen som er utnevnt av Norsk Kjemisk Selskap

Norsk informatikkolympiade

NIO er en konkurranse i å skrive dataprogrammer som løser problemer. Alle elever som går på videregående skole (eller lavere trinn) og ikke er eldre enn 20 år kan delta i NIO og IOI. NIO består av tre runder: Først to innledende runder, og så den nasjonale finalen. De beste fra den nasjonale finalen vil bli invitert til International Olympiad in Informatics.

Gå til nettsiden for informatikkolympiaden.

Norsk Juniorvannpris

Norsk Juniorvannpris er en prosjektbasert konkurranse som retter seg mot ungdom i alderen 15-20 år. Prosjektene må ha et vannfokus, men ut over det er det prosjektdeltagerne som definerer størrelsen og dybden på prosjektet. Vinneren av Norsk juniorvannpris får 20 000 kroner og deltar i den internasjonale konkurransen Stockholm Junior Water Prize, som foregår i forbindelse med Stocholm Water Week.

Gå til Norsk Juniorvannpris.

Holbergprisen i skolen

Holbergprisen i skolen er en nasjonal forskningskonkurranse innenfor samfunnsfag, humaniora, juss og teologi. Deltagerne er elever i videregående skole.

Gå til Holbergprisen i skolens nettside.

Publisert:
08.12.2015