Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Polarforskning på Schrødingers katt

Mikrober og klima ble viet en hel episode av Schrødingers katt på NRK. Forskningsprosjektet "Micropolar" sto bak.

Det er et feltforsøk forskningsprosjektet "Mikropolar" har gjort i Ny Ålesund som er utgangspunkt for sendinga. Prosjektet ledes av forsker Aud Larsen ved Uni Research og professor Gunnar Bratbak ved Universitetet i Bergen og det aktuelle feltforsøket ble gjort i samarbeid med det EU-finansierte prosjektet OceanCertain som koordineres ved NTNU.

Forsker Aud Larsen med fotograf Ingvill Warholm. (Foto: Warholm Film, www.warholmfilm.no)

Jobbet målrettet med formidling
Forskerne i Mikropolar har jobbet mer med formidling enn det som er vanlig. Under tokt nord og vest for Svalbard har både Facebook, Twitter og blogg blitt hyppig oppdatert. Snart kommer en YouTube-video og torsdag er det altså klart for Schrødingers katt. Aud Larsen forteller hvorfor og hvordan de har lagt så stor vekt på formidling.

– MikroPolar er et så stort og spesielt prosjekt at det fortjener mer formidlingsaktivitet enn vi kunne klare selv. Vi har derfor tatt med SALT som profesjonell formidlingspartner. Kriss R. Iversen i SALT har den kompetansen som skal til for å formidle "de usynlige" organismene i havet.

Larsen mener at det er utfordrende, på en bra måte, å drive formidling slik de har gjort og ser to store fordeler:
– Vi må øve oss på å fortelle vanskelige sammenhenger og problemstillinger på en lettfattelig måte. Det betyr at vi selv må prøve å forstå og forklare det aller viktigste fra forskningen vår.

Dessuten får andre enn forskere anledning til å ta del i hva forskningsmidlene går til, de får også ta del i et spennende univers de vanligvis ikke er en del av, og kanskje lærer de noe også, sier Larsen.

Ønsker å prioritere formidling
Larsen legger til at det koster både tid og penger, men at det er verdt det.
– Formidlingsplan med tilhørende kostnader lå inne da søknaden kom til oss. Fagekspertene vurderte formidlingen her til å være solid og god. Forskningsrådet er opptatt av at forskere formidler fra forskningen, det fører til økt bevissthet om forskning og at resultatene blir tatt i bruk sier programkoordinator i Polarforskningsprogrammet Christine Daae Olseng.

I forkant av sendingen sa Olseng:
– Nå gleder vi oss til å se programmet. Olseng la også til at det er mange polarforskere som er opptatt av og gode til å formidle fra prosjektene.
– Det er vi stolte av!

Les mer: 
Se sendingen i NRK nett-tv.
Les om prosjektet i prosjektbanken.
Prosjektets blogg.
Følg prosjektet på Instagrm, Facebook og Twitter.
Kontaktinformasjon Aud Larsen, Uni Research.

Lab og filmstudio. (Foto: Jorun Egge, BIO, UIB)

Skrevet av:
Mette Mila Seniorrådgiver +47 22 03 72 75 mlm@forskningsradet.no
Publisert:
23.11.2015
Sist oppdatert:
27.11.2015