Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

ONS 2016 er i gang

Det er full rulle under årets olje- og energimesse, ONS, som åpnet i Stavanger mandag. Små og mellomstore bedrifter som utvikler teknologi og innovasjoner og som kan løse utfordringer innenfor petroleumsbransjen er i høysetet på standen til Forskningsrådet og Innovasjon Norge: "Innovation Park".

Statssekretær i Nærings og fiskeridepartementet, Dilek Ayhan, var tydelig engasjert under besøk på standen til Forskningsrådet og Innovasjon Norge "Innovation Park" under ONS i Stavanger i år (Foto: Dafina Shala, Norges forskningsråd)

Statssekretær fra Nærings og fiskeri-departementet Dilek Ayhan besøkte standen på åpningsdagen og fikk presentert nye innovasjoner fra 6 utvalgte bedrifter av de totalt 18 bedriftene som deltar på standen i år.

– Det er svært gledelig at statssekretæren tar seg tid til å besøke bedriftene og få innsikt i teknologien vi og Innovasjon Norge gir støtte til, sier programkoordinator for PETROMAKS 2 i Norges forskningsråd, Tarjei N. Malme som deltok på omvisningen på paviljongen med statssekretæren.

Ayhan ble synlig imponert da hun fikk en innføring fra entusiastiske bedrifter som fortalte om alt fra trådløs dataoverføring under vann via smeltende stålbarrierer nede i brønnen, til produksjonsoptimalisering som kan gi flere prosents utvinning på aldrende felter.

Offentlig støtte er utløsende for å få med investorer og kunder

De fleste bedriftene kunne fortelle om hvor godt samspillet mellom virkemidlene til Forskningsrådet og Innovasjon Norge fungerer og at den offentlige støtten ofte er utløsende for å få med investorer og kunder.

Dilek var også interessert i tverrsektorielle markedsmuligheter for teknologiene som blir utviklet. XSens som har fått støtte fra petroleumsprogrammet PETROMAKS 2 i Norges forskningsråd kunne fortelle at deres flerfaseverktøy kan brukes både innenfor farmasi og til overvåking av rør for hydrogen.

Må se på mulighetene

Nesten alle bedrifter må se på mulighetene i de ulike markeder nå – investorer er raske til å spørre om dette før de går inn i bedriftene, understreket administrerende direktør for XSENS, Magne K. Husebø, under besøket.

Mot slutten av besøket fikk statssekretæren et meget godt eksempel på hvordan det oppstår spinnoff-bedrifter og anvendt teknologi ut av langsiktige virkemidler som Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI), nemlig bedriften Solution Seeker som er støttet av Norges forskningsråd.

Solution Seeker er et lite oppstartsfirma som består av syv tidligere studenter fra NTNU og er basert på kunnskap og teknologi utviklet gjennom Senteret for Integrerrte Operasjoner i petroleumsindustrien (IO-senter).

– Nå får bedriften støtte fra petroleumsprogrammet PETROMAKS 2 støtte og har allerede gjort tester på reelle data på Ekofisk, påpeker Malme.

"Transition"

– Temaet for årets ONS er "Transition", som er passende da vi står overfor mange utfordringer i energisektoren. Det foregår en nødvendig omstilling internt i bransjen, fortsetter Malme.

– Produktiviteten må opp og kostnader og klimagassutslipp må ned, og dette påvirker alle bedrifter som vil være konkurransedyktige. Ny teknologi er helt sentralt i denne omstillingen, sier programkoordinatoren.

Målsetningen med Innovasjonsparken er å gi små og mellomstore bedrifter som er i sluttfasen av et teknologiløp mulighet til å komme i kontakt med kunder fra hele verden og stimulere til at teknologien kan komme til anvendelse.

Innovation Award deles ut tirsdag

Tirsdag skal det deles ut tre prestisjetunge innovasjonspriser på ONS. Siri Helle Friedemann som leder avdelingen for petroleum i Norges forskningsråd leder også juryen som skal dele prisene.

– Det er stor spenning da flere av de nominerte er bedrifter som er støttet av programmene PETROMAKS 2 og DEMO 2000 i Norges forskningsråd - en av de nominerte står på stand hos oss i år, avslutter Malme og henviser til bedriften Interwell P&A.

Skrevet av:
Dafina Shala
Publisert:
30.08.2016
Sist oppdatert:
13.06.2017