Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Innovasjonspriser til Interwell og Typhonix

Interwell og Typhonix er vinnere av de to innovasjonsprisene som ble delt ut under ONS i dag. Begge har mottatt både forsknings- og piloteringsstøtte fra Forskningsrådet til å utvikle de innovative teknologiene.

Interwell har utviklet en ny og grensesprengende metode for permanent nedstenging av brønner. Plugging er både komplisert og tidkrevende, og ikke minst utgjør det en stor kostnad for samfunnet. Den nye teknologien vil spare samfunnet for store summer.

(Foto: Mette Mila)
- Dette er teknologi som vil bli viktigere framover og vil spare samfunnet for store summer. Interwell var i utgangspunktet et høyrisikoprosjekt, så det er ekstra flott at de nå vinner innovasjonsprisen, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Liten bedrift med innovativ teknologi

Typhonix er en liten gründerbedrift fra Jæren med sju ansatte og vant innovasjonsprisen i kategorien små og mellomstore bedrifter. De vinner prisen for en såkalt lavskjærsventil. Teknologien gjør at du kan holde lengre liv i modne brønner med høy vannproduksjon og nye anlegg kan bygges 20-30 prosent mindre. - Det betyr veldig mye at andre har tiltro til teknologien, derfor er en slik pris viktig for oss. Støtten fra Forskningsrådet har hatt en utløsende effekt. Forskningsrådet ivaretar oss som liten bedrift og det har vært viktig for oss, Ole Jørgen Engelsvoll i Typhonix.

(Foto: Mette Mila)

Her er juryen begrunnelser (for finaleplassen):
Typhonix: http://www.ons.no/innovation-awards-finalists-2018-nov-and-typhonix/ (scroll litt nedover)

Interwell: http://www.ons.no/innovation-awards-finalists-2018-interwell-and-solution-seeker/

Gir lavere utslipp fra norsk sokkel
Begge prisvinnernes teknologier bidrar også til energieffektivisering og dermed lavere utslipp fra norsk sokkel. Forskningsrådet har nettopp lansert en rapport som viser at 60 prosent av forskningen i de to petroleumsprogrammene PETROMAKS 2 og DEMO 2000 bidrar til nettopp det.

Utslippene reduseres først når teknologien implementeres og tas i bruk.
- Vi oppfordrer næringen til raskt å ta i bruk de mange gode løsningene som ligger på bordet, sier John-Arne Røttingen.

Les rapporten  Forskningsrådet: Energieffektivisering og reduksjon av klimagasser. En analyse av offentlig petroleumsforskning 2015–2018 PDF - 2,7 MB

Se også TU: INTERWELL FIKK INNOVASJONSPRIS PÅ ONS: De vant den gjeveste oljeprisen: Tetter brønner med en menneskeskapt “vulkan”

Skrevet av:
Mette Mila Seniorrådgiver +47 22 03 72 75 mlm@forskningsradet.no
Publisert:
28.08.2018
Sist oppdatert:
28.08.2018