Gå direkte til innhold

Vannkanaler holder hjernen ren

Det har lenge vært et mysterium hva vannkanalene gjør i hjernen, men nå har man fått en forklaring. Vannkanalene fungerer som hjernens renovasjonsvesen.

Vannkanalene er proteiner som raskt transporterer vann, og som finnes i hele kroppen. De har mange viktige funksjoner, som regulering av væskeutskillelse i nyrene. Men hittil har forskerne ikke forstått hva de gjør i hjernen.

Nå har forsker Erlend Nagelhus som er gruppeleder ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM), sammen med amerikanske forskere gjort viktige funn.

Det viser seg nemlig at vannkanalene øker væskesirkulasjon langs hjernens blodårer. Denne sirkulasjonen ivaretar en rensende funksjon på samme måte som lymfesystemet ellers i kroppen og sørger altså for at hjernen blir kvitt avfallsstoffer, ifølge forskning.no.

Les hele artikkelen her
 

(Illustrasjon: E. A. Nagelhus og G. F. Lothe. MR-bilde: K. E. Emblem, Rikshospitalet, og I. Rasmussen, Nidelven hjerneforskningslaboratorium) Vannkanalene finnes i gliacellene og er spesielt tallrike langs hjernens overflate og rundt blodårer. (Illustrasjon: E. A. Nagelhus og G. F. Lothe. MR-bilde: K. E. Emblem, Rikshospitalet, og I. Rasmussen, Nidelven hjerneforskningslaboratorium)


Viktig for Alzheimer?

– Det finurlige med hjernen er at den mangler et lymfesystem. Derfor har det lenge vært et mysterium hvordan den kvitter seg med avfallsstoffer og overflødig vevsvæske, sier Nagelhus til forskning.no.

Forskerne har studert væskestrømmen i hjernen til levende forsøksdyr. De oppdaget at væsketransporten skjer i grenseflaten mellom hjernevev og blodårer. Samtidig så de at mus uten vannkanaler i hjernen fjernet proteinet amyloid beta mye langsommere. Proteinet er involvert i utviklingen av Alzheimers sykdom.

– En defekt sirkulasjon av væske i hjernen, og dermed mangelfull fjerning av amyloid, kan være en mulig mekanisme for Alzheimers sykdom, sier Nagelhus til nettavisen.

Farlig vannansamling

NevroNor har gjennom flere år finansiert Nagelhus’ forskning på vannkanaler. I et pågående prosjekt fordyper han og kollegene seg i vannkanalenes funksjon ved blant annet hjerneslag.

I forbindelse med slag oppstår ofte vannansamling i hjernen, såkalt hjerneødem. Det fører til økt trykk i hjernen og i mange tilfeller er det nettopp dette pasientene dør av.

Med mer kunnskap om vannkanalenes funksjon kan det bli mulig å forhindre hjerneskade og i verste fall død.

Skrevet av:
Elin Fugelsnes
Publisert:
11.09.2012
Sist oppdatert:
13.09.2016