Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Syv filmeksempler på norsk hjerneforskning

Nevrovitenskapelig forskning leter etter svar når det gjelder så forskjellige sykdommer som ADHD, schizofreni, Alzheimers sykdom og hjerneslag. Men for å forstå den syke hjernen, må man også ha kunnskap om den friske hjernen.

Her er syv filmeksempler på norsk hjerneforskning i verdensklasse. Filmen er klippet i en lang versjon (27 minutter) en kort versjon (12 minutter) og en trailer (2 minutter).

NevroNor-filmen (lang versjon)Nevrovitenskapelig forskning leter etter svar når det gjelder så forskjellige sykdommer som ADHD, schizofreni, Alzheimers sykdom og hjerneslag. Men for å forstå den syke hjernen, må man også ha kunnskap om den friske hjernen. Se syv eksempler.

Dato :21.10.2010 Mer enn en tredel av sykelighet i den vestlige verdenen skyldes hjernesykdommer. Sykdommer og skader som rammer hjernen er derfo en av de viktigste medisinske utfordringene for samfunnet i dag. For eksmpel rammer hjerneslag omlag 15 000 nordmenn hvert år, mens 10 % av alle over 65 år har Alzheimers sykdom. Sykdommer i hjernen, enten de er nevrologiske eller psykiatriske, er en svøpe for svært mange familier og enkeltpersoner.

Norge har flere internasjonalt ledende miljøer innen nevrologisk forskning, både når det gjelder grunnforskning og klinisk forskning. Norske miljøer ligger dessuten langt fremme når det gjelder å bruke moderne bildedannende teknologi.

Filmen inkluderer
‘Vårt indre kart’, forskning på hukommelsesbiologi (Moser og Moser)
‘En sammensatt psyke’, forskning på ADHD (Jan Haavik)
‘ Hjerneforskning på molekylnivå’, forskning på synapser i hjernen (Clive Bramham)
‘ Hvordan vi begynner å glemme’, forskning på tidlige symptomer på Alzheimers sykdom (Kristine Walhovd)
‘Å se indre stemmer’, forskning på hørselshallusinasjoner ved schizofreni (Kenneth Hugdahl)
‘ Med vann på hjernen’, forskning på hjernens vannkanaler (Nagelhus og Moghaddam)
‘Delt kunnskap er dobbel kunnskap’ forskning på nevroinformatikk (Jan Bjaalie)

NevroNor-filmen (kort versjon)Nevrovitenskapelig forskning leter etter svar når det gjelder så forskjellige sykdommer som ADHD, schizofreni, Alzheimers sykdom og hjerneslag. For å forstå den syke hjernen må man også ha kunnskap om den friske hjernen. Se syv eksempler.

Dato :21.10.2010

Trailer

NevroNor-filmen (trailer)Nevrovitenskapelig forskning leter etter svar når det gjelder så forskjellige sykdommer som ADHD, schizofreni, Alzheimers sykdom og hjerneslag. NevroNor-filmen presenterer syv eksempler på norsk nevrovitenskapelig forskning i verdensklasse.

Dato :21.10.2010

 

Publisert:
21.10.2010