Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

NevroNors fremste mål siden satsingen ble opprettet i 2006, har vært å støtte norsk nevrovitenskapelig forskning av internasjonalt ledende kvalitet. Forskningen skal ha relevans for human helse og sykdom. NevroNor vil legge til rette for en samordning av forskningsmidler innen nevrovitenskap.

Mer om NevroNor

Nyheter

 • Bruker «tidsmaskin» for å studere hjernens aldring

  Nevroforskerne Kristine B. Walhovd og Anders Fjell har fulgt et tusentall personer i alle aldre gjennom ti år, for å kartlegge sammenhengene mellom aldring og hjernens utvikling. Nå har de funnet en «tidsmaskin» som gjør det mulig å undersøke hvordan det stod til med mange av de samme menneskene for opptil 50 år siden.

 • På sporet av en ny kur mot Parkinsons sykdom

  Forskere i Bergen har oppdaget at hjernen til pasienter med Parkinsons sykdom mangler evnen til å kompensere for skader i arvestoffet som bygger opp nevronenes «energifabrikker». Dermed ønsker de å utnytte dette for å utvikle en mulig behandling mot den invalidiserende folkesykdommen.

 • Er Alzheimers sykdom overførbar?

  Kan Alzheimers sykdom overføres fra syke til friske mennesker? Professor Jens Pahnke ved Universitetet i Oslo leder et internasjonalt forskningsprosjekt som nettopp har fått bevilgning fra det europeiske JPND-programmet, for å finne svar på dette viktige spørsmålet.

 • Leter etter fellesnevneren bak hjernesvinn-sykdommene

  «Hjernegjødsel-proteinet» BDNF ser ut til å være en fellesnevner for utviklingen av både Alzheimers sykdom, Huntingtons sykdom, autisme og depresjoner. Norske forskere i et europeisk samarbeidsprosjekt leter nå etter mekanismene som gjør at BDNF kan forårsake alt dette, i håp om å komme på sporet av en behandling.

 • Nevroforskningen må bidra til å redde helsevesenet

  Allerede i dag koster helse- og omsorgstjenestene for demente ca. 28 milliarder kroner i året – med 78 000 demente. Nevroforskerne kan bidra til å redde helsevesenet ved å finne behandlinger som kan redusere de enorme og økende utgiftene til behandling av demens og andre hjernesykdommer i årene som kommer.

 • Finansiering

  Nettverk for basal, klinisk og translasjonell sydomsrettet nevrovitenskapelig forskning

  Norge er blitt medlem av ERA-net NEURON. Den første utlysningen er nå publisert med søknadsfrist 14.mars. Vi oppfordrer norske forskere til å delta utlysningen!

 • Regjeringen lanserer HelseOmsorg21-handlingsplan

  – Vi vil gi pasienter rask tilgang til de nyeste og beste behandlingsformene. Flere skal få mulighet til å delta i studier, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemelding.

 • Her er de nye helseprogramstyrene

  To nyoppnevnte programstyrer skal legge siste hånd på programplanene for Bedre helse og God behandling.

Flere nyheter

Kalender

 • 17.11.15-17.11.15

  NevroNorkonferansen 2015

  Tittelen på NevroNors nasjonale forskerkonferanse 2015 er “Brain Scales: From molecules to systems in health and disease” . Meld deg på nå og kom til Gardermoen 17. november!

Se hele kalenderen