Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Hanne-Stine Hallingby i Telenor

Etter 24 år i Telenor begynte Hanne-Stine Hallingby på en Nærings-ph.d. I prosjektet "Modularization, structure and dynamics in the mobile industry" forsker hun på aktørers bruk av teknologi i et marked i stadig endring.

Fagområde:
Innovasjon

Gradsgivende:
Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo

Bakgrunn:
Siviløkonom med Master of Science. Har tidligere jobbet som forsker, og som prosjektleder i Telenors operative drift.

Om Telenor:
Telenor er en global og ledende mobiloperatør med fokus på å levere tjenester til konsumenter. Bedriften har en egen forskningsavdeling hvor kandidaten er ansatt, men driver også med innovasjon i alle andre deler av virksomheten.

 

Hva handler ditt Nærings-ph.d.-prosjekt om?

Det er mange teknologier og bedrifter involvert når et mobilabonnement, og alle de tilhørende funksjonene, appene og tjenestene, skal leveres en kunde. Disse teknologiene skal kunne fungere sammen, og aktørene skal både skape noe i felleskap og hver for seg tjene penger. Denne avhengigheten mellom teknologier og aktører er et kjennetegn ved nettverksbaserte og komplekse industrier og løsninger. Jeg er opptatt av hvordan en teknologi tas i bruk, vokser fram og blir en del av totaliteten som leveres til kundene. Derfor studerer jeg empiriske caser fra mobilbransjen, for eksempel hvordan og hvorfor SMS og mobilnummeret spiller en rolle i mange digitale kundereiser. Jeg bruker teorier som ser på innovasjon som systemiske prosesser, og hvor samspillet mellom teknologier og aktører sammenlignes med et økosystem.


Du har nå vært i gang med din Nærings-ph.d. i to år. Hva har overrasket deg mest med tilværelsen som Nærings-ph.d.-kandidat?

Tiden går fort. Det er veldig mye jobb med å skrive artikler, få tilbakemeldinger, og skrive om igjen. Jeg trøster meg med alle som sier at skriving er en viktig del av analysen og veien til å levere gode resultater.


Hvis man sammenligner et vanlig ph.d.-løp, som stipendiat, med livet som ph.d.-kandidat under Nærings-ph.d.-ordningen; hvilke fordeler og utfordringer har du som kanskje ikke en tradisjonell stipendiat har? Hvordan takler du utfordringene?

Det er en absolutt fordel å jobbe nært opptil reelle problemstillinger i bedriften. Det gjør det enklere å fokusere på forskningsspørsmålene som virkelig er viktige i praksis, og å plassere det jeg gjør i en større sammenheng og forklare hvorfor det er nyttig. Samtidig er det en utfordring at temaet jeg jobber med ikke skal være trivielt og akademisk uinteressant; arbeidet med doktorgraden skal helst være i alle fall et lite bidrag til teorifeltet.


Hva fasinerer deg mest med ditt prosjekt? Hva er du spent på?

Selv om det er langtekkelig og mye pirkearbeid så er det fascinerende hvor mye jeg lærer av å gå stadige nye runder med de dataene og analysene jeg jobber med. Jeg er spent på hvordan de artiklene som til slutt publiseres vil se ut; hva er det jeg har fokusert på og har måttet velge bort?


Dere valgte å utføre prosjektet over fire år, som betyr at du jobber 75% av tiden med Nærings-ph.d.'en, og 25% av tiden med andre oppgaver i Telenor. Hvorfor valgte dere prosjektperioden på fire år, og ikke 100% ph.d.-arbeid over tre år?

For meg var det et enkelt valg. Jeg mente – og mener fortsatt – at å utvikle kunnskap er noe som har godt av å bli strukket utover i kalenderen og ikke bare ha flest mulig timer. Å jobbe 25% med andre ting gir meg både litt avkobling fra, men også tid til, modning av arbeidet med doktorgraden. Tankene surrer uansett rundt doktorgradsarbeidet, det er sikkert. 


Hva har prosjektet så langt betydd for Telenor, og hva vil det bety for bedriften i nær og fjern fremtid?

I optimistiske øyeblikk tror jeg at jeg er med på å utvikle viktig kunnskap om hvordan innovasjon foregår i det markedet som Telenor er en del av. Andre ganger tenker jeg at det er en dråpe i havet. Min ambisjon er at jeg skal bidra med robust kunnskap når Telenor tar beslutninger om hvordan vi agerer i et komplekst og nettverksbasert marked.


Helt til slutt, har du noen gode råd til fremtidige eller nåværende kandidater?

Jeg tror jeg må gjenta rådet jeg får fra min veileder. Start å jobbe med empiri tidlig; ikke bruk for mye tid på teori selv om det er veldig spennende. Deretter må du komme fort i gang med å skrive om empirien din, som nevnt over, det er i seg selv en analytisk prosess. Du vil oppdage at du senere uansett må finne fram til og sortere ut hvilken teori som er anvendelig akkurat for den artikkelen du skal skrive.

Skrevet av:
Siri H. Hollekim Haaland Rådgiver shh@forskningsradet.no
Publisert:
09.03.2016