Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Gilbert Kofi Adarkwah i If Skadeforsikring

Nærings-ph.d.-ordningen har lenge vært dominert av teknologifagene. Nå ser vi imidlertid en økning i fagfelt innenfor blant annet strategi, økonomi og business. Gilbert Kofi Adarkwah og IF Skadeforsikring føyer seg inn i denne trenden med sitt prosjekt om norske multinasjonale selskaper og direkteinvesteringer i utlandet.

Prosjekttittel:
“Financial, political and regulatory risk in Norwegian direct foreign investments.”

Fagområde:
Strategi og Entreprenørskap.

Gradsgivende institusjon:
Institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI.

Tidligere utdannelse:
Jurist med utdannelse fra Universitetet i Oslo. Bachelorgrad i Marketing fra Høgskolen i Hedmark, og mastergrader i International Relations og International Business fra
henholdsvis NMBU og Handelshøyskolen BI.

Om If Skadeforsikring:
If Skadeforsikring er Nordens største forsikringsselskap innen skadeforsikring med ca. 6 200 ansatte. Innenfor forskningsbransjen har If forretningsområdene privat, bedrift, industri og Baltikum, og forsikrer mennesker, dyr, boliger, biler, båter med mer.

 

Hva handler Nærings-ph.d.-prosjektet ditt om?


Prosjektet hadde oppstart i august 2017 og jeg forsker på hvordan norske multinasjonale selskaper, forkortet til MNE, beskytter sine direkteinvesteringer i utlandet (FDI) mot politiske og regulatoriske risikoer. Forskningen er nyttig for investorer som vurderer å investere i MNE med investeringer i utviklingsland. Forskningsresultatene bør også ha verdi for analytikere som følger med på det norske aksjemarkedet, så vel som for akademikere som studerer atferden til norske MNE. Forskningen bør også være av interesse for den norske stat, da staten er deleier i de fleste norske MNE.


Hvorfor ønsker IF å satse på FoU?


If ønsker å stimulere sine ansatte til å erverve seg nye kunnskaper, og har som mål å være en lærende organisasjon med fokus på kontinuerlig utvikling av samtlige ansatte. Velkvalifiserte medarbeidere i alle ledd i organisasjonen er en av forutsetningene for at selskapet skal kunne nå sine mål. FoU er et viktig satsingsområde for å oppnå dette.


Hva fasinerer deg mest med ditt prosjekt? Hva er du spent på?


Jeg er spent på hvilke strategier ulike multinasjonale selskaper bruker for å beskytte utlandsinvesteringer i land hvor Norge ikke har bilaterale investeringsavtaler. De siste årene har vi sett økende diskusjoner om hvorvidt Norge skal inngå såkalte bilaterale investeringsavtaler med land hvor norske selskaper skal investere. Mange har påpekt mulige negative konsekvenser for Norge dersom landet blir erstatningsansvarlig for utenlandsinvestorer - bilaterale investeringsavtaler gir avtaleinngående selskaper i de ulike landene rett til å saksøke en stat for å ha endret rammevilkår som hindrer selskapet i å utnytte de foretatte investeringene. Jeg visste at dette er en kontroversiell sak før jeg begynte doktorgradprosjektet. Til tross for dette hører jeg en annen side av saken fra majoriteten av de multinasjonale selskaper jeg har snakket med, og som jeg ønsker å bruke som case studies. Disse selskapene ønsker at Norge skal ha en investeringsavtale med de landene de investerer i. Jeg skal begynne min første artikler i januar 2018, og jeg er spent på resultatet av dette artikkelarbeidet.


Hvordan har dere forankret prosjektet i bedriften, og hvordan bruker dere tilgjengelige ressurser?

I prosjektet studerer vi et par av våre største bedriftskunder som case for artikkelskriving. Dette vil gi en god forståelse for risikoen som bedriftene og deres ansatte står overfor. I tillegg vil det gi oss en bedre forståelse for bedriftens fremtidige forsikringsbehov. Ved hjelp av denne innsikten kan vi bygge nye forsikringsprodukter som møter disse behovene. Vi begynte diskusjoner med nøkkelpersoner i disse bedriftene allerede i prosjektets første måned.


Helt til slutt, har du noen gode råd til fremtidige eller nåværende kandidater?

Jeg har valgt et fireårig løp hvor jeg bruker 25% av tiden på andre oppgaver i If. Å være doktorgradsstipendiat og ha en jobb ved siden av krever mye selvdisiplin. Jeg tror det kan være lurt å en god forståelse av programmet du skal starte på, og ha en klar plan for det. Bli ferdig med fagene og kursdelen av opplæringsplanen så fort du kan, så har du mer tid til å fokusere på forskning, artikkelskriving og publisering. Bli godt kjent med fagmiljøet ditt på den gradsgivende institusjonen du er tilknyttet, spesielt veilederne dine og andre stipendiater. Sørg for å bli godt integrert i miljøet, det gjør det lettere å få med seg hva som foregå på institusjonen.

Skrevet av:
Siri H. Hollekim Haaland Rådgiver shh@forskningsradet.no
Publisert:
22.02.2018
Sist oppdatert:
22.02.2018