Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

GBIF - Global Biodiversity Information Facility

Norge har siden 2004 vært medlem av GBIF (Global Biodiversity Information Facility), som er en åpen, uavhengig organisasjon med mål om å gjøre primærdata om verdens biologiske mangfold fritt og universelt tilgjengelig via internett.

I GBIFs nettportal ligger mer enn 420 millioner datapunkter om nesten 1,5 millioner arter til fri benyttelse. GBIF har ambisjon om å etablere seg som global leverandør av data for forskning som skal støtte opp under internasjonale initiativ som Naturpanelets (IPBES) faglige arbeid.

Organisasjonen har 37 betalende medlemsland. Ansvaret for norsk oppfølging av GBIF-samarbeidet ligger hos Norges forskningsråd. Norge betaler en årlig fast medlemskontingent, og har finansiert etablering og drift av en norsk nasjonal GBIF-node ved Naturhistorisk museum, UiO. Forskningsrådets Per Backe-Hansen leder den norske delegasjonen, som for øvrig utgjøres av den norske GBIF-noden  og Artsdatabanken  i Trondheim.

Under GBIFs (Global Biodiversity Information Facility) styremøte på Madagaskar i oktober 2015 ble førsteamanuensis Anders G. Finstad, Vitenskapsmuseet, NTNU valgt som 2. nestleder av GBIFs vitenskapskomite. Komiteen er rådgivende og skal følge med på utviklingen og gjennomføringen av GBIFs arbeidsprogram, og gi anbefalinger til styre (Governing Board), eksekutivkomite og sekretariat. Blant dens funksjoner er valg av vinnere av Ebbe Nielsen Challenge (http://www.gbif.org/newsroom/opportunities#ebbenielsen) og GBIF Yound Researchers Award, og av bidragsytere til det årlige GBIF Science Symposium.
GBIF

Publisert:
13.03.2009