Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Forskningsrådets havforskningskonferanse

Sted:
Scandic Lillestrøm
Starter:
24.10.2018 10:00 CET
Avsluttes:
25.10.2018 15:00 CET
Kalender:
Legg til (ical)
Forskningsrådets havforskningskonferanse som ble arrangert 24.–25. oktober, samlet nesten 150 deltakere til presentasjoner av ny forskning om status for havet og diskusjoner om forskningens rolle for havets framtid.

Det er økende oppmerksomhet om havet, både i Norge og internasjonalt. Norge har tatt en internasjonal lederrolle i spørsmål om havet, blant annet gjennom det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi. Dette var tema for konferansens åpningssesjon der status og utfordringer ble belyst i fire hovedforedrag: 

  • ​Havets tilstand og tålegrenser v/professor Carlos Duarte, King Abdullah University of Science and Technology 
  • Havet og allmenningens tragedie: samarbeidets muligheter og begrensninger v/professor Dag Hessen, Universitetet i Oslo
  • Havforskningstiåret v/professor Peter Haugan, IOC
  • Norge tar ledelsen på hav v/Vidar Helgsen, norsk spesialrepresentant for det internasjonale havpanelet

Professor Carlos Duarte delte noen klare meninger om framtiden:

Dag Hessen understreket at selv om det på kort sikt kan lønne seg for menneske å prioritere egne behov, gir samarbeid konkurransefortrinn på lengre sikt. (Foto: Kristoffer Robin Haug)
Peter Haugan som leder IOC, orienterte om planene for havforskningstiåret (2021-2030) og om Norges rolle i internasjonal havforskning. (Foto: Kristoffer Robin Haug)
Se hele Peter Hauganspresentasjon her: FNs tiår for havforskning for bærekraftig utvikling 2021-2030​   


Norges Bank v/Oljefondet har nå utarbeidet et "forventningsdokument" som presenterer fondets forventninger til havrelaterte selskaper med tanke på langsiktig verdiskaping i havnæringene.
Forventningsdokumentet Ocean sustainability om forventninger til bærekraftig bruk av havet finnes på Oljefondets nettsider.  

Ruth Astrid Sæter ledet sesjonen med kortere innlegg og paneldebatt om muligheter og hindringer for å oppfylle FNs bærekraftsmål 14: Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. ​

Fiskarlaget, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet (ikke på bildet) og forskningen representert ved UiT Norges arktiske universitet deltok i paneldebatten sammen med Dag Hessen og Peter Haugan (ikke på bildet). (Foto: Kristoffer Robin Haug)
Dagen ble avsluttet med populærvitenskapelige foredrag om aktuelle marine problemstillinger, som turist- og fritidsfiske PDF - 3,4 MB   , havet og plasten PDF - 5,1 MB , rekers følsomhet for midler til lusebehandling PDF - 3,5 MB og om juss og havrett i en tid med store endringer.

​Siste nytt fra den marine forskningen

Den marine forskningen i Norge er stor og omfattende. På konferansens dag to ble ny forskning som har betydning for hvordan vi jobber videre med utfordringene og mulighetene i årene framover, presentert i en forskerstafett. Abstract til alle forskerinnleggene er tilgjengelig på konferansesiden som også inneholder fullt program og annen informasjon om konferansen.  

Fulle hus på Lillestøm

Konferansen var rettet mot forskere, næringsaktører, representanter fra forvaltning og organisasjoner, og andre med interesse for marine problemstillinger. Den andre dagen var særlig rettet mot forskerne. 

Fullsatt sal på Lillestrøm under Havforskningskonferansen 24.-25. oktober. (Foto: Anne Ditlefsen)