Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Hva er en idélab?

I en idélab skal deltakerne finne radikalt nye løsninger på eksisterende og fremtidige samfunnsutfordringer.

Idélaben er en tre til femdagers seanse som gir muligheten til å dyrke frem nye og radikale idéer i grenseflatene mellom ulike fagfelt.

Metoden egner seg godt til å plukke ut de mest grensesprengende forsknings- og innovasjonsprosjektene gjennom intens idéutveksling og diskusjon på tvers av faggrenser.

Personene - ikke institusjonene - er de sentrale aktørene i en idélab. 25-30 håndplukkede deltakere fra ulike fagfelt møtes i tre til fem intense arbeidsdager. Hvem som kan delta vil avhenge av tematikken i den enkelte idélab.

Prosjektideene utvikles i samspill med mentorer, som er høyt ansette fagpersoner, og andre eksterne fagspesialister. De skal bidra til at prosjektene jobber med grensesprengende ideer og utfordrer de tradisjonelle løsningene.

De beste prosjektene vil få tilsagn om støtte ved avslutningen av idélaben. Forutsatt at prosjektet leverer en gjennomarbeidet prosjektbeskrivelse innen åtte uker, er prosjektet sikret finansiering.

Idélab er inspirert av en metode utviklet i England, kalt sandpit. Engelske forskningsråd har brukt metoden over 60 ganger over ti år med stort hell.

Se også:

Les mer om sandpit hos det engelske Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC).

Forskningsrådets Idélab- blogg
 

Publisert:
26.09.2013