Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Europeisk veikart for klimatjenester lansert

Klimaforskningen har gitt en enorm produksjon av kunnskap om klima. Klimatjenester handler om å bruke kunnskapen for å få til bedre beslutninger på alle nivåer fra privatpersoner til myndigheter. Det nye veikartet skal blant annet legge grunnlaget for fremtidige utlysninger gjennom Horisont 2020, men også for samarbeid om klimaforskning gjennom det felleseuropeiske samarbeidet JPI Climate. Forskningsrådet følger opp med en workshop 17. juni.

− Det satses på klimatjenester i hele Europa nå. Dette veikartet vil være viktig også for satsingen i Norge, sier Torill Engen Skaugen i Forskningsrådet.

17. juni arrangerer Forskningsrådet en workshop om klimatjenester for å informere om satsingen på klimatjenester innenfor Horisont 2020 og JPI Climate, og muligheter for norsk deltakelse i disse utlysningene. Skaugen forteller også at det blir dialog om mulige nasjonale satsinger på klimatjenester. Vi kommer til å invitere alle som er involvert i klimatjenester i Norge, både brukere og ytere.
− Ikke nøl med å komme, jobber du med klimaforskning så er det store muligheter for at  satsingen på klimatjenester vil være svært relevant for deg, sier Skaugen.

Forskningsrådets workshop kommer rett etter JPI Climates workshop om klimatjenester i Brussel 11.-12. juni (se informasjon nederst i saken).

Hvor henvender man seg for å få informasjon om klima?
Beslutninger knyttet til klima og klimaendringer handler både om utslippsreduksjon og tilpasning.
− Svogeren min ønsker å starte en gård i Spania. Han gikk til banken for å låne penger med 20 års nedbetaling, men banken sier "stopp en halv, vi har hørt om klimaendringer, vil det være vann der om 20 år?"  Hvor går du for å få den slags informasjon?
Dette var spørsmålet Kurt Vandenberghe, direktør for klimatiltak og ressurseffektivisering i Europakommisjonen, stilte på lanseringen for veikartet i Brussel 17. mars.

På lanseringen møttes representanter fra bedrifter og offentlige myndigheter som er interessert i å bruke klimatjenester og representanter fra prosjekter involvert i å utvikle klimatjenester. Eksempler på klimatjenester, barrierer og muligheter kom opp på lanseringsworkshopen.

Her og nå teller
Et meget vellykket eksempel på klimatjeneste er Carbon Disclosure Project (CDP), som ledes av Paul Simpson. CDP kartlegger bedrifters klimagassutslipp som en del av beslutningsgrunnlaget for investorer. Mellom 2003 og 2014 var det en 20-dobling av både antall investorer som ba om slik informasjon og antallet bedrifter som kartla utslippene sine.
− De fleste mennesker i næringslivet sliter med å tenke utover fem år. Spør, lytt og deretter tilpass dere brukernes behov, var Simpsons råd for å skape etterspørsel fra privat sektor.

Flere eksperter som er involvert i arbeidet med å tilby klimatjenester understreket at dagens klima er nok å jobbe med.
− Det er viktig at dagens infrastruktur fungerer med dagens værvariasjon. Vi må være mer praktiske og sikre at dagens infrastruktur kan vare lenger. Det betyr at opplæringsbiten for klimatjenester må inkludere konsulentene som jobber med kommunene i dag for å sikre at de tar hensyn til det vi vet om dagens klima, forklarte Daniela Jacob, som leder det tyske Climate Service Center 2.0 i Hamburg.

Daniel Zimmer, direktør for innovasjon i det EU-støttede Climate-KIC, har erfart det samme etter å ha jobbet med fransk landbruk.
− I Frankrike stagnerer avlingene. Det er ikke fordi klimaet blir varmere. I én landsdel er det fordi nedbøren om våren endrer seg litt, i en annen landsdel er det innhøstingssesongen som endrer seg litt. Så det er mange små ting. Vi må forstå alt dette i detalj for å hjelpe landbruket. Vi må forklare folk at klimaendringer er noe som skjer her og nå.

Workshop om kommende utlysninger
En rekke finansieringsmuligheter dukker opp i løpet av de neste par årene. Mange av disse mulighetene presenteres på en workshp om klimatjenester som JPI Climate med hjelp av Forskningsrådet arrangerer i Norway House,  Brussel 11.-12. juni. Se mer informasjon om arrangementet her.

Les mer:
Veikartet og dagsorden for møtet finner du her (etterhvert vil videoopptak også legges ut).

Tidligere nyheter om klimatjenester:
Europeisk veikart for klimatjenester
Rapport om klimatjenesteytere og  brukere i Norge
(Foto: Shutterstock)

Skrevet av:
Eivind Hoff-Elimari Spesialrådgiver +47 22 03 70 82 eho@forskningsradet.no
Publisert:
20.03.2015
Sist oppdatert:
24.04.2017