Gå direkte til innhold

Nasjonalt laboratorium for geomagnetisme åpnet

Ivar Giæver Geomagnetiske Laboratorium ved Universitetet i Oslo har åpnet dørene for forskere som vil komme og gjøre undersøkelser.

Trond Torsvik, professor ved CEED og prosjektleder for IGGL, og Nobelprisvinner Ivar Giæver stod for åpningen av det nye nasjonale laboratoriet innen geomagnetisme. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO.

I september åpnet Ivar Giæver Geomagnetiske Laboratorium (IGGL) ved Universitetet i Oslo (UiO). Laben ledes av CEED - Senter for Jordens utvikling og dynamikk. Laboratoriet skal tilby norske og internasjonale forskere og andre med interesse innen geomagnetisme tilgang til laboratoriets høyteknologiske instrumenter, teknisk assistanse og vitenskapelig kompetanse.

Infrastrukturen er relevant for forskere fra et bredt spekter av fagområder - fra paleomagnetisme, bergartsmagnetisme, mineralmagnetisme til andre relaterte tverrfaglige felt. IGGL vil blant annet bidra til å forstå jordskorpeplaters bevegelser gjennom de siste 1,1 mrd. år.

Laboratoriet er oppkalt etter norsk-amerikaneren Ivar Giæver, opprinnelig fra Bergen, som i 1973 ble tildelt Nobelprisen i fysikk for sin forskning på superledere (stoff uten målbar elektrisk motstand). Disse er helt sentrale for IGGLs instrumentpark.

Deler ut stipender

Midler som tildeles gjennom Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur (INFRASTRUKTUR) går til infrastruktur av nasjonal viktighet. Infrastrukturen skal gjøres tilgjengelig for relevante forskningsmiljøer og næringer. For å gjøre det enda lettere for forskere å bruke infrastrukturen, tilbyr IGGL egne stipender.

– Vi vil hvert år dele ut stipend til opp til ti forskere på inntil 10 000 kroner per stipend, sier Trond Torsvik, professor ved Institutt for geofag ved UiO og prosjektleder for lGGL og CEED. Stipendene skal dekke reise- og overnattingsutgifter, samt driftskostnader, ved bruk av IGGL.

Unik samling av vitenskapelig utstyr

IGGL fikk tildeling fra INFRASTRUKTUR-ordningen etter utlysningen i oktober 2012 og har fram til nå vært gjennom en etableringsfase med innkjøp og testing av utstyr. Det er blant annet investert i Superconducting Rock Magnetometer, Spinner Magnetometer, Thermal og Alternating Field Demagnetizere, Vibrating Sample Magnetometer og Kappabridge.

– Samlingen av slikt vitenskapelig utstyr i én lab gir unike muligheter for både norske og internasjonale forskningsmiljøer, sier Solveig Flock, som er ansvarlig for satsingen på forskningsinfrastruktur i Forskningsrådet.

Les mer:
Ivar Giæver Geomagnetic Laboratory                                                                  Ivar Giæver Visiting Fellowship Program                                                              CEED - Senter for Jordens utvikling og dynamikk                                                  En halv milliard investert i forskningsutstyr

Skrevet av:
Herman Farbrot Seniorrådgiver +47 22 03 75 78 hf@forskningsradet.no
Publisert:
27.09.2016
Sist oppdatert:
27.09.2016