Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Skal gi råd til Europakommisjonen

Norge har nå to eksperter i gruppen som gir råd på toppnivå til Kommisjonen om forskning og utvikling innnen energi-området. FoU-koordinator Dieter Hirdes i Halden er utnevnt til nytt medlem i Advisory Group on Energy i Horisont 2020.

(Foto: NCE Smart Energy Markets)

Forskningsdirektør Marie Bysveen i Trondheim ble første gang utnevnt i 2013 og er gjenoppnevnt i gruppen.

Hirdes har inngående kjennskap til EUs forskningssystemer etter å ha jobbet med EU-prosjekter i mange år. For tiden leder han Horisont 2020-prosjektet EMPOWER.

Dieter Hirdes skal gir råd om forskning på energisystemet. (Foto: NCE Smart Energy Markets) Det siste året har Hirdes deltatt i en koordinatorgruppe for alle 17 Horisont 2020-prosjekter innenfor smarte nett og lagring. Gruppen bruker erfaringene fra prosjektene til å gi råd til Kommisjonen.

– Jeg ble forespurt om å bli med i Advisory Group on Energy av DG Energy på bakgrunn av deltakelsen i koordinatorgruppen, sier Hirdes som er FoU-koordinator for NCE Smart Energy Markets og Smart Innovation Østfold AS.

Dramatisk omveltning

Han er spesielt opptatt av digitalisering av energisektoren og vil bruke sin nye posisjon til å få fart i utviklingen i en konservativ bransje.

– Vi tror at vi står foran en ganske dramatisk omveltning i energisektoren på grunn av digitaliseringen som er på vei. Få energiselskaper ser ut til å være klar over det eller bryr seg om det. Det ligner litt på taxi-næringen som ikke tenkte på konkurrenter som Uber før det var for sent, sier han.

Han tror at det i fremtiden ikke vil være penger å tjene på å selge kilowattimer, marginene blir for lave. I stedet vil det være produkter og tjenester der energi inngår som komponent, som selges. Slik Tesla gir gratis lading til de som har kjøpt en Tesla-bil.

– Forretningsmodellene som virkelig kommer til å forandre energisektoren er ikke funnet opp ennå. Men det er bare et tidsspørsmål. Teknologien er moden, sier han.

Bort fra energisiloene

Hans råd til Kommisjonen er at forskerne må slutte å forske i siloer der de bare ser på biogass eller havvind eller sol.

– Det integrerte energisystemet er det viktige i en miks av ulike energikilder. Desentral produksjon og lokale energimarkeder er en del av fremtiden. Mer og mer av energien som forbrukes blir produsert der den forbrukes. Fremtiden ligger ikke i å bygge lange og tjukke ledninger tvers over land og kontinenter, sier Hirdes.

Totalt sitter 30 personer i rådgivergruppen. Første møte er 3. mars.

Les også  om første gang Marie Bysveen ble utnenvt:
Blir topprådgiver i Horisont 2020

 

Skrevet av:
Claude R. Olsen
Publisert:
11.02.2016
Sist oppdatert:
13.09.2016