Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

ERC

NTNU-forsker blant de beste i Europa

Førsteamanuensis Nicholas Worth ved NTNU har sikret seg finansiering fra det prestisjefylte europeiske forskningsrådet ERC. Bare de beste av de beste får støtte derfra. Nå kan han ansette fire forskere og bidra til utvikling av motorer med lavt utslipp.

Forskningen til Nicholas Worth kan spare store kostnader for utviklerne av flymotorer. (Foto: Thor Nielsen)

ERC Starting Grant henger høyt blant europeiske forskere. Søkermassen er stor og bare rundt 10 prosent får støtte til sitt forskningsarbeid. Forutsetningen for å nå opp er en fremragende ung forsker og et fremragende prosjekt.

Nicholas Worth er nettopp begynt ved Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) på NTNU etter å ha tatt doktorgraden og jobbet som postdoktor ved Universitetet i Cambridge. Han ble oppfordret til å søke om ERC Starting Grant av professorene ved NTNU allerede før han hadde flyttet til Trondheim.

– Selv om det er vanskelig å få, ble jeg anbefalt å prøve. Vi hadde allerede en «track record» med gjennombrudd og var ledende på et nytt, lovende forskningsområde, sier Worth.

Renere motorer

Han forsker på hva som skjer inne i brennkammeret i flymotorer og gassturbiner. Det kan bli avgjørende for om motorprodusentene kan utvikle nye motorer med lave utslipp av klimagasser og nitrogenoksider. Med dagens analysemetoder kan ikke utviklerne forutsi om forbrenningen i en ny motor vil være stabil og ren, de må prøve den ut i praksis. Det koster mye penger. Dersom forbrenningen er ustabil, må utviklerne designe på nytt og prøve igjen.

Worth og hans veileder i Cambridge har studert fysikken i hva som skjer. Resultatene er et gjennombrudd som har blitt publisert i flere vitenskapelige tidsskrifter. Det nye prosjektet skal fokusere på en grunnleggende forståelse for fysikken i brennkammeret. Det vil bidra til at industrien kan designe lavutslippsmotorer mer effektivt (se faktaboks).

Med 1,9 millioner euro over fem år i finansiering kan Worth rekruttere to doktorgradsstipendiater og to postdoktorer pluss kjøpe inn nytt laboratorieutstyr.

Suksessfaktorene

Worth tror det er to grunner til at han lykkes med å få støtte fra ERC Starting Grant.

  • Den ene er at han og en kollega gjorde et gjennombrudd på et helt nytt forskningsområde som er veldig viktig for å produsere motorer med lave utslipp av klimagasser.
  • Det andre er at de fikk publisert flere vitenskapelige artikler om resultatene, der en av artiklene også har vunnet en pris.

Han fikk hjelp fra instituttet i søkeprosessen, men skrev hele søknaden selv. Et rådgivningsfirma så gjennom søknaden og foreslo noen mindre justeringer før den endelige versjonen ble sendt.

Råd til andre

  • Ha god forskning å vise til på området du søker på.
  • Må kunne vise til publikasjoner i høykvalitets-tidsskrifter.
  • Ha en relevant og ambisiøs ide

 

FAKTA OM PROSJEKTET

Prosjektet «Brudd med paradigmet: En ny tilnærming til å forstå og kontrollere ustabiliteter i forbrenning» skal bidra til utvikling av nye, drivstoff-fleksible forbrenningskonsepter med lave utslipp. Med støtte fra EU skal Nicholas Worth og hans gruppe undersøke fysikken i ustabilitetene i forbrenningen, slik at industrien kan utvikle verktøy for å kontrollere dem eller eliminere dem på designstadiet.

Prosjektet vil bygge på nyskapende forskning ved Universitetet i Cambridge av dr. Nicholas Worth og professor James Dawson, som begge to har sluttet seg til den strømningstekniske faggruppen ved Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) på NTNU.

Finansieringen fra ERC Starting Grant er på 1,9 million euro over fem år.

 

 

Skrevet av:
Claude R. Olsen
Publisert:
25.04.2016
Sist oppdatert:
13.09.2016