Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Horisont 2020:

Du må ha en CV og en idé utenom det vanlige

Det er ikke mange som blir tildelt ERC Advanced Grant. Du må være blant de beste av de beste europeiske forskerne. Andreas Stohl ved Norsk institutt for luftforskning er en av dem. Han lyktes først på andre forsøk.

Andreas Stohl ved NILU fikk gjennomslag i ERC for sitt prosjekt med å studere turbulens i atmosfæren. (Illustrasjon: NILU)

Formålet med ERC Advanced Grants er å støtte ledende etablerte forskere i verdensklasse. Søkeren forventes å ha en imponerende merittliste over minst ti år og en veldokumentert lederprofil.

– ERC ønsker eksellens. Du må ha en kombinasjon av en god CV og en god idé for å lykkes i denne konkurransen. ERC vurderer bare eksellens, ingen andre kriterier, slik det er i ellers Horisont 2020, sier seniorforsker Andreas Stohl ved NILU.

Best blant de beste: Dr. Andreas Stohl. (Foto: NILU) Han fikk merke den knalltøffe konkurransen da han leverte et prosjektforslag for to år siden.

– Jeg mislyktes da jeg prøvde første gangen. Jeg nådde nesten opp, men ikke helt. Denne gangen foreslo jeg et annet tema, men det som trolig var avgjørende for at jeg lyktes, var at prosjektet inneholder en mye tettere kombinasjon av modellering og målinger enn tidligere. Mange teoretikere glir inn i en "drømmeverden" som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. I et ERC-prosjekt må du åpne opp og ikke bare arbeide innenfor ditt eget fagområde. Det er i kombinasjonen av modellering og eksperiment at de vitenskapelige gjennombruddene kommer, sier han.

Forskningsrådet er glad for at Stohl har lykkes.

– ERC Advanced Grant er regnet som den mest prestisjefylte forskningstildelingen du kan få. Da er det ekstra morsomt at han er fra instituttsektoren. Vanligvis er det forskere fra universitetene som får ERC Advanced Grant, sier NCP for ERC Per Ivar Høvring i Forskningsrådet.

Avhengig av et sterkt forskningsmiljø

I NILU har Stohl gode kolleger både på modelleringssiden og eksperimentsiden, og mange av dem hjalp Stohl med å skrive det vellykkede prosjektforslaget. Selv om ERC-støtten er personlig, er de utvalgte avhengig av støtte fra andre i sitt miljø. I prosjektet vil Stohl ansette to postdoktorer eller doktorgradsstipendiater i tillegg til å trekke på forskere i NILU.

I hans prosjekt COMTESSA skal Stohl og hans gruppe kombinere observasjoner og modellering for å forstå turbulens i atmosfæren.

– Disse forsøkene er veldig utfordrende. Det er alltid risiko for at de ikke vil lykkes. I ERC forventes det at forskerne tar risiko, i motsetning til Horisont 2020, sier han.

 

Gunstigere ordning

Høvring oppfordrer flere forskere til å søke ERC, også fra mindre institusjoner dersom forskerne er på topp.

– Når en forsker får ERC-tildeling, følger det med store penger og høy prestisje. Både forskeren og institusjonen blir synlig internasjonalt på en helt annen måte. Det åpner for å få mange samarbeidspartner senere, sier han.

For forskningsinstituttene har det vært en økonomisk belastning når egne forskere setter av tid til å søke ERC. Nå åpnes Forskningsrådets EU-STIM-ordning slik at den også dekker søknadsarbeid til ERC.

– Selv om det er tøff konkurranse er søknadsprosessen uansett ikke bortkastet.

Særlig for yngre forskere vil den hjelpe til å strukturere deres forskning fremover. Det kan hjelpe på karrieren, sier han.

Dersom du er klar for å skrive en ERC-søknad, finnes det flere kurs i hvordan den kan bli best mulig, arrangert av universitetene og Forskningsrådet. I tillegg kan du få råd fra NCP-ene i søknadsprosessen. Det er særlig aktuelt for søkere fra institusjoner som ikke har egne EU-rådgivere.

 

Råd til andre

– Du må bygge opp en sterk CV. Dersom du ikke har en god CV kaster du bort både din egen og evaluatorenes tid. Konkurransen er virkelig tøff. Under ti prosent av prosjektforslagene får støtte.

– Sammenlign din egen CV med CV-en til de som har fått støtte i ERC. Navnene deres ligger på nettet.

 

FAKTA OM PROSJEKTET

Forskerne har fortsatt ikke noen god forståelse for turbulens i atmosfæren. Turbulens har lenge vært en utfordring, enten det gjelder spredning av forurensing eller hvordan klimagasser oppfører seg i atmosfæren. I prosjektet COMTESSA skal forskerne sette opp en modell og kombinere den med faktiske observasjoner. Nye kamera som er utviklet for å observere svoveldioksid, skal gjøre det mulig å "se" turbulensen i et større volum i atmosfæren. Kameraene tar bilder fra flere vinkler. Bildene settes sammen på samme måte som i en tomograf i medisinen og gir et tredimensjonalt bilde som følges over tid. Les mer om forsøket på NILUs sider.

Seniorforsker Andreas Stohl ved NILU har fått ERC Advanced Grant som gjør det mulig å lønne flere forskere til å arbeide med prosjektet.

 

Skrevet av:
Claude R. Olsen
Publisert:
28.09.2015
Sist oppdatert:
13.09.2016