Forskningsrådets nettsider benytter seg av informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse av nettstedet.
Ved å lukke denne meldingen, samtykker du i vårt bruk av informasjonskapsler. Personvernerklæringen finner du her.
Lukk påminnelse
Gå direkte til innhold

Eksperter til kunnskapsnav om mat- og ernæringssikkerhet

De europeiske fellesprogrammene for landbruk og matsikkerhet, mat og helse, og hav lanserte nylig et tverrsektorielt kunnskapsnav for mat- og ernæringssikkerhet. Forskningsrådet søker nå norske eksperter til dette kunnskapsnavet.

Hovedformålet med kunnskapsnavet er å utrede effekten av klimaendringer på sammensetningen av næringsstoffer i mat, og å foreslå anbefalinger og tiltak for framtidig mat- og ernæringssikkerhet.

Det er JPI-ene (Joint Programme Initiative) for landbruk, matsikkerhet og klimaendringer (JPI FACCE), for mat og helse (JPI HDHL) og for sunne og produktive hav (JPI Oceans) som står bak initiativet. Disse programmene dekker i fellesskap forskning på all produksjon og høsting av mat. Nå søkes det etter eksperter som kan delta i kunnskapsnavet. Fra Norge er det behov for 1-2 fageksperter fra hver av de tre JPI-ene.

Mat- og ernæringssikkerhet er tema for et nytt europeisk kunnskapsnavn som starter til våren. Vil du være med som ekspert? (Foto: Shutterstock)

Bredt europeisk samarbeid

Kunnskapsnavet ledes fra Spania og er et samarbeid mellom Spania, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Latvia, Portugal og Norge. Kunnskapsnavet skal fungere i inntil tre år. Norge deltar via Norges forskningsråd som bidrar med inntil 90.000 euro til arbeidet og vil finansiere norsk ekspertdeltakelse etter gjeldende regelverk.

Nå inviteres kvalifiserte fagpersoner til å melde sin interesse via sin nasjonale deltakerorganisasjon.  Hvert land vil vurdere sine kandidater ut fra kvalifikasjoner og relevans for arbeidet. Den endelige sammensetningen av kunnskapsnavet avgjøres i mai 2019.  

Felles plattform  prosjektsøknad

Medlemmene i kunnskapsnavet vil så starte arbeidet med å utforme en felles plattform for hvordan kunnskapsnavet bør jobbe; hvilke temaer som skal belyses, hvordan arbeidet skal organiseres og hvilke resultater som forventes. Denne plattformen skal fungere som en søknad om støtte til et forskningsprosjekt.

Søknaden skal behandles av et ekspertpanel som først og fremst vil vurdere kvaliteten på forskningsarbeidet. En styringsgruppe med medlemmer fra de finansierende landene, bestemmer om søknaden er god nok, om den bør forbedres eller avslås. Deretter inngås avtale, og arbeidet i kunnskapsnavet kan gå i gang.

Her kan du lese mer om påmelding og utvelgelse av eksperter:
Guidelines for Applicants

Vil du være ekspert?

Er du interessert i å delta som norsk ekspert? Da kan du innen 4. april 2019 sende oss:

  • Kort omtale av deg selv og din bakgrunn som er relevant for arbeidet med effekter av klimaendringer på sammensetningen av næringsstoffer i mat.
  • CV 

Begge deler må være på engelsk.

Kontaktperson i Forskningsrådet: Lars H. Andresen

Forskningsrådet vil på grunnlag av faglig bakgrunn og bredde i kompetanse blant søkerne, foreslå hvem som skal delta fra Norge. 

Skrevet av:
Lars H. Andresen/Anne Ditlefsen
Publisert:
26.02.2019
Sist oppdatert:
01.03.2019